Hvordan grave opp jorden for hånd: med en spade, raskt, enkelt, en mirakelspade, om våren, høsten, foto, video

For noen er en grønnsakshage en mulighet til å gi familiene smakfulle og naturlige produkter, for andre er det en interessant hobby, og for noen er det til og med et reelt middel til å overleve. I alle fall er dyrking av jord i dyrking av en grønnsakshage den viktigste og arbeidskrevende delen av alt arbeid. I noen tilfeller er det ikke så lett å grave opp en hage med en spade, men i små områder er denne metoden fremdeles en av de viktigste metodene for å dyrke landet.

Velge riktig verktøy

Imidlertid, med utviklingen av moderne teknologi, har mange forbedringer av den vanlige spaden lenge blitt oppfunnet. De tillater et sted å øke hastigheten på prosessen, og et sted å forenkle det slik at det ikke var så vanskelig å grave bakken for hånd, og konsekvensene av fysisk anstrengelse påvirket ikke så mye den generelle velvære.

Høygaffel

En av de eldste enhetene, som ofte brukes til å grave opp en grønnsakshage, er en vanlig høygaffel. Imidlertid brukes gravhøfter tradisjonelt til å grave opp bakken. De skiller seg fra vanlige høygafler i kraftigere og kortere tenner, som i tverrsnittet minner mer om en trapes. Oftest er de ikke sveiset, men smidd.

En høygaffel er et mye mer praktisk verktøy for å dyrke bakken enn til og med en spade. Det er ikke for ingenting at mange av de påfølgende moderne forbedrede enhetene ble laget nettopp etter høygaffelprinsippet. Tross alt tillater de deg å heve jordlagene samtidig, løsne dem uten å kutte røttene til ugresset. Samtidig reduseres den totale belastningen på kroppen betydelig på grunn av at en betydelig del av jorden passerer gjennom tennene, og det er ikke nødvendig å rive den av bakken.

Som et resultat er gaflene spesielt godt egnet til å grave opp spesielt fuktig og tung jord, som kan feste seg for mye til metalldeler av arbeidsstykket. Derfor blir de oftest brukt til å grave opp leire eller steinete jordarter.

I tillegg er bruk av høygaffel mer enn berettiget for enkelt å grave opp en del av hagen gjengrodd av gress. Fordi skarpe tenner er mye lettere å trenge gjennom det gresslettere i hagen enn et solid spadeblad. Samtidig kutter de ikke røttene til flerårig ugress, men trekker dem ut til jordoverflaten som helhet. Dette gjør at du kan bli kvitt ugress mer effektivt senere. Faktisk kan mange ugress, som hvetegress, lett spire selv fra små biter av jordstenger som er igjen i bakken.

Gaffelen er også uunnværlig for to-trinns graving av en tomt, når det er nødvendig å løsne det andre, laveste jordlaget med deres hjelp.

For å grave opp en hage med høygaffel, er det nok å gjøre et minimum av innsats. Men for store tomter ble det oppfunnet enda flere arbeidsbesparende enheter, som vil bli diskutert nedenfor.

Skuffe

Spaden er selvfølgelig et uovertruffen verktøy når det gjelder allsidighet, siden du med sin hjelp ikke bare kan grave opp nesten hvilket som helst område, men også grave et hull eller en grøft av nesten hvilken som helst størrelse. Med en spade kan du også grave opp hagesenger, blomsterbed og gjengrodd med flerårig ugress, jomfruelig mark som ikke har blitt dyrket på flere år. Av håndverktøyene er det kanskje bare en spade som kan takle jomfruelig jord. En høygaffel kan være et godt tillegg, men bare en godt slipt spade kan overvinne for tett gress.

Merk følgende! Det mest pålitelige og holdbare verktøyet for å grave opp jomfruelige land er en titanskovl.

For å raskt grave opp en hage med en spade med minimal innsats, bør håndtakets lengde være slik at enden når albuen når bladet senkes ned i bakken med 20-25 cm. Noen ganger er et spadehåndtak med et spesielt grep brukt. Men det kan være mindre praktisk å grave med det. Den passer for de som ikke har stor styrke på fingrene.

Et avrundet spadeblad kan også være lettere å jobbe med, ettersom det glir lettere i bakken enn et rett.

Mirakelspade "Mole"

Den konstante streben etter fortreffelighet og tilrettelegging for det harde arbeidet med å grave opp land på stedet har ført til fremveksten av en rekke enheter, deriblant mirakelspaden er den mest populære. Hun har mange forskjellige modifikasjoner, men de er alle laget etter samme prinsipp.

Mirakelspade Mole er et aggregat som består av to motsatte gafler, bredde fra 43 til 55 cm. Antallet tenner kan variere fra 6 til 9. Hovedarbeidsgaflene er bevegelige og er boltet til rammen som mottennene er plassert på. En fotstøtte er festet til den, noe som gjør det enkelt, uten ekstra belastning for ryggen, å kjøre spaden i bakken. Deretter vippes håndtakene på verktøyhåndtaket først mot seg selv og deretter ned. I den siste handlingen skyver arbeidsgaflene jordlaget gjennom de motstående tennene, frigjør jorden fra ugress og løsner den samtidig. Å grave bakken til hagen riktig betyr å prøve å ikke blande jordens øvre og nedre lag unødvendig.

Viktig! Fordelen med å grave opp jorden med en "føflekk" i forhold til en vanlig spade er at den fruktbare jorda rett og slett løsnes, men ikke endrer plassering i rommet og dessuten ikke går ned.

Til tross for den betydelige vekten til mirakelspaden "føflekken", ca 4,5 kg, er det ikke vanskelig å jobbe med den. Det kan bare dras rundt på nettstedet. Men det meste av innsatsen for å trenge inn i bakken skjer nettopp på grunn av vekten av selve verktøyet.

I videoen kan du tydelig se hvordan man graver jorden med en mirakelspade:

I tillegg akselereres prosessen med å grave en grønnsakshage takket være det mer praktiske arbeidet. På 1 time kan du behandle fra 1 til 2 dekar land, avhengig av dens tetthet. Samtidig oppleves tretthet, spesielt i ryggen og armene, å være minimal. Derfor er mirakelspaden "føflekk" spesielt populær blant kvinner og eldre, for hvem det var nesten umulig å grave opp en hage før.

Det er også begrensninger i arbeidet med "Mole" mirakelspaden. Det vil være vanskelig for henne å grave opp jomfruelige landområder, han er mer tilpasset til å grave opp bed eller blomsterbed i landet, litt gjengrodd av ugress.

I tillegg, på grunn av det ganske høye håndtaket, vil det være vanskelig for dem å operere i et lavt drivhus.

Ripper "Gravemaskin"

Prinsippet om å bruke doble gafler for å løfte og løsne bakken brukes i mange design, spesielt gravemaskinriveren. Sammenlignet med føflekken har gravemaskinen forskjeller i design:

 • Gaflene er festet i en vinkel mot hverandre på hengslene, mens det ikke er noen fast seng.
 • Enheten har i utgangspunktet to sjakter, som deretter kobles sammen i håndtaket.
 • Fotstøtten tar mer plass, gjør verktøyet bredere og gjør arbeidet enda enklere.

Men alle disse forskjellene er ikke grunnleggende, generelt er ikke prinsippet om drift av "Digger" ripper mye forskjellig fra mirakelspaden.

Viktig! På grunn av den store bredden er det ganske praktisk for dem å grave opp store landområder, for eksempel å forberede en grønnsakshage for å plante poteter.

Men av samme grunn kan det være lite bruk for smale senger eller blomsterbed.

Spade "Tornado"

Tornado er et ganske kjent merkenavn der mange hageredskaper produseres under. En spade "tornado" i sin struktur og prinsipp for drift er praktisk talt ikke forskjellig fra mirakelspaden "føflekken".

Men det er også en populær "tornado" ripper, som er en lang stang med avrundede lange håndtak i den ene enden og skarpe tenner, vridd med klokken. Den lar deg grave og løsne bakken til en dybde på 20 cm. Håndtaket på verktøyet kan enkelt justeres i lengden til høyden til personen som jobber med "tornado".

På grunn av den lille størrelsen på verktøyet er det spesielt praktisk for dem å jobbe på små tomter, under trær eller busker, i små blomsterbed eller smale senger. "Tornado" lar deg jobbe til og med litt gjengrodd med gressområder, men for store områder nytter det lite.

Swivel Wonders

Et noe lignende driftsprinsipp brukes når du arbeider med en roterende mirakelgaffel. De består av et langt skaft med et langt T-formet håndtak. Hovedstangen er også justerbar i lengden for å tilpasse seg mest mulig til høyden til personen som jobber med den.

Festet på bunnen av stangen er gafler som stuper ned i bakken og deretter dreier med kraften på håndtaket som brukes som spak.

Når du arbeider med de svingbare mirakelgaflene, blir også innsatsen mot ryggen eller bena eliminert. Arbeidsproduktiviteten øker også naturlig. Men verktøyet er ikke godt egnet til å jobbe med hard eller steinete underlag.

Fokins flatskjærer

Dette fantastiske verktøyet ble oppfunnet for ikke så lenge siden, på slutten av forrige århundre. Men han har allerede klart å få stor popularitet for seg selv på grunn av sin letthet og allsidighet.

Med Fokins flatskjærer kan du ganske enkelt utføre følgende typer arbeid:

 • løsne jorden;
 • knusing av jordbiter;
 • dannelsen av senger;
 • beskjæring og fjerning av ugress;
 • hilling;
 • kutte spor i bakken for såing av forskjellige avlinger.

I dette tilfellet er det flere modeller av flat kutter, som varierer i størrelse på bladet. Dermed er flykutteren egnet både for behandling av relativt store tomter (opptil flere hundre kvadratmeter), og for smale steder hvor du knapt kan komme til ved hjelp av noe annet verktøy.

Håndkultivator

Håndkultivatorer er en hel klasse verktøy designet for å grave opp en grønnsakshage, løsne og lage senger.

Det er totalt 3 hovedtyper av håndkultivatorer:

 • roterende eller stjerneformet;
 • kultivatorer-rippere;
 • rotfjerner.

Som navnet antyder, er det i kultivatorene av den første typen flere stjerneformede rippere montert på den sentrale akselen.

Ved å trykke på håndtaket og samtidig kjøre enheten langs bakken, løsnes jorden med samtidig ødeleggelse av ugress. Men disse modellene er ikke godt egnet for arbeid på tunge jordtyper, spesielt hvis de er dekket med en herdet leirskorpe.

I sistnevnte tilfeller er det nødvendig å søke hjelp fra en kultivator-ripper. Den har flere ganske korte, men veldig harde og skarpe buede tenner som ruller langs den sentrale aksen. Med deres hjelp er denne enheten, med en viss innsats, i stand til å takle ganske tette og tunge jordarter.

Rotfjerner er ideell for flekkløsing av jorda, fjerning av ugress med et kraftig og dypt rhizom, samt for å grave hull når du planter frøplanter av hageavlinger.

Hvor dypt trenger du å grave bakken

Det er flere tilnærminger til jorddyrking. Noen gartnere mener at jorden må graves opp årlig, i det minste til dybden av spade bajonetten, det vil si 25-30 cm.

Andre, som går inn for en mer naturlig, organisk tilnærming til voksende planter, anser det som nødvendig å bare løsne det øverste laget av jorden årlig, opptil 4-5 cm dyp. Dette bør være nok til såing og for den første utviklingen av frø . I fremtiden gjør plantens røtter sin egen vei ved hjelp av naturlige passasjer i jorden. Det er sant at med den andre metoden er det nødvendig å lage et betydelig lag med organisk mulch årlig på sengene, minst 10-15 cm tykke.

I alle fall, hvis vi har å gjøre med jomfrujord, det vil si et stykke land tett gjengrodd av gress, må det i utgangspunktet graves opp minst en gang. Dette er først og fremst nødvendig for å fjerne jordstengler fra ugress, som ikke tillater at unge skudd av dyrkede planter utvikler seg fullt ut.

Hvordan du raskt og enkelt graver opp en grønnsakshage

For å raskt grave opp en grønnsakshage, anbefales det å følge følgende teknologi:

 1. Merk først de omtrentlige grensene for den fremtidige hagen ved hjelp av pinner og et strukket tau.
 2. Deretter graves en grøft langs en av sidene, omtrent en spade bajonett dyp. Bredden på grøften er i dette tilfellet også lik bredden på spaden.
 3. All ekstrahert jord frigjøres umiddelbart fra røttene til ugress og mulige mekaniske tilsetningsstoffer (steiner, rusk).
 4. Jorden fra den første grøften legges på et eget sted slik at den senere kan brukes.
 5. Parallelt med den første graves neste grøft, hvorfra forrige spor er fylt med jord.
 6. I henhold til denne ordningen fortsetter de å grave opp bakken til markeringen av tomten som er klargjort for hagen er fullført.
 7. Deretter blir den siste grøften fylt med forhåndsdeponert jord fra den første grøften.

Slik graver du raskt opp jomfrujord

Jomfruområder kalles vanligvis tomter som ikke har blitt dyrket på 10 år eller mer. De er vanligvis dekket med et tykt lag med torv, noe som vanskeliggjør både såing og stell av hageplanter. Men på den annen side er det akkumulert mange stoffer som er nyttige for vekst og utvikling av planter i den uthvile jorden, noe som kan tjene til fordel for gartneren. Det vil være mulig å raskt grave opp jomfruelig jord i landet, kanskje ikke umiddelbart, men resultatet vil være verdt innsatsen.

Det er flere måter å behandle jomfruelige land på, men bare en kan kalles raskt - opprettelse av massesenger. I dette tilfellet er overflaten på fremtidige senger dekket med papp eller andre materialer, og gangene blir behandlet med herbicider. Så, ovenfra, er de fremtidige sengene dekket med forhåndsforberedt fruktbar jord. Den brukes til å så frø eller plante frøplanter.

Denne metoden, til tross for hastigheten, er veldig materialintensiv, siden plantingen må spesiell utvinnes på siden. Hvis tiden tillater det, kan du gjøre noe annet. Bare dekk områdene som er tildelt sengene med et lag papp, trykk ned med tunge gjenstander og la jorden modne hele sesongen. I dette tilfellet, til høsten, vil hele urteaktige delen av soden råtne og jorden vil være klar for behandling ved hjelp av et av verktøyene ovenfor.

Du kan også grave opp jomfruelig jord i landet med egne hender ved ganske enkelt å vri ned de kappede lagene av torv med grønt gress. Poteter blir plantet i de resulterende sprekkene, som etter spiring er rikelig mulket med noe organisk materiale.

På høsten på den tidligere jomfrujorden kan du og høste poteter, og få land som er ganske egnet for videreforedling.

Hvordan grave opp bakken riktig under hagen

Det er flere grunnleggende regler for hvordan du skal grave jorden riktig med en spade for ikke å forårsake spesielle helseskader:

 • Du bør ikke prøve å grave opp hele jorden på en gang, spesielt hvis området er ganske betydelig, og opplevelsen av fysisk anstrengelse etter vinteren er redusert til null.
 • Spaden må installeres vertikalt i forhold til bakken, slik at bajonetten med minimal innsats kan komme inn i bakken til maksimal dybde.
 • Du bør ikke plukke opp for mye jord på spaden om gangen. Det er bedre å gjøre flere små, men hyppige bevegelser.
 • Det er ikke nødvendig å grave i jorden som fortsatt er fuktig etter vinteren eller frossen. Dette kan føre til enda mer komprimering av jorden. Det er bedre å vente litt mens jorden tørker litt ut.
 • Du bør ikke gå på et allerede oppgravd land før du sår eller planter frøplanter, for ikke å redusere all brukt innsats til null.

Hvordan grave opp et tilgrodd område med en spade

Det er en annen måte å grave et sted gjengrodd av gress. For å gjøre dette, er det forbehandlet med et av ugressmidlene. Etter noen uker er nettstedet gravd opp i henhold til teknologien beskrevet ovenfor. En uke senere påføres et kompleks mineralgjødsel og jorden løsnes igjen.

Landet er klart for såing og beplantning.

Hvordan grave frossen mark med en spade

Som nevnt ovenfor gir det ikke mye mening å grave opp frossen mark for å bygge en grønnsakshage, siden jorden etter denne prosedyren kan bli enda mer komprimert. Men hvis det er noen spesielle omstendigheter som tvinger deg til å grave frossen mark, kan du bruke følgende teknikker:

 • Ta fyr på stedet for den fremtidige gravingen, og etter at den har brent ut, graver du den allerede varme jorden.
 • Bruk en jackhammer eller pickaxe, og bare etter å ha fjernet den øvre frosne horisonten, fortsett å grave med en spade.

Trenger jeg å grave en hage om høsten

Høstgraving av land er spesielt nødvendig for den første utviklingen av et tilgrodd tomt eller jomfruelig land. I dette tilfellet er det best å grave opp jorden i store lag og la den være i denne formen før vinteren. Frost trenger inn i de dannede sprekker og fryser mer pålitelig ugressfrø, og forhindrer dem i å utvikle seg videre om våren. Det er best å grave bakken om høsten med samtidig påføring av fosforgjødsel i jorden, slik at de blir tilgjengelige for planterøtter om våren.

I tillegg, etter høstgravingen, er jorden som regel godt mettet med oksygen.

Men hvis hagen har blitt utviklet i lang tid, er det ingen spesiell mening å grave den opp om høsten. Det er bedre å legge det med et ekstra lag med mulch, som, etter å ha råtnet, vil tjene som en god gjødsel for planter om våren og sommeren.

Konklusjon

Å grave opp en hage med en spade betyr å utføre en grundigere og pålitelig dyrking av landet før du planter kultiverte planter. Og overfloden av forbedrede modeller av spader og gafler vil tillate deg å utføre dette arbeidet så snart som mulig og med minimal innsats.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon