Hydrangea serrata: varianter med bilder og navn, anmeldelser

Serrated hortensia er en type hagekultur. Det er spesielt populært blant innenlandske gartnere. Og dette er ikke overraskende, fordi planten har mange fordeler, blant annet er det spesielt praktisk for dannelse av en krone, kald motstand, høy fytoimmunitet og upretensiøsitet. Med elementær pleie vokser buskene raskt og gleder årlig sommerboeren med frodige vakre blomster i delikate nyanser.

Beskrivelse av serrata hortensia

Serrata hortensia (hortensia serrata) er en busk, løvfellende busk. Rotsystemet er fibrøst, spredt, opptil 40 cm dypt. Takket være denne funksjonen reagerer planten raskt på både befruktning og jordforurensning. Bladplatene er grønne, ovale, spisse på enden. Lengden er 10-12 cm. Det er hakk langs kantene, som en sag.

De fleste varianter av den takkede hortensiaen blomstrer fra juli til september. I regioner med kjølig klima kan spiringen imidlertid reduseres til august. Blomstringens diameter varierer mellom 8-15 cm.

Hydrangea serrata er en termofil plante hjemmehørende i Asia.

Hvordan takkede hortensiaer skiller seg fra storbladet

Forskjellen mellom disse artene ligger i form av blomsterstandene. I storbladet hortensia er de vanligvis sfæriske og består utelukkende av sterile blomster. Serrat har blomsterblomster. I sentrum er det et stort antall små blomster som er i stand til å krysse pollinering. Langs kantene er større, firbladede sterile blomster som ikke har reproduksjonsorganer.

Viktig! De takkede og storbladede hortensiaene er de nærmeste slektningene, så de er veldig like hverandre.

Varianter av serrata hortensia

Det er mange takkede typer hortensia. Hvilken som er bedre, er det umulig å si sikkert. Hver har sine egne fordeler og ulemper. Først etter å ha studert beskrivelsene av de mest populære typene, kan du forstå hvilket alternativ som er best egnet.

Blå fugl

Dens særegne trekk er store blomsterstander. Blomstene som inngår i sammensetningen har en annen farge. De lyseste er de i midten. De er rosa-lilla med blå stammer. Skyggen av store blomster i kantene varierer fra blekrosa eller lys lilla til dypblå, lilla. Gjennom blomstringsperioden skifter blomsterstandene gradvis nyanse. Blåfuglbusker blomstrer i alle aldre. De når en høyde på 1,5 m.

Når den blomstrer, utstråler hortensia serrata Bluebird en honningduft

Koreana

Dette er en annen underdimensjonert busk, hvis høyde ikke overstiger 150 cm. Blomstringens farge varierer fra snøhvit til blå. Det avhenger av jordens surhet. Jo surere det er, jo mer blått pigment blir det. Koreana tåler ikke tørke godt og trenger regelmessig vanning.

Hortensia Koreana er en av de mest populære variantene av serrata hortensia

Preciosa

Busken vokser opp til 250 cm i høyden. Den har uttrykksfulle blomster, uvanlige bladplater.Om våren og sommeren er de grønne, men om høsten får de en burgunderfarge. Blomstringene til Preciosa er ikke mindre lyse. I begynnelsen av blomstringen er de kremgrønne, så dyprosa og før slutten av blomstringen - crimson.

Preciosa er en høy busk som trenger regelmessig beskjæring.

Gyllent sollys

Dette er en dvergplante, hvis høyde ikke overstiger 1 m. Dens særegne trekk er de store spisse bladene av en gul fargetone, som blir grønne over tid. De små blomstene i midten er mørkrosa, og de store langs kanten er blekrosa. Av alle typer takkede hortensiaer er dette minst frostbestandig.

Golden Sunlight er en dvergbusk av takket hortensia som kan dyrkes i pottepotter

Vierle

Det er en lav plante med en høyde på ca 1 m. Skyggen av blomsterstandene varierer fra syrinblå til rosa. Bladplater er grønne om våren og sommeren, men til høsten blir de burgunder eller lilla. Vierle overlever ikke i våtmarker. For riktig vekst og utvikling av planten, må du regelmessig mate den. Akkurat som Golden Sunlight er det ikke hardføre og trenger ly for vinteren.

Når du dyrker den takkede hortensiaen av Vierle-sorten, er det viktig å ikke overdrive det med vanning.

Avelrose

Busken, hvis høyde ikke overstiger 1 m, har et stort antall rosa blomsterstander (de kan være lyse eller mørke). Et karakteristisk trekk ved denne planten er tilstedeværelsen av fiolettgrønne bladplater, som blir lilla med slutten av sommeren. På sure jordarter får Avelrose blomsterstand en blå fargetone. Planten føles behagelig både i skyggen og i sollyset. Tåler ikke overflødig fuktighet.

Skyggen av blomsterstandene av den takkede typen Avelrose avhenger av jordens surhet

Hortensia i landskapsdesign

Serrated hortensia har ingen feil, og derfor elsker designere det så mye. På grunn av det store utvalget av fargepaletter og blomsterformer spiller disse plantene rollen som en lys aksent i landskapskomposisjoner. Bladplatene ser uvanlige ut og understreker dermed buskenes skjønnhet.

Siden hortensia har en lang blomstringsperiode, blir det ofte laget hekker av den, de blir plantet langs gjerdet og nær husveggene

Lavvoksende varianter dyrkes i potter.

Ofte plasseres hortensia-sammensetninger i separate grupper. Imidlertid passer de også godt sammen med andre prydplanter. Hortensia ser bra ut ved siden av bjørk, lønn, akasie og syrin, samt pil, fuglekirsebær, bærbær, jasmin. Dahliaer, roser, pioner, sjøstjerner, rododendrum, azalea, astilbe er også egnet for henne,

Viktig! Det er uønsket å plante et serrated utvalg av hortensia nær nåletre eviggrønne trær. Denne kombinasjonen bringer disharmoni til oppfatningen av komposisjonen.

Frostbestandighet av serrata hortensia

Vinterhardheten til den takkede hortensiaen avhenger av sorten. Her er indikatorene som de mest populære typene tåler:

  • Bluebird - 20 ° C,
  • Koreana - 25 ° C;
  • Preciosa - 20 ° C;
  • Gyllent sollys - 16 ° C;
  • Vierle - 18 ° C;
  • Avelrose - 23 ° C.

Omsorg og dyrking av serrata hortensia

For at en plante skal vokse og utvikle seg riktig, må den behandles med spesiell oppmerksomhet. Først og fremst må du velge riktig sted for planting, rot frøplanten. I fremtiden, etter dette, må man ikke glemme konstant omsorg. Uten den slutter hortensia å blomstre og begynner å skade, dør gradvis.

Valg og klargjøring av landingsstedet

Den takkede hortensiaen tåler ikke direkte sollys. Under dem blir kronbladene hennes for bleke. Imidlertid er takket hortensia ikke egnet for full skygge. Overdreven mørkning kan føre til at buskene slutter å blomstre. Det beste alternativet er delvis skygge. Hortensia bør plantes på steder beskyttet mot sterk vind. Landing nær bygningen er uønsket, siden det i dette tilfellet er mulig å fryse om vinteren.

Noen dager før plantingen blir stedet gravd opp. Jord som er tilgrodd med ugress, kan forbehandles med ugressmidler på to uker. Serrated hortensiaer elsker lett, sur jord som er rik på humus. De tåler ikke høyt kalk- og askeinnhold i jorden, da det reduserer surheten.

I tilfeller der jorden er tung og har en dårlig sammensetning, kjøpes et ferdig substrat på forhånd for planting i en hagebutikk. Noen sommerboere gjør det på egenhånd. For dette blandes knust torv, torv, humus, svart jord og sand i like store mengder.

Landingsregler

En landingsgrop er laget på forhånd. Størrelsen skal tilsvare størrelsen på plantens rotsystem. Den optimale avstanden mellom gropene er 1,5 m.

Selve prosedyren for å plante en serrated hortensia-variant er enkel. Vann helles i gropen og en frøplante plasseres. Deretter dekkes det med jord eller et ferdig klargjort underlag. Landet i nærheten av den plantede planten er lett tampet og vannet. Til slutt legger du et lag med ca. 10 cm tykk. For dette brukes nåler eller sagflis.

Det takkede utvalget av hortensia anbefales å plantes om våren eller høsten.

Vanning og fôring

De fleste takkede hortensia-varianter trenger regelmessig vanning. Det er spesielt viktig å utføre denne prosedyren under varme og tørke. Planter blir vannet når jorden tørker opp ved roten. Vannet skal ha romtemperatur. Hvis det er for kaldt, må det varmes opp. Den klorerte væsken skal legge seg i litt tid. Bruk av regnvann anbefales.

Under buskene må du gjødsle to ganger i året, først før og deretter etter blomstring. På begynnelsen av våren løses 20 g urea i en bøtte med vann og hortensia helles med den resulterende væsken. For hver busk forbrukes 3 bøtter med løsning. Etter blomstringens slutt mates hortensiaen med komplekse mineralgjødsel.

Viktig! Hvis landet er tømt, om sommeren, kan du i tillegg mate busken med slurry. I dette tilfellet er det imidlertid viktig å ikke overdrive det, ellers kan tynne grener bryte under vekten av et stort antall store blomsterstander.

Hvordan beskjære en takket hortensia

Den mest passende tiden for å beskjære en plante er mars. Skudd blir kuttet på en slik måte at 6-12 av de mektigste gjenstår. De resterende grenene forkortes med flere knopper (opptil 5). Beskjæring av den takkede hortensiaen om høsten innebærer å fjerne de visne knoppene.

Bare gamle busker trenger radikal beskjæring. De forkortes på en slik måte at stubber opp til 8 cm høye forblir over bakken. Det er ikke farlig og til og med nyttig. Etter slik beskjæring vokser nye unge skudd som blomstrer voldsomt.

Forbereder seg på vinteren serrata hortensia

Om høsten må buskene behandles med kjemikalier mot skadedyr og alle slags infeksjoner. Når alt løvet har falt fra bushen, og det blir helt nakent, skal det sprayes med en 3% løsning av Bordeaux væske. Hvis du trenger en serrated hortensia-transplantasjon, kan dette gjøres om høsten.

De fleste takkede varianter har veldig god frostbestandighet, men til tross for dette trenger de fortsatt ly for vinteren. Først må du tilsette superfosfat og kaliumsalt i hullet. Deretter bør du knytte skuddene i en haug og bøye dem litt til bakken. Til slutt dekker du planten med to lag spunbond. Fremgangsmåten gjøres best før frysing begynner.

Reproduksjon

Den takkede typen hortensia kan forplantes med frø, deling, lagdeling eller stiklinger. Den siste metoden er den mest populære. Stiklinger blir vanligvis kuttet fra unge skudd av unge busker. Tradisjonelt brukes den midterste delen av skuddene, der det ikke er noen blomstrende topper og nedre blader.

For at røttene skal vokse raskere, plasseres skjæringen i vann med en rotformer (hvilken som helst). Hvis dette ikke er tilgjengelig, tilsettes honning i vannet (1 ts per 250 ml). Stiklingene plantes under et ly, og om våren transplanteres allerede rotte planter til et permanent sted.

For reproduksjon ved lagdeling velges en voksen busk. Med begynnelsen av våren, før knoppene blomstrer, presses dens nedre grener til bakken, festes, og kontaktstedet sprinkles med jord. Til høsten vil disse grenene slå rot. Nye planter blir transplantert til et fast sted om våren.

Frøformering praktiseres vanligvis av oppdrettere under eksperimentene. Prøver dyrket av frømateriale bruker ofte ikke foreldrekvaliteter.

Stiklinger er en pålitelig og effektiv form for forplantning av den takkede hortensiaen

Sykdommer og skadedyr

Overskudd av kalsium i jorden er fulle av utvikling av klorose av serratblader. Hvis den grønne massen begynner å bli gul eller blek, er det nødvendig å bruke løvgjødsel, som inkluderer jern. I dette tilfellet er det viktig å forsure jorden ved å innføre torv, knust bark eller ammoniumsulfat i den.

En av de mest utbredte skadedyrene er bladlus. De viktigste tegnene på tilstedeværelsen er skade på unge blader, utvikling av soppsykdommer. Hvis antallet bladlus er lite, ødelegges det av naturlige fiender - lacewing og marihøne. Du kan bekjempe en stor invasjon med et hjemmelaget avkok. De lager det slik: 1 kg rå eller 200 g ferske nesleblader, kamilleblomster eller løvetannrøtter helles med kokende vann og får brygge i 24 timer. Hvis det ikke virker, bruk et insektmiddel.

Konklusjon

Serrata hortensia er en prydbuske med delikate blomster, som ofte blir den viktigste dekorasjonen i hagen. Planten er slett ikke lunefull for vekstforhold og pleie. Selv uerfarne sommerboere kan takle dette. Hvis du følger de grunnleggende reglene for jordbruksteknologi, vil planten glede seg over sin skjønnhet i mange år.

Anmeldelser av serrata hortensia

Alina Koreneva, 38 år, Voronezh
Jeg har dyrket hortensiaer i hagen min i over 10 år. Gjennom denne perioden gleder plantene meg årlig med vakre og duftende blomsterstander. Jeg liker det faktum at busken er upretensiøs, lett å ta vare på. Jeg bruker gjødsel på fuktig grunn for ikke å brenne røttene. I fjor brukte jeg Buiskie gjødsel. Etter dem fikk de rosa blomsterstandene en rik blå fargetone. Jeg var bare fornøyd med et slikt utvalg.
Anastasia Grudinina, 44 år, Belgorod
Hortensia vokste alltid i hagen min, og alle som kom på besøk til meg, beundret alltid buskens skjønnhet og den behagelige aromaen. Jeg har flere varianter, inkludert serrata hortensia. Og selv om den ikke blomstrer like frodig som hortensiaen, har den andre fordeler. Blant disse er kald motstand og upretensiøsitet. I fjor angrep bladlus bladene. Det var mulig å bli kvitt henne ved hjelp av Fitoverm. Etter behandling ble busken raskt frisk.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon