Stjeler fra bier

Å stjele fra bier er et problem som nesten hvilken som helst birøkter måtte møte. Det virker for mange at biavl er ganske lønnsomt, faktisk er det også en ansvarlig jobb, siden bier kan bli utsatt for ulike sykdommer og angrep. Hvis tyvbier er funnet, er det verdt å umiddelbart iverksette tiltak for å eliminere dem, ellers kan du miste biefamilien.

Årsaker til tyveri i bigården

Tyveri i en bigård blant bier er en merkelig metode for å utvinne honning. I slike situasjoner kan bikupen miste dronningen eller helt dø i kampen. Tyvbier foretrekker å ta honning med makt, i stedet for å trekke den ut alene. Siden et stort antall bier dør under kampen, er det en sjanse for å miste hele bigården.

Viktig! Ofte later disse tyvbierene bare til å jobbe, faktisk prøver de å forvirre arbeiderne og komme inn i bikuben deres.

Hvorfor angriper bier

Det er flere grunner til at bier angriper bikupen:

 1. De fleste familier stjeler i følge tradisjonen, som et resultat av at de tjener maten bare på denne måten. Det virker upraktisk for slike individer å samle pollen hver dag og bearbeide det til honning, det er mye lettere å angripe en annen bikube og ta det de vil ha.
 2. Oftest er tyveri blant bier vanlig under en tørke, når mengden pollen er utilstrekkelig til å forsørge familien. Noen birøktere rettferdiggjør denne typen tyveri, ettersom bier prøver å overleve på alle mulige måter.
 3. Ofte blir tyveriene provosert av birøkterne selv, og samler feil elveblest, der det er sprekker som tiltrekker andre insekter.

Noen ganger blir tyveri spontant, og til og med de familiene som aldri har gjort det før, ty til det.

Merk følgende! Bier er intelligente nok insekter og angriper bare de svake. Hvis honning systematisk blir tatt bort fra en bikube, ligger årsaken i den svake dronningen, som ikke klarer å beskytte familien.

Hvor kommer tyvbier fra?

Tyvbier dukker ofte opp tidlig på våren eller høsten. I en tid da været er varmt og rolig ute, men dessverre har honningplantene allerede falmet eller det er fortsatt ingen bestikkelse. I noen regioner kan været være kult, og som et resultat produserer plantene små mengder nektar.

Det er i denne situasjonen biene begynner å lete etter flere matkilder. En slik metode er å angripe en svak familie. Dessverre er den viktigste grunnen til at tyvene ser ut, birøkteren selv, som utfører noen handlinger med elveblestene feil og derved tiltrekker seg fremmede.

Hvordan oppdage tyvbier

Det er viktig å ta i betraktning at tyven aldri kommer inn i bikupen fra hovedpassasjen, hun vil se etter tilgjengelige sprekker og små hull. Du kan enkelt identifisere en slik person:

 • tyven surrer ganske høyt;
 • fluer i sikksakk;
 • flyr ikke inn i bikuben, men søker aktivt etter sprekker.

Det er nødvendig å bekjempe bier med tyver så snart de er funnet. Tyven oppfører seg slik:

 • når du forlater bikuben, flyr den så nær bakken som mulig, slik at andre ikke kan legge merke til den;
 • det er honning på tyvenes underliv, hvis du trykker lett på bien, vil den begynne å strømme ut av brodden.

Hvis ikke tyveriet forhindres i tide, vil honningstyvene drepe dronningbien.

Merk følgende! Summingen er en forkledning, tyven later til å være opptatt med å lete etter nektar, men forbereder seg faktisk på et angrep.

Bi-angrep

Det er ikke vanskelig å gjenkjenne et massivt angrep av tyvbier hvis du tar hensyn til følgende punkter:

 • i det øyeblikket når biene angriper bikuben, avgir de en høy lyd som når de samler pollen;
 • fly i sikksakk, etterligner, som om de bærer en stor last;
 • tyver prøver å finne sprekker i bikuben og trenge gjennom dem;
 • biekolonien begynner å sverme over bikuben og prøver å avvise angrepet;
 • det er døde bier rundt bikuben, stikk kan bli funnet på kroppen deres;
 • nær bikupen, kan du se individer med tørkede striper på kroppen, som er karakteristiske for tyver;
 • etter et angrep flyver tyver så nær gresset som mulig;
 • den ranede familien blir aggressiv.

Hvis du åpner bikuben under angrepet, vil de fremmede biene raskt begynne å forlate åstedet.

Hvordan finne ut om det flyr rundt eller et angrep

Som regel observeres tyveri fra bier om høsten eller våren. Det hender ofte at mange birøktere forveksler tyveri i en bigård med bier som flyr rundt. Å skille fly fra ran er ikke så vanskelig som det kan virke ved første øyekast. Som du vet, finner overflytingen sted på varme augustdager i intervallet 14-00 til 16-00. Det var på dette tidspunktet unge mennesker tar sin første flytur, som ligner tyvenes oppførsel. Forskjellen ligger i at tyvbier flyr lavt over bakken under et tyveri, og unge individer flyr rundt i bikuben i en høyde under en flytur.

Hvordan forhindre at bier stjeler

Det er mange måter å forhindre tyveri i bigården. I tillegg til forebyggende tiltak kan du bruke improviserte midler, for eksempel salt eller diesel. Som mange erfarne birøktere bemerker, kan lukten av diesel skremme aggressive personer. For disse formål er det nødvendig å fukte et lite tøystykke i diesel og behandle de ytre veggene i elveblestene. På bare et par minutter begynner insektene å roe seg, og det vil ikke være noen forsøk på å angripe selv neste dag.

Viktig! Tyveri av bier i bigården observeres hovedsakelig om høsten.

Hvordan bli kvitt tyvbier

Hvis tyvbiene som dukker opp ikke tilhører birøkteren og er utenforstående, kan du bli kvitt dem ganske enkelt. Handlingsalgoritmen er som følger:

 1. Inngangen er helt isolert og lukket.
 2. Et lite rør settes inn i passasjen, hvis diameter er ca. 10 mm.

Videre vil tyver begynne å trenge inn i bikupen gjennom dette røret, men de vil ikke lenger kunne komme seg ut av det. For øyeblikket når alle fremmede er innenfor inngangen, må den lukkes og transporteres til et annet sted. Gradvis begynner tyvbier å bosette seg på et nytt sted og begynne å samle honning.

Hvordan stoppe bieangrep på bikupen

Det er mulig å stoppe tyveri i en bigård bare hvis de er en del av bigården. Dette vil kreve:

 1. Flytt bikupen med tyver til et nytt sted. Som regel angriper slike individer svake familier, og hvis de befinner seg et nytt sted, vil de miste gjenstanden for angrep.
 2. Lås tyven i mørket i 3 dager om våren og 8 dager om høsten. Denne prosedyren har en beroligende effekt på tyvbier.
 3. Frata fôring, slik at det ikke er styrke til slaget.

En utmerket forebygging er å skade bikuben der tyvene bor - for å lage et hull. Biene vil slutte å angripe ettersom de vil være opptatt med å produsere voks for å lukke gapet.

Merk følgende! Det er verdt å ta bare halvparten av maten, og det er også nødvendig å sikre at familien ikke dør av sult.

Stjeler bier

I tillegg til vår- og høsttyveri blant bier, står noen birøktere overfor tyveri av familier. Det er individer som setter feller i veien for insekter og bortfører fangede bier.For disse formålene er små kryssfinerbokser installert på trærne, som blir behandlet med voks på utsiden og nektar på innsiden.

Utvilsomt kan du tiltrekke bier på denne måten, men det er viktig å forstå at yngelen som er igjen i den opprinnelige bikuben, kan dø helt uten mat. I tillegg trenger insekter en dronning. Hvis insekter blir fanget for sent, kan det hende at de på slutten av vinteren ikke har tid til å utstyre en bikube, dyrke avl og forsørge seg med den nødvendige mengden mat, som et resultat av at individer kan dø.

Hvordan håndtere bientyveri

Hvis tyverier blir lagt merke til ved bigårdene, er det nødvendig å umiddelbart bekjempe tyvbier. Raske handlinger vil hjelpe den ranede familien til å komme seg ganske raskt og komme tilbake til å samle honning. I denne situasjonen er det verdt:

 • reduser inngangspassasjen slik at ikke mer enn 2 personer kan komme inn i den;
 • dekk bikuben med brett i form av et visir, som et resultat av at inngangene blir skjult for fremmede bier;
 • lukk inngangene med glass - lokale individer vil orientere seg så raskt som mulig, og fremmede vil bli forvirret;
 • i tilfelle alvorlige angrep, er det verdt å lukke alle sprekker, det vil også hjelpe røret i hakket mot bietyveri;
 • det er verdt å ta hensyn til livmoren, som sannsynligvis er svekket og ikke kan beskytte familien;
 • som regel stjeler de samme individene, som allerede ikke kommer etter lukt, men husker veien. I så fall anbefales det å flytte elveblestene.

Om nødvendig kan du helle rent vann over bikupen, som vil vaske bort ikke bare spor av honning, men også lukten.

Forebyggingstiltak

For å forhindre tyveri blant bier, er det verdt å ty til forebyggende tiltak:

 • du kan ikke la elveblestene være åpne i lang tid;
 • alt arbeid gjøres best om kvelden, noe som vil forhindre at tyver tiltrekker seg;
 • det anbefales med jevne mellomrom å flytte bigården til et annet sted;
 • etter utført arbeid, bør det brukte utstyret vaskes grundig;
 • ikke ofte slippe til biene etter at honningplanten er ferdig;
 • når du arbeider med rammer, er det verdt å dekke med en våt klut de som det for øyeblikket ikke arbeides med.

Ved å følge disse anbefalingene kan du forhindre at tyver angriper på bigården.

Råd! Under en tørke er det verdt å dekke bikuben med visir, som et resultat av at utenforstående ikke vil kunne finne inngangen.

Konklusjon

Å stjele fra bier er ganske vanlig. Det er nødvendig å begynne å løse dette problemet så raskt som mulig, ellers vil det føre til katastrofale konsekvenser. Som regel blir tyveri mindre uttalt under stopp med honning, eller stopper helt.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon