Omsorg for en ku etter kalving

Etter at kua har kalvet, tar det omtrent 14 dager for dyret å komme seg. På dette tidspunktet trenger hun spesifikk pleie. Det bør også huskes at kalving ikke alltid går uten problemer. I neste måned er det bedre å følge nøye med på dyrets tilstand. Melkeprosedyren vil ta omtrent 3 måneder. Derfor kan det ikke sies at etter kalving slutter alle problemene.

Funksjoner av kystilstanden etter kalving

Kalving er en fysiologisk prosess og krever normalt ikke menneskelig oppmerksomhet. Intervensjon er bare nødvendig for komplikasjoner. Etter at kalven er født, må kua slikke den. Dette utløser melkestrømmen og det nyfødte får en stimulerende massasje.

Etter kalving, til etterfødsel kommer ut, vil kua få sammentrekninger. Hun må utvise morkaken. Livmoren vil være hovent en stund etter prosessens slutt, men da vil den gå tilbake til normal.

Innen 2 uker etter kalving vil kua ha lochia. Til å begynne med er slimet brun i fargen, med kakket blod, gradvis blir de lettere og mer gjennomsiktige. Hvis lochia blir flytende litt og blir en jevn brun farge, har kua komplikasjoner etter fødselen.

Yverhevelse vil også avta etter 2 uker. De mykgjorte bekkenbåndene vil også gro i omtrent 14 dager. Generelt, innen en halv måned, skal kua være i en normal fysiologisk tilstand.

Vanligvis blir ikke kalven igjen under kua, men noen ganger kan det være en måte å rette opp problemer etter fødselen.

Hva du skal gjøre etter å ha kalvet en ku

En halv time etter at morkaken forlater, loddes søtet eller saltet vann på kua. Du kan drikke fostervann. På veterinærapotek i dag kan du finne spesielle elektrolytter for kyr etter kalving.

Merk følgende! Siden det kan ta flere timer mellom kalvens fødsel og morkaken, kan det gis vann til dyret uten å vente på slutten av prosessen.

Høy er et tørt produkt og kan legges i trau på forhånd. Kua vil spise når hun vil.

Etter at morkaken er frigitt, kontrolleres morkaken. Videre blir alt skittent søppel renset, som blir ødelagt sammen med bioavfall. Boden er foret med friskt halm. Sistnevnte er mer praktisk å bruke, da det ikke vil skade kua når det spises, og er flink til å la væsken falle ned.

Du må melke en ku for første gang 30-40 minutter etter kalving. Juverhuden blir foreløpig renset for fysiologiske væsker. Den resulterende råmelken loddes umiddelbart til kalven.

Etter at morkaken dukker opp, vaskes hele baksiden av kua: kjønnsorganer, jur, bakben og hale. Det er lurt å rense hele kua.

Slik ser etterfødsel ut etter kalving.

Hvordan ta vare på en ku etter kalving

Den kalvende kua må overvåkes. Utviklingen av noen patologiske prosesser tar flere dager. Det er nødvendig å spore dynamikken i dyrets gjenoppretting.

Spesiell oppmerksomhet er gitt til juret. Det smøres daglig med fuktighetskrem eller salve for å gjenopprette vevets elastisitet. Før melking vaskes brystkjertelen med varmt vann. Etter melking smøres brystvortene med salve. Melkeregimet observeres og dyret fordeles gradvis.

Kommentar! Det er nødvendig å følge fôringsregimet og reglene for å overføre kua til full diett.

Fôringsregler

Den første dagen etter kalving får kua bare vann og høy av høy kvalitet. Noen ganger kan tørket gress blandes med høy. I løpet av 3 dager, i tillegg til høy, mates også 1-1,5 kg kraftfôr:

 • hvetekli;
 • havregryn
 • solsikkefrø måltid;
 • sammensatt fôr.

Alle konsentrater er gitt i form av en chatterbox.

Fra 4. dag etter kalving begynner de gradvis å introdusere saftig fôr. Den 12. dagen overføres hun til et fullverdig kosthold.

Merk følgende! Å bytte til et fullverdig kosthold på et tidligere tidspunkt kan forårsake jurssykdom.

Fôringsraten avhenger av flere faktorer:

 • fett av kua;
 • melkutbytte;
 • fettinnhold i melk;
 • ammingstid.

Jo mer et dyr gir melk, jo mer fôr trenger det. I prosent ser kostholdsstrukturen slik ut:

 • høy - 20-25;
 • saftig fôr - 40-50;
 • kraftfôr - 30-35.

I gjennomsnitt, per 100 kg vekt, trenger en ku 2 kg høy og 8 kg saftig fôr. Konsentrater gis under hensyntagen til melkeproduksjonen: 100-400 g for hver liter melk.

Hyppigheten av fôring avhenger av produktiviteten. Dyr med lav avkastning, som gir 4000 tusen kg per år, i begynnelsen og slutten av amming blir matet 2 ganger om dagen. Høyavling og ny kalv - 3-4 ganger om dagen. Fôret settes umiddelbart etter melking i en bestemt rekkefølge: kraftfôr-saftig-grov.

Merk følgende! Både melking og fôring foregår samtidig.

Høy høy kvalitet i tørre perioder er en viktig faktor for vellykket kalving

Bryte og videre melking

Ammingstiden inkluderer 4 faser:

 • kalving og restitusjon - 2-3 uker;
 • melkeproduksjon - 2-3 måneder;
 • topp / høy - før begynnelsen av den sjette måneden av en ny graviditet;
 • lansering.

Hvis kalven tas umiddelbart etter kalving, melkes kua 4-6 ganger om dagen fra første dag. Hyppig melking med juremassasje kan også bidra til å lindre hevelse. Prosedyren utføres strengt til bestemte timer og med jevne mellomrom. Derfor er det bedre å stoppe ved 4 eller 6 melketider. Høyavkastende kyr blir melket oftere enn lavavlingskyr. Hvis juret er overfylt, kan melk strømme spontant.

Melkefasen begynner etter at dyrene er overført til et fullverdig kosthold. Det utføres for å finne ut den maksimale produktiviteten til en fersk ku. Til dette brukes "forskuddsbetalingsmetoden". Avhengig av produktiviteten til et bestemt dyr, tilsettes det 1-3 fôr til dietten. enheter Øk fôret til kua slutter å svare med økt melkytelse.

Kommentar! Razda utføres med saftige fôr og kraftfôr.

I løpet av denne fasen melkes høyproduktive kyr 3-4 ganger om dagen. Lavavling - ikke mer enn 3. På laktasjonstoppen "går" dyr ut omtrent 3. måned etter kalving. Melking to ganger om dagen er tillatt hvis kua ikke gir mer enn 10 liter melk per dag.

Kommentar! Neste inseminasjon utføres på slutten av bruddfasen.

Mulige vanskeligheter

Ved vellykket kalving kan bare to problemer oppstå: hevelse i juret og mastitt på grunn av for høy produktivitet. Førstnevnte forsvinner ofte alene, men dyret kan også bli hjulpet. For å gjøre dette masseres juveret ved hjelp av mykgjørende salver ved hver melking.

Med høy produktivitet og utilstrekkelig melkefrekvens kan kua utvikle mastitt. I dette tilfellet provoserer utseendet den spontane strømmen av melk. Jurvet blir grovt og betent.

Med et dysfunksjonelt hotell er det litt flere alternativer:

 • forsinket etterfødsel;
 • prolaps av livmoren;
 • postpartum parese;
 • subinvolution av livmoren;
 • postpartum sepsis;
 • fødselskanalskader.

De første 4 sykdommene er nesten alltid en direkte konsekvens av brudd på vilkårene for forvaring og fôring.

Forsinket etterfødsel

Maksimal pause mellom kalving og frigjøring av morkaken i en ku er 6 timer. Etter utløpet av denne tiden regnes etterfødselen som forsinket. Årsakene til sykdommen er livmortoni, ødem i chorionic villi eller inflammatorisk hyperemi. Predisponerende faktorer er feil i forholdene til å holde og mate, samt traumer på fødselskanalen.

Forsinket etterfødsel kan være:

 • fullstendig;
 • ufullstendig;
 • delvis.

Type sykdom er etablert på grunnlag av vaginale og generelle undersøkelser, så vel som i henhold til anamnese. Hvis morkaken er forsinket i mer enn 6 timer etter kalving, må du invitere en veterinær.

Noen ganger, som et resultat av en dysfunksjonell kalving, må etterfødsel fjernes manuelt

Forfall av livmoren

Oppstår i tilfelle vanskelig kalving, traumer eller tørrhet i fødselskanalen eller forsinket frigjøring av fosteret. Oppfordrende faktorer:

 • feil diett;
 • fedme;
 • overbelastning av livmoren;
 • veldig stor frukt.

Prognosen avhenger av hvor lenge livmoren er utenfor kua og graden av slimhinneskade. I luften svulmer orgelet veldig raskt. Slimhinnen er skadet mot veggene i boden, gulvet og andre omkringliggende gjenstander. Jo mer skade, jo dårligere er prognosen.

Alle mulige faktorer som fører til sepsis etter kalving: en prolapsed livmor, skittent sengetøy og skarpe kjertler

Postpartum parese

Utad er det preget av at kua etter kalving ikke kan stå opp. Lemmene mister følsomhet. Tegn på lammelse i mage-tarmkanalen og andre indre organer vises senere. Opptrer vanligvis hos høyavlingskyr 2-3 dager etter kalving. Det antas at den provoserende faktoren er kraftfôretypen i disse dager.

Kommentar! Paresis kan også utvikle seg umiddelbart ved kalving eller 2-3 uker før den.

Subinvolution av livmoren

Involution er retur av et organ til dets forrige størrelse. Subinvolution - bremser restaureringen av den forrige størrelsen på orgelet.

Forsinkelsen i livmorens involusjon etter kalving oppstår på grunn av mangel på aktiv trening under graviditet og mangelfull diett. Ofte ledsaget av dysfunksjoner i indre organer.

Ved subinvolusjon observeres en ku:

 • livmorens atony;
 • forsinkelse av lochia eller tildeling av dem i små porsjoner;
 • 4 eller flere dager etter kalving, frigjøring av brun flytende lochia;
 • en økning i perioden for tildeling av lochia.

På grunn av kroppsforgiftning med forfallsproduktene fra råtnende lochia utvikler kua mastitt. Det er også et brudd på reproduksjonssyklusene.

Behandlingen bør utføres av en veterinær, siden erotpreparater brukes til behandling av subinvolution av livmoren. Lochia pumpes ut med en vakuumpumpe. Denne prosedyren må gjøres forsiktig for ikke å skade livmoren og skjeden ytterligere.

Postpartum sepsis

Det er tre typer: pyemi, septikemi og septikopemi. Det oppstår som et resultat av penetrering av forskjellige kokker eller klostridier i blodet. Gjennomtrengningsruter:

 • brudd på integriteten til bløtvev av enhver type;
 • vanskelig eller unormal kalving;
 • fosteremfysem;
 • prolaps av livmoren;
 • forsinket etterfødsel.

Hos kyr av 3 typer råder pyemi, det vil si sepsis med metastaser. Brunt rått ekssudat akkumuleres i livmoren, veggene tykner. Total kroppstemperatur svinger.

Fødselskanalskader

Skader oppstår når det er vanskelig å kalve eller når en kalv er for stor. De kan også påføres av ansatte som hjelper kua til å kalve. Hovedsymptomet på traumer er blødning. Du kan ikke klare deg uten veterinær når du behandler en skade. Handlingene til en uerfaren eier vil sannsynligvis være skadelige. Det er ingen forebyggende tiltak i dette tilfellet heller.

Å strekke leggen med makt resulterer ofte i traumer i fødselskanalen

Veterinærråd

For å lindre hevelse og forhindre mastitt etter kalving og før hver melking, masseres kuet på kua med en mykgjørende og fuktighetsgivende salve. Hudfuktighetskremer kan kjøpes ferdige i butikken. Zorka-salven, designet spesielt for fuktighet av juret, har lenge vært godt etablert.

Når morkaken holdes tilbake, er det bedre selv før utløpet av den maksimale perioden, kua trenger å rense de ytre kjønnsorganene. Oksytocin brukes epiduralt i en dose på 20-30 U. Subkutant 0,5% proserpinoppløsning eller 0,1% karbacholinoppløsning. Disse stoffene bidrar til sammentrekning av livmoren og fjerning av morkaken.

I tilfelle uterin prolaps, må du umiddelbart invitere en veterinær. Koeieren vil ikke kunne korrigere orgelet alene. Før veterinæren ankommer, må livmoren beskyttes mot unødvendig skade. For å gjøre dette, blir livmoren først vasket med saltet varmt vann, deretter vannet med en desinfiserende kald løsning og pakket inn i et ark. Du kan bruke en stor ny plastpose hvis du har en for hånden. Eieren må også klargjøre en rampe der kua kan plasseres. Før veterinæren ankommer, må de bare ha tid til å gjøre det for å spare tid. Videre fra eieren av kua er ikke avhengig, siden han alene og uten bedøvelse ikke vil kunne korrigere livmoren.

I tilfelle parese må eieren dekke kors sakrale område med noe varmt. Dette er vanligvis halm under burlap. Før innpakning gnides og masseres korsryggen og korsbenet grundig. Som et forebyggende tiltak får ikke dyret mye kraftfôr i løpet av den tørre perioden. Det søte vannet er loddet.

Subinvolution er lettere å forhindre enn å kurere. Dette er ikke vanskelig for eieren, siden hovedmetoden er å gi aktiv trening for kua. Etter kalving loddes fostervann eller saltet varmt vann med kli på dyret. Nyfødte kalver holdes under en ku i 2-3 dager.

Det er vanskelig å kurere pyemi alene, siden det er nødvendig med et kompleks av prosedyrer med bruk av forskjellige medisiner. Eieren er i stand til å forhindre sepsis etter fødsel:

 • gi et komplett kosthold;
 • følg hygiene under og etter kalving;
 • behandle omgående komplikasjoner etter fødselen.

Hvis pyemi ikke kunne unngås, opprettholdes det foreskrevne behandlingsforløpet helt.

For lokal behandling av mastitt kan du bruke spesielle sprøyter med antibiotika

Konklusjon

Hvis kua har kalvet trygt, har eieren praktisk talt ingen alvorlige problemer. For å forhindre patologisk kalving og komplikasjoner etter fødselen, er det nødvendig å følge reglene for fôring og hold av storfe.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon