Hvorfor har en ku ingen melk etter kalving?

Kua gir ikke melk etter kalving, for i løpet av den første uken produserer hun råmelk. Det er viktig for kalven, men ikke egnet for mennesker. Dessuten er det ikke noe sekund uten det første. Og du må begynne å distribuere kua fra første dag etter kalving. Ellers slipper du å stole på god produktivitet.

Hvor mye melk gir en ku etter første kalving

Første kviger produserer alltid lite melk sammenlignet med påfølgende kalving. Det er sant at dette "lille" varierer avhengig av den fremtidige melkeproduksjonen til kua.

Dårlig produksjon er direkte relatert til dyrenes evolusjonære tilpasningsevne til det ville livet. Hunnen, for å spare kroppens ressurser, produserer nøyaktig så mye melk som ungen trenger. Og ikke en dråpe mer. Naturen "regnet ikke" med en person som en ekstra belastning.

En nyfødt kalv trenger ikke mye mat. Den første dagen kan en første kalv bare produsere 3-4 liter råmelk.

Ungen vokser, han trenger mer melk, og kua gir ham maten han trenger. Men på toppen av amming vil en første kalv gi omtrent 1,5 ganger mindre enn en voksen, mer enn en gang kalvende dyr. Den nøyaktige mengden avhenger av rasen og individuelle egenskaper.

Så bytter kalven til vanlig fôring og amming avtar. Hos kjøttdyrraser eller enkeltutbytter med lav avkastning vedvarer denne tilstanden gjennom hele livet.

En melkekyr produserer også lite melk umiddelbart etter kalving. Antallet øker senere. Men for å oppnå maksimalt melkeproduksjon begynner dyret å distribuere fra den aller første dagen, etterligner mangelen på mat til kalven. Dette gjør det mulig å lagre råmelk med maksimal mengde immunglobuliner. Noen erfarne kueiere bruker "kryss" fôring av råmelk. Så kalven kan få de antistoffene som moren ikke har.

Ytterligere fôring av råmelk til en kalv fra en annen ku vil forbedre colostral immunitet.

Kommentar! Maksimal melkemengde en ku gir først etter 3. kalving.

Kan en ku kalve uten å fylle juret

Under påvirkning av hormonelle endringer i kroppen fylles juveret til en ku strengt tatt ikke, men hovner opp. Og graden av denne hevelsen avhenger av de individuelle egenskapene til dyrets organisme. Derfor er et tegn på tidlig kalving, et hovent jur, langt fra alltid funnet. Tidspunktet er også annerledes: fra 3-4 uker i kvier til 0 timer hos gamle kyr. I noen tilfeller helles juret allerede under kalving.

Det er veldig sjeldent, men det hender også at det ikke er noe ødem i det hele tatt før og under kalving. I følge observasjonene fra husdyroppdrettere er dette det verste alternativet av alle. På grunn av hormonforstyrrelser kan juret fylle seg etter kalving, og i flere trinn. Colostrum begynner imidlertid å skilles ut. I fremtiden er melkeproduksjonen standard. Dette fenomenet kan skyldes en liten hormonell forstyrrelse. Men når en ku slikker en nyfødt, sammen med det gjenværende slimet, får hun hormonene som er nødvendige for melkeproduksjon. Derfor bør du ikke skynde deg å skille den nyfødte kalven fra livmoren.

Kalveslikking stimulerer melkestrømmen i kua

Hvorfor gir ikke kua melk etter kalving?

Hovedårsakene til at en ku ikke gir melk etter kalving er vanligvis forårsaket av abnormiteter eller sykdommer etter fødselen.Fysiologisk kan preges av uttrykket "skadelig".

Fysiologiske årsaker

Det hender at kua ikke gir melk etter kalving uten noen åpenbar grunn. Mest sannsynlig sprang de "ville" instinktene til hennes forfedre inn i henne. I en vanlig flokk ga ikke livmoren melk til andres kalv. I dette tilfellet "klemmer" kua brystvortene og "nekter" å melke. En lignende situasjon oppstår når en fremmed prøver å melke et dyr. Hos melkekyrraser blir disse instinktene nesten ødelagt, men hos oppdrett eller opprinnelige dyr finnes dette fremdeles. Kontrolltiltak her er relativt enkle: en kalv er tillatt i nærheten av kua under melking. Noen ganger er det nok hvis leggen er tett bak skilleveggen.

Den andre årsaken kan være kuens kroniske tørst. Dette betyr ikke at eiere holder dyret oppe av vannet. I mangel av saftig gress eller fôrerstatninger, drikker kua nok til å støtte sin egen kropp. Det "frigjør" mye mindre væske for melkeproduksjon enn det kunne hvis det var matvarer som inneholder mye væske i dietten. Selv hos gamle melkekyr i en tørr årstid kan melkeproduksjonen reduseres til 4 liter per dag. Under disse omstendighetene kan det være at et nylig kalvet dyr ikke produserer melk i det hele tatt. Eller det vil være nok bare for en kalv.

En annen fysiologisk årsak er konsekvensene av tidligere overført mastitt. Ofte gjør vedheft i brystvortene etter betennelse kua svak. Å få melk fra et slikt dyr er en vanskelig oppgave. Spesielt når det gjelder råmelk den første dagen etter kalving. Den er mye tykkere og passerer ikke godt gjennom brystvorten. Det kan se ut som en slik ku har kalvet, men hun har ingen melk. Den er der, men i begynnelsen er det bare en kalv som kan få den. Noen ganger er det fornuftig å lære et slikt individ å mate flere fremmede unger.

På grunn av alvorlig hevelse kan det hende at kua heller ikke gir melk, da det gjør vondt ved å berøre juret. Slike dronninger kjører noen ganger kalven bort. Om dette kan betraktes som en patologi er et vanskelig spørsmål. Hevelse i juret før kalving er normalt. Det kalles "bulk". Det antas at kua snart vil kalve hvis alle hudfoldene på juret har rettet seg ut.

Men hevelsen kan være veldig alvorlig. Da blir dyret rett og slett skadet, det tillater ikke berøring av juret og "klemmer" råmelken.

Noen ganger er årsaken at en ku er "uvillig" til å melke i en upassende melkemaskin. Det kan bli skadet. Kua kan ha uregelmessige spener. Maskinen kan være veldig gammel og forårsake smerte når den melker dyret.

Patologiske årsaker

Med patologier er situasjonen verre, siden de spenner fra en enkel hormonell forstyrrelse til smittsomme sykdommer som er farlige for mennesker. Årsakene til at kua ikke gir melk kan være:

  • hormonell ubalanse;
  • metabolsk sykdom;
  • noen av komplikasjonene etter fødselen;
  • mastitt;
  • brucellose;
  • andre smittsomme sykdommer.

Enhver ubehag og til og med for tørr fôr fører til redusert melkeproduksjon. Men en ku gir ikke melk etter kalving av relativt få grunner.

Hormonell ubalanse

Mulig med mangel på prolaktin, et hormon som er ansvarlig for melkeproduksjonen. Kyr i alle aldre er berørt. Produksjonen av prolaktin avhenger direkte av mengden oksytocin i dyrets kropp. Men det er veldig vanskelig å fastslå mangelen på dette hormonet uten spesielle tester. Hvis mangel på oksytocin hos mennesker manifesteres av en hel liste over psykologiske symptomer, er det vanskeligere for dyr. Det er usannsynlig at en kueeier vil være oppmerksom på noen kus irritabilitet. Vil skylde på dårlig humør eller søket etter hans plass i flokken. Spesielt når det gjelder kvigen.

Derfor kan det oppstå en situasjon når kvigen kalvet, og juret før utseendet til kalven ikke var fullt. Det kan ikke være melk heller. Dette betyr at det ikke er nok prolaktin i kroppen til førstekalvkviger.Du kan prøve å rette opp situasjonen ved å injisere oksytocin, som stimulerer produksjonen av prolaktin av hypofysen.

Feil mating fremkaller metabolske forstyrrelser og komplikasjoner etter fødselen. Et av symptomene på disse problemene er utviklingen av mastitt. Sistnevnte kan oppstå "av seg selv" på grunn av skade på juret og inntrengning av patogener i sårene.

Tvillinger i en ku er også en uønsket hormonell ubalanse under en jakt, på grunn av mulige stigninger i hormoner, avvises slike dyr fra videre avl: i dag tok de med tvillinger, og i morgen "nekter de" å gi melk

Mastitt

Det fortsetter i et mildt eller alvorlig stadium. Private eiere merker vanligvis sykdommen når kua allerede har kalvet, og juret forblir fast, og det er lite melk. En enkel fase kan ikke bestemmes uten analyse. En ekspresjekk er også tilgjengelig for en privat eier, men den blir vanligvis neglisjert. På gårdene tas det etter kalving prøver av råmelk fra hver spene før den nyfødte blir lagt inn på juret.

Hvis betennelsen i brystet skyldes ikke-smittsomme årsaker, gjøres behandlingen vanligvis med massasje og hyppig suging. I nærvær av Staphylococcus aureus anbefales antibiotika.

Brucellose

Den mest ubehagelige årsaken til mangel på melk. Sykdommen utvikler seg sakte, det er ingen symptomer på et tidlig stadium. Det er av denne grunn at eierne av melkekyr er pålagt å bli testet for brucellose. I tillegg til resultatene av laboratorietester, manifesteres sykdommen på et tidlig stadium av abort på et senere tidspunkt. Derfor, hvis en ku kalver på forhånd og ikke har melk, er det nødvendig å sjekke dyret for brucellose så snart som mulig.

Graviditet varer 9 måneder, og spontanaborter oppstår vanligvis bare 8-9 måneder. Siden dette ikke er en normal kalving og den nødvendige hormonelle bakgrunnen ikke er etablert, blir det ikke produsert melk.

Merk følgende! Det er ikke nødvendig å prøve å melke en avbrutt ku.

Dette er farlig primært for eieren av dyret. Brucellose overføres godt gjennom rå melk.

Ofte ønsker ikke eieren å tro at den ytre sunne og høyytende kua hans er dødssyk.

Hva du skal gjøre hvis en ku har kalvet, men det ikke er melk

Det ville være ønskelig å fastslå årsaken til mangel på melk. Men hvis kalving var normal og i tide, og det ikke er mastitt, kan amming skyldes en injeksjon av oksytocin. Fôringsfeil som fører til metabolske forstyrrelser kan ikke lenger korrigeres. Du kan bare stimulere melkestrømmen.

Men vi må huske at "hovedoppgaven" til oksytocin er sammentrekningen av livmorens glatte muskler under kalving. For en lekmann er den enkleste måten å injisere hormonet subkutant eller intramuskulært. I dette tilfellet kreves en dose som er doblet sammenlignet med intravenøs eller epidural administrering. Men det var ingen bivirkninger fra en overdose av oksytocin. Dosen for en ku med intramuskulær injeksjon er 30-60 IE. Enkeltinjeksjon. Dessuten injiseres stoffet hvis kua har for svake sammentrekninger.

Kommentar! Innføring av oksytocin umiddelbart etter kalving forenkler frigjøring av morkaken.

Mastitt kan ikke helbredes umiddelbart. I dette tilfellet blir kalven vannet med råmelk fra en annen ku, og livmoren får antibiotikabehandling. Sistnevnte kan være av lokal eller generell handling. I det første tilfellet injiseres en antibakteriell salve i brystvortene. Det er umulig å la ungen komme til juret på dette tidspunktet.

Hvis mastitt har spredt seg til hele lappen eller hele juret, er det bedre å bruke intramuskulære injeksjoner av antibiotika. Det anbefales å tømme innholdet av juret annenhver time.

Hvis kalving var for tidlig, vil kalven neppe overleve. Vevsprøvene fra liket må leveres til laboratoriet for testing.

Opprettholdt morkake, selv med kalvfødsel i tide, kan være et tidlig tegn på brucellose.

Veterinærråd

Bortsett fra behandling av mastitt, er det ingen spesielle anbefalinger fra veterinærer.Noen ganger er det til og med umulig å forstå hvorfor et ytre helt sunt dyr ikke gir melk. Anbefalinger er derfor bare mulig hvis det er åpenbare grunner.

Hvis kua ikke melkes på grunn av ødem, får hun diuretika. For å ikke overbelaste leveren og nyrene med sterke medisiner, loddes et avkok av dill. Det er best å brygge bare frøene. De har en sterkere vanndrivende effekt. Parallelt masseres juret med bevegelser oppover. De bakre lappene er litt stanset i retning fra brystvortene til halen. Foran - frem til magen.

Merk følgende! Du kan ikke knuse sterkt, dette vil forårsake smerte.

For å forhindre alvorlig hevelse, må kua fjernes fra kraftfôrene i løpet av den siste graviditetsmåneden. Etter to uker skal juret være tilbake til det normale.

For behandling med mastitt er stoffet Percutan godt egnet. Det er en sprayform for ekstern bruk. De brukes ikke bare for mastitt, men også for desinfisering av mindre hudlesjoner. Bruk melk fra ubehandlede sunne lapper. Den infiserte med stafylokokker fjernes og ødelegges. Du kan ikke gi den til en kalv heller.

Alle manipulasjoner kan skape problemer for en kueeier som ikke har spesielle ferdigheter. I dette tilfellet er det bedre å invitere en veterinær.

Konklusjon

Hvis kua ikke melker etter kalving, men ser sunn ut, gis en injeksjon av oksytocin som førstehjelp. Hevelsen kan også fjernes av deg selv. Resten av problemene med mangel på melk krever en spesialist og en nøyaktig diagnose.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon