Scabies (scabies, scab, sarcoptic mange) hos griser: behandling, symptomer, bilder

Det er ikke uvanlig at bønder som oppdretter griser og smågris, legger merke til at rare mørke, nesten svarte skorper dukker opp på huden på dyr, som har en tendens til å vokse over tid. Hva betyr en slik svart skorpe på baksiden av en grisunge og hvordan du skal behandle den, kan du lære i detalj fra artikkelen.

Hvorfor griser og smågris klør

Hvis oppdretteren står overfor en situasjon der smågrisene kontinuerlig skraper, vil han eller hun sannsynligvis raskt komme til konklusjonen om sykdomsutbruddet og prøve å behandle sykdommen hjemme. Effektivitet i behandlingen av en hvilken som helst sykdom er aldri overflødig, men først er det verdt å bestemme hva som nøyaktig må håndteres. Intens kløe hos dyr kan ha mange årsaker, men det er mest sannsynlig at det blir smittet med en hudtilstand.

Hudsykdommer hos smågris og gris

Griser er utsatt for en hel liste over hudforhold. Noen av dem påvirker hovedsakelig unge individer, andre sykdommer påvirker både smågriser og voksne dyr likt. Blant de vanligste sykdommene bør det bemerkes:

 • skabb;
 • dermatitt;
 • furunkulose;
 • ringorm;
 • erysipelas;
 • vesikulær sykdom.

De fleste hudsykdommer har lignende symptomer, og det er derfor selv erfarne oppdrettere ofte gjør feil med diagnosen. Det skal huskes at bare en veterinær kan gjenkjenne sykdommen nøyaktig etter å ha utført hensiktsmessig forskning.

Skabb i smågris og gris

Scabies, også kjent som scab eller sarcoptic mange, er en sykdom som forårsaker en bestemt type midd som lever under huden på griser og smågriser, som vist. Disse parasittene kan bosette seg på hvilken som helst del av dyrets kropp, men påvirker oftest områdene rundt øynene, nesen eller ørene, der huden er tynnest og mest delikat.

Det er flere typer skabb:

 • øreskabb, der midd bare påvirker ørene til smågrisene;
 • totalt scabies, når parasitter spres gjennom dyrets kropp.

Symptomer, diagnose

De første tegnene på scabies hos smågrisene kan gjenkjennes allerede før symptomene dukker opp: dyrene opplever alvorlig kløe og klør intenst, noen ganger rives huden til blod, som på bildet. På stedet for den mest omfattende skabbskaden begynner epidermis å skrelle av og vokse tilgrodd med skorper.

Andre symptomer på scabies hos smågris inkluderer:

 • utseendet på off-white skorpe på de berørte områdene, som vist på bildet ovenfor;
 • rødhet på trynet og nær ørene;
 • tilstedeværelsen av sammenkoblede punkter på grisenes hud, lik insektbitt;
 • angst og aggressiv oppførsel hos dyr på grunn av kløe.

Hvis scabies ikke blir behandlet på dette stadiet, vil midd spre seg i hele kroppen og påvirke sidene, lemmer og rygg. Huden blir tykkere og røffere, og skorpene får en mørkebrun, nesten svart fargetone. Alvorlige tilfeller av skabb fremkaller anemi og alvorlig svakhet hos smågris.

På dette punktet er det spesielt viktig å diagnostisere skabb så snart som mulig. Enhver forsinkelse i behandlingen kan føre til at dyret dør.

Diagnosen stilles av en kvalifisert veterinær basert på karakteristiske kliniske symptomer og laboratoriefunn. For å utføre analyser for påvisning av scabies er det nødvendig med hudskraping fra smågrisene, dessuten må det tas prøver fra minst 10% av husdyret. Hvis de forårsakende stoffene til scabies ikke ble funnet, bør undersøkelsen gjentas etter 3 til 4 uker.

Viktig! Scabies er spesielt farlig for smågris under 1 år. Hvis dyrene blir ubehandlet, dør de av utmattelse og akutt forgiftning av stoffer som utskilles av kløemiden.

Hvordan behandle scabies hos smågris og gris

Scabies kan behandles på forskjellige måter: både tradisjonelle og folkelige. Medisinsk behandling for scabies innebærer bruk av en rekke salver, aerosoler og flåttinjeksjoner. Sistnevnte regnes som den mest effektive.

Mot scabies har medisiner som Doramectin og Ivermectin, som injiseres under dyrets hud med en hastighet på 0,3 ml per 1 kg kroppsvekt til grisen, bevist seg spesielt godt.

Viktig! Bare voksne flått er sårbare for injeksjoner, derfor må behandling for scabies utføres 2-3 ganger med et intervall på 2 uker.

Legemidler til ekstern bruk har vist ikke mindre effektivitet i behandlingen av scabies, for eksempel:

 • Fosmet;
 • Amitraz;
 • Kreolin;
 • Ektosinol.

På grunnlag av dem blir det laget en løsning med henvisning til instruksjonene, hvoretter scab blir behandlet i smågris 2 ganger med et intervall på 10 dager.

Ofte praktiserer husdyroppdrettere behandling av scabies hos griser og smågriser med folkemedisiner. Den mest populære av disse er en sammensetning basert på rømme med krutt:

 1. Rømme og krutt blandes i forholdet 3: 1.
 2. Den resulterende blandingen får stå i 3 timer.
 3. Den ferdige sammensetningen behandler de berørte områdene.

I tillegg til denne metoden utføres behandlingen av scabies hos smågris med hjelp av andre folkemedisiner, for eksempel:

 • salve fra ville rosmarin og hellebore røtter;
 • en blanding av vaskesåpe, løk og hvitløk;

Bevist fordeler ved behandling av scabies og hvitløksoljetinktur:

 1. Kombiner 100 g hakket hvitløk med 0,5 l sennepsolje og kok opp.
 2. Deretter blir brannen fjernet, og sammensetningen forsvinner i ytterligere 20 minutter.
 3. Deretter avkjøles blandingen, filtreres, hvitløken presses.
 4. Det ferdige produktet brukes til å behandle grisens hud.
Viktig! Før du behandler scabies, må du vaske det syke dyret forsiktig med vaskesåpe og fjerne scab.

Dermatitt

I motsetning til scabies er dermatitt ikke smittsom. Det oppstår når en gris eller smågris ved et uhell skader huden og en infeksjon kommer inn i såret. Det forårsaker også den inflammatoriske prosessen. Griser i alle aldre kan få dermatitt.

Symptomene på denne sykdommen varierer, avhengig av årsaken, alvorlighetsgraden av skaden og grisenes immunitet. Som regel mister det berørte området hår og blir rødt, og såret er dekket av skorper, under hvilke prosessene for vevsregenerering aktiveres. Berøring av det berørte området gir smågrisen ubehagelige opplevelser.

Hvis dyrets kropp ikke takler infeksjonen, blir såret et sår, pus frigjøres fra det, og nekrose kan forekomme i avanserte tilfeller.

Milde former for sykdommen behandles med salver og antiseptiske kremer, som desinfiserer sår og lindrer betennelse. Hvis nekrose begynner i en gris eller en gris, blir det berørte vevet fjernet kirurgisk.

Furunkulose

Utseendet til enkeltsår på smågrisene kan utløses av forskjellige stafylokokkbakterier. I tilfelle skade eller annen skade, kommer de inn i hårsekken og bidrar til betennelse, noe som resulterer i koking. Furunkulose oppstår også på grunn av mangel på vitaminer i dyrets diett eller på grunn av dårlig hygiene.

Ofte blir sykdommen behandlet ved å gni den berørte huden med jod, strålende grønn eller salisylalkohol.For å lindre betennelse i behandlingen, brukes kremer med ichthyol salve eller parafin.

Hvis koke er for stort og gir grisen alvorlig smerte, kan det være nødvendig med veterinærintervensjon i tillegg til normal behandling. Han vil gi dyret en injeksjon av novokain, rense neoplasma fra pus og desinfisere såret. Vanligvis får grisen deretter et kurs med antibiotika.

Viktig! Denne sykdommen ledsages ofte av tap av appetitt, feber og generell svakhet hos dyret. Disse symptomene er vanlige og kan indikere en mer alvorlig sykdom hos smågrisene.

Ringorm

En annen grunn til at smågris klør kan være ringorm. Denne hudsykdommen oppstår som et resultat av infeksjon av griser og smågris med en soppinfeksjon gjennom smittede husholdningsartikler eller som et resultat av kontakt med andre dyr. Som regel er smågriser opp til 6 - 8 måneders alder mest utsatt for sykdommen. Immuniteten deres i denne alderen er ennå ikke tilstrekkelig sterk, og derfor er de mye mer følsomme for effektene av patogener.

Smågris smittet med ringorm viser følgende symptomer:

 • ovale eller diamantformede flekker vises på overflaten av kroppen;
 • huden i fokus for irritasjon tykner og flasser;
 • dyr opplever alvorlig kløe og skraper det berørte området til skorper dannes.

Griser bør behandles for denne sykdommen ved å sikre at infiserte individer isoleres fra sunne. Av forebyggende formål bør sistnevnte vaksinere smågriser mot lav.

Som behandling anbefales huden på syke dyr å behandles med soppdrepende salver eller løsninger. Ulike suspensjoner, som er beregnet på intern bruk, er svært effektive i behandlingen av sykdommen. Blant dem er det verdt å nevne:

 • Griseofulvin;
 • Ketokonazol;
 • Itrakonazol.
Viktig! For å endelig eliminere infeksjonsfokus, må rommet der de infiserte grisene befant seg desinfiseres grundig.

Erysipelas

Misfarging av huden og utseendet til en skorpe på ryggen hos smågris kan være tegn på erysipelas. Erysipelas er en farlig smittsom sykdom for både griser og mennesker. De første symptomene på sykdommen begynner å vises etter 7 til 8 dager. Tegn på akutt betennelse inkluderer:

 • en kraftig økning i dyrets temperatur opp til 42 ° C;
 • tap av Appetit;
 • nummenhet i grisens lemmer, på grunn av hvilken han nekter å bevege seg;
 • forstyrrelse i mage-tarmkanalen;
 • rødhet eller blå misfarging av huden i underlivet og nakken.

Denne formen for sykdommen regnes som den farligste for dyr, siden den utvikler seg raskt og i fravær av rettidig behandling kan provosere grisens død.

Kronisk sykdom er ikke mindre farlig for smågris. Det ledsages av omfattende vevsnekrose, og påvirker over tid leddene og hjertemuskelen over tid. Kroniske erysipelas utvikler seg hvis behandlingen av dyret ignoreres i lang tid.

Den subakutte formen av sykdommen fortsetter til tider tregere, og den kan behandles ganske vellykket. Hun har uttalt symptomer. Så det er preget av:

 • kløe;
 • et spesifikt utslett som danner karmosinrøde mønstre på huden, som ligner flekker på huden til en leopard.

Med riktig behandling av den subakutte varianten av sykdommen, går smågrisene tilbake til sin vanlige livsstil etter 10 - 14 dager.

Erysipelas hos griser bør behandles som en del av kompleks terapi, siden infeksjonen påvirker alle systemene i grisens kropp. For å gjøre dette, bruk:

 • antibiotika og febernedsettende medisiner;
 • vitamin- og mineralkomplekser;
 • medisiner som regulerer hjerteaktivitet;
 • anthelmintiske forbindelser.

Siden erysipelas er en smittsom sykdom, er det nødvendig å skille fra sunne, under behandlingen av syke smågriser, og på slutten av prosedyrene behandle pennene med bakteriedrepende midler.

Viktig! Subakutt sykdom kan følges av en akutt sykdom hvis det infiserte dyret ofte er stresset eller hvis oppvekstforholdene er mindre enn optimale. Derfor, i løpet av behandlingsperioden, bør du være spesielt oppmerksom på grisens diett og hygienen i lokalene der de holdes.

Vesikulær sykdom

Hvis smågrisene utvikler sår som ser ut som skorper på kroppen, kan dette være et signal om manifestasjonen av vesikulær sykdom. Årsaken til denne sykdommen antas å være et virus, slekten Enterovirus, som kommer inn i kroppen til sunne dyr ved kontakt med syke individer eller deres avfall. Følgende symptomer på vesikulær sykdom er notert:

 • nektelse av dyr å spise;
 • generell forverring i dyrenes tilstand, sløvhet;
 • temperaturøkning;
 • utseendet på skorper i smågrisene i snuteområdet, på magen, på bak- og forbena.
Viktig! De ytre tegnene på sykdommen ligner på de som gjelder munn- og klovsyke. For en nøyaktig diagnose og valg av behandling, bør du kontakte veterinæren.

Vesikulær sykdomsvirus er veldig seig og forblir i grisens kropp og kjøtt i lang tid. Det er praktisk talt immun mot desinfeksjonsmidler. Du kan bli kvitt den ved å behandle stedene hvor grisene holdes ved hjelp av høye temperaturer (over 65 ° C) og forskjellige kjemiske løsninger, for eksempel:

 • 2% formaldehyd;
 • 2% klor;
 • oppvarmet 2% natriumhydroksid.

Til dags dato er det fortsatt uklart hvordan man skal behandle vesikulær sykdom. Voksne dyr kommer seg vanligvis uten ytterligere behandling innen 7 dager hvis de får hvile og rikelig med væsker. I løpet av denne perioden produserer kroppen deres spesielle antistoffer som overvinner viruset. Gris dør av denne sykdommen svært sjelden, i 10% av tilfellene. Dette gjelder imidlertid ikke smågris som spiser på morsmelk: de er den mest sårbare gruppen for infeksjon.

Viktig! For å forebygge vesikulær sykdom, kan en inaktivert vaksine brukes på sunne smågriser. En slik vaksinasjon vil beskytte dyr mot infeksjon i 5-6 måneder.

Forebyggingstiltak

Skabb og andre hudsykdommer kan være vanskelig å behandle, men de fleste av dem kan unngås ved riktig stell av smågrisene:

 1. Regelmessig hygiene og å holde grisekassene rene vil forhindre sykdom.
 2. Et balansert kosthold med tilsetning av vitaminer høst-vinterperioden vil styrke dyrenes forsvar, noe som vil gjøre dem mindre utsatt for sopp og mikrober.
 3. Grisunger skal alltid ha tilgang til rent og ferskvann. Dehydrerte og svekkede individer blir primært bærere av sykdommer.
 4. Systematiske veterinærundersøkelser bør ikke overses. En kvalifisert lege vil være i stand til å gjenkjenne de første tegnene på sykdommen og gi de nødvendige anbefalingene om hvordan de skal behandles.
 5. Rettidig vaksinasjon vil bidra til å forhindre mange sykdommer som er fulle av alvorlige komplikasjoner, så de bør ikke utsettes.

Konklusjon

Som du kan se fra artikkelen, er en svart skorpe på baksiden av en gris ikke alltid et tegn på scabies, og er et ganske vanlig symptom på andre hudsykdommer. Med noen unntak kan alle disse plagene behandles uten komplikasjoner. Samtidig blir jo tidligere tiltak angående sykdommen, jo høyere er garantien for at smågrisen blir frisk.

Kommentarer (1)
 1. Griser klør uten symptom på kløe fra scabies og ormer klør i 2 måneder

  13.02.2021 klokka 12:02
  Sokolenko Ludmila
Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon