Hortensia grov: varianter, planting og stell, anmeldelser, bilder

Grov hortensia er en plante med vakre blomster, tilhører familien med samme navn. Den har orientalsk opprinnelse og vokser i naturen på kysten av Kina og Japan. På 1800-tallet kom hortensia til Europa, hvor den umiddelbart ble forelsket i mange hagesdesignelskere.

Beskrivelse av grov hortensia

De fleste arter av Hortensia-familien er busker opp til 3 m høye og 2 m brede. Noen av dens representanter har en trelignende form, i tillegg finnes vinstokker blant dem. Hortensiabusker har tykke grener. De har store blomsterstander av en hvit eller lilla nyanse.

I midten består de av mange små blomster, rundt omkretsen er de omgitt av flere store hvite blomster med fire kronblader.

Bladene kan være ganske store - opptil 35 cm lange og 25 cm brede. Fargene endres i løpet av sesongen. Ungt løvverk er mørkegrønt, fløyelsaktig. Mot slutten av sommeren skifter den farge til mørk oransje. Rotsystemet er kraftig, forgrenet.

Planten er veldig hardfør: hortensia kan dyrkes under vanskelige forhold og ved relativt lave temperaturer. I tempererte klimaer kan den dyrkes nesten overalt. Den blomstrer på sensommeren eller tidlig på høsten.

Varianter av grov hortensia

For tiden er det flere varianter av grov hortensia. I tillegg jobber vi hele tiden med å få nye. De mest populære variantene av denne kulturen blir vurdert nedenfor.

Makrofil

Høyden på denne hortensiaen er 1,5 m. Den har grove blader, dekket med fine hår. Lengden når 35 cm, bredde - opptil 20 cm. Blomsterstandene er ganske store - i noen eksemplarer når diameteren 20 cm. Grov hortensia Macrophila er vist på bildet nedenfor.

De sfæriske blomsterstandene av denne sorten har en rekke nyanser, generelt avhenger plantens farge av jordens surhet.

Viktig! Jo mer alkalisk jorda er, jo lysere blir hortensiablomstene. På sure jordarter er de blå, på alkaliske jordarter er de rosa eller lilla.

Sargent

Avlingens høyde kan nå 4 m. Det er en av de mest populære variantene med fløyelsblader. Hovedtrekket i denne sorten er en gradvis endring av farge i en blomsterstand og en jevn overgang fra en lilla nyanse til rosa (og deretter til blå) over hele buskas område. I tillegg kan kronbladene på noen planter være enten hvite eller ha en hvit kant.

Blomstringen er ganske sen og lang, den begynner i september og varer til den første frosten

Varm sjokolade

Sorten introdusert relativt nylig. Den har store blomsterstander - opptil 30 cm i diameter.

Bladene av denne sorten endrer også farge, men i motsetning til den klassiske endringen fra grønn til oransje, har den en overgang fra sølv til oliven

Skuddfargen endres også over tid: Når temperaturen synker, blir de røde.

Viktig! Variasjonen varm sjokolade, selv uten løvverk, har en høy dekorativ effekt på grunn av stilkene i en karakteristisk farge.

Grov hortensia i landskapsdesign

Grov hortensia brukes mye i landskapsdesign. Store busker kan brukes som monokultur i store områder.Fra dem kan du lage tette hekker, bruke dem som fortauskanter for brede stier.

Som et eget designelement vil grov hortensia se utover enhver konkurranse, siden lyse og vakre blomster vekker oppmerksomhet.

Å lage en benk med sorten Macrofila er en vanlig bruk i landskapet til et parkområde

Det er også bra å bruke grov hortensia som et sentralt element i en stor blomsterbed, omgitt av busker av lyse og store planter, hvis blomster står i kontrast til den. Hun ser bra ut omgitt av varierte ettårige.

Overvintrer grov hortensia

Hortensia har god vinterhardhet, men ved frost på ca. -30 ° C anbefales det å isolere nærstammesirkelen for å beskytte plantens røtter fra å fryse. Fallne blader av trær eller sagflis kan brukes som dekkmateriale.

Plante og ta vare på en grov hortensia

Å plante og ta vare på en grov hortensia er ikke spesielt vanskelig. Det eneste som bør følges nøye med er vanning, siden planten trenger mye fuktighet.

Valg og klargjøring av landingsstedet

Et ideelt sted for en grov hortensia er et område skjermet for vinden i delvis skygge. Jorden må være næringsrik og ha et pH-nivå på minst 5,0 (være litt sur).

Foreløpig forberedelse av stedet for grov hortensia består i å rense det for ugress og påføre mineralgjødsel (opptil 20 g superfosfat per 1 kvm. M). Dette må gjøres to uker før plantingen. Vanligvis blir den utført om våren.

Før planting bør en frøplante av en grov hortensia behandles med et vekststimulerende middel ved å dyppe røttene, for eksempel i Epins løsning. Rett før du installerer den i gropen, anbefales det å spraye den med en 0,2% løsning av kaliumpermanganat for å desinfisere den fra sopp og skadedyr.

Landingsregler

Landing utføres i henhold til følgende ordning:

 1. De graver et hull på 60 cm dypt og 70 cm i diameter.
 2. Det legges et dreneringslag fra stor pukk eller knust murstein på bunnen.
 3. Sovner i gropen 15-20 cm jordblanding.
 4. Det er installert en frøplante.
 5. Dryss til toppen med jord og tamp lett.
 6. Vanning utføres med 20-30 liter vann.

Etter planting blir planten ikke vannet på en uke, og gå deretter til vanningsplanen.

Den første vanningen av en grov hortensia utføres umiddelbart etter plantingen

Det anbefales å strø mulken straks med et lag torv 5-10 cm høyt.

Vanning og fôring

Grov hortensia er en fuktighetselskende kultur. Vanning utføres hver 3-4 dag. Normen deres er fra 30 til 50 liter vann under en busk. Det anbefales å fornye mulchlaget hver 1-1,5 måned.

I det første og andre året etter planting blir den grove hortensiaen ikke matet. Fra og med det tredje året anbefales følgende fôringsplan:

 1. April - nitrogengjødsel for dyrking av grønn masse (urea).
 2. Juni - kalium-fosfor mineraltilskudd (superfosfat).
 3. Juli - organisk materiale (rottet gjødsel, kompost, kyllinggjødseløsning).
 4. September er en kompleks gjødsel som inneholder kalium, fosfor, magnesium og bor.

I sistnevnte tilfelle anbefales det å kjøpe en spesialisert fôrblanding for prydplanter.

Beskjæring

Planten beskjæres ikke de første 2-3 årene. I fremtiden utføres forming og sanering av kronen 2 ganger i sesongen. Den første utføres umiddelbart etter at snøen smelter.

Om våren, bortsett fra fjerning av ikke-overvintrede skudd, forkortes hele fjoråret til den laveste knoppen

Sanitærbeskjæring gjøres om høsten. Det er en del av å forberede planten til vinteren.

Forbereder seg på vinteren

På slutten av høsten blir planten renset, skadet og for gamle skudd blir fjernet fra den. Etter det gjøres vanning med vanning og stammen sirkles med et lag halm, sagflis eller fallne blader opp til 20 cm høye. I tilfelle et spesielt kaldt klima dekkes beskyttelseslaget med en film eller agrofiber. på toppen.

Viktig! For å unngå overveldende om våren, så snart snøen smelter, skal filmen og laget av mulch fjernes.

Reproduksjon

Grov hortensia reproduseres på alle tilgjengelige måter:

 • frø;
 • stiklinger;
 • lagdeling;
 • dele bushen.

I motsetning til mange prydvekster brukes frøformering av grov hortensia ganske ofte, siden planter dyrket på denne måten begynner å blomstre relativt tidlig.

Den mest effektive formeringsmetoden, som gir maksimal mengde plantemateriale, er ved stiklinger. De er hentet fra sidegrener.

Lengden på skjæringen skal være minst 15 cm, og bare en knopp er nok på den

Rooting utføres i et substrat som består av torv og sand i en måned. Jorden må holdes fuktig. Så snart skjæringen når en lengde på 30-40 cm, blir den transplantert til et permanent sted.

Sykdommer og skadedyr

Immuniteten til den grove hortensiaen er veldig høy. Planten er sjelden påvirket av sykdommer og skadedyr. Hvis dette skjer, er årsaken sannsynligvis feil landbruksteknologi.

Det vanligste problemet i grov hortensia er bladklorose. I dette tilfellet begynner fargen på platene å endres til gul, men venene forblir alltid grønne.

Over tid blir bladene dekket av mørkebrune eller brune flekker, senere vises hull i stedet.

Årsaken til sykdommen er mangel på jern. For behandling bør de skadede områdene fjernes, og de resterende delene av planten skal behandles med en 4,5% løsning av jernholdig sulfat.

På andreplass når det gjelder hyppigheten av forekomst, er den velkjente pulverformige mugg - en sykdom forårsaket av sopp fra Erisyphus-familien.

Bleke grå flekker vises på bladene, som blir mørkere over tid.

For å bekjempe pulveraktig mugg brukes forskjellige medisiner (Bordeaux-blanding, kobbersulfat, natriumkarbonat, etc.), men for grov hortensia er Fundazol det beste middelet. Den brukes 3-4 ganger, sprøyter hele planter med intervaller på 1 uke.

Av skadedyrene blir den grove hortensiaen ofte angrepet av en edderkoppmidd - en liten representant for leddyr som lever av plantesaft. Det er mindre enn en millimeter i størrelse og er noen ganger problematisk å oppdage.

Symptomatologien til en flåttlesjon er veldig karakteristisk - spindelvev med små hvite prikker vises på den nedre delen av bladene

Det beste middelet for dette skadedyret er kraftige akaricider: Actellik, Askarin, Iskra.

Viktig! Bruken av slike midler ødelegger også andre parasitter - bladlus, veggedyr og snegler.

Konklusjon

Grov hortensia er en vakker plante med et bredt utvalg av farger og nyanser. Foruten de vakre blomstene, er de store bladene som endrer farge på slutten av sesongen også veldig dekorative. Anlegget er mye brukt i landskapsdesign.

Anmeldelser av hortensia grov

Andrey Bely, 40 år, Oryol
Grov hortensia er en av de vakreste plantene som vokser og reproduserer vakkert i vårt klima. De store blomsterstandene ser veldig attraktive og ekstravagante ut. Jeg har dyrket denne avlingen i mer enn ett år, og jeg kan si at den er en veldig motstandsdyktig og stabil plante blant stauder. Selv kalde vintre har ikke stor innvirkning på utseendet og blomstringsintensiteten. Hun tåler perfekt stiklinger og kan gis til nesten alle former. På samme tid er det veldig enkelt å ta vare på det, og det kan ikke sammenlignes i kompleksitet, for eksempel med floks, og enda mer, roser eller pioner. Jeg anbefaler grov hortensia til alle som ønsker å få en vakker plante til minimal kostnad.
Anna Mikheeva, 37 år, Nizhny Novgorod
Grov Hortense kom til meg ved et uhell. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre med det og la det i hjørnet av hagen, spesielt ikke tenkte på hva som ville skje videre. Men så snart det kom til blomstringen av denne vakre busken, bestemte jeg meg for umiddelbart å transplantere den til et mer attraktivt sted og ordne et blomsterbed rundt det.Tre år senere vokste hortensiaen og ble sentrum for en vakker komposisjon, som i tillegg til den inkluderer asters, iris og valmuer. Nå er en stor blomsterbed midt på siden min stolthet, og alle gjestene misunner meg.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon