Kupena: i landskapsdesign, transplantasjon, foto, medisinske egenskaper, applikasjon

Å plante og ta vare på et bad i det åpne feltet består av enkle regler. Men først må du studere funksjonene og kravene til anlegget.

Botanisk beskrivelse av Kupena-planten

Kupena (Polygonatum) er en flerårig plante fra aspargesfamilien. Den har et artikulert horisontalt rhizom med en knopp i øvre del, hvorfra det vokser en ny vegetativ skyte hvert år. Stilkene på planten er ribbet, uten pubescence, grønne eller rødlige, bladplatene er sittende ovale i form, med en glatt kant og en spiss topp.

Knoppene til den flerårige er kjøpt hengende og er vanligvis rettet i en retning langs stammen

Kupena kalles også "Salomons segl" for en interessant funksjon - med høstens begynnelse, skyter planten av og etterlater et arr med en deprimert midt på jordstammen av en karakteristisk type. Ved antall slike "sel" kan man beregne hvor gammel den urteaktige stauden er.

Blomstrende funksjoner

Flerårig kupena går inn i den dekorative perioden i mai og juni. Snøhvite klokkeformede knopper dukker opp fra bladakslene i nedre del av stilken og åpner seg gradvis i fullverdige duftende blomster. Forutsatt at pollinering har skjedd, midt på sommeren, dannes frukt i stedet - mørke bær med flere frø.

Voksende område

Den flerårige planten lever i subtropiske soner, i Indokina og Kina, i det tempererte klimaet i Asia, Europa og Nord-Amerika. På Russlands territorium kan den finnes overalt i midtbanen, i Sibir, i Kaukasus og i Fjernøsten. For vekst velger den flerårige enger og åker, fjellskråninger, kratt med busker.

Kupena er en giftig plante, eller ikke

En generelt nyttig flerårig kupena tilhører giftige planter og inneholder en stor mengde kardiale glykosider, saponiner og alkaloider. Det er nødvendig å bruke det til kulinariske og medisinske formål med stor forsiktighet, frukt er spesielt farlig.

Typer kjøpt

En flerårig plante er representert av flere dusin arter. Blant dem er de mest berømte og populære blant gartnere.

Apotek

Apotek, eller medisinsk, Kupena (Polygonatum odoratum), er en plante opp til 65 cm høy med blomstring i midten av mai. Arten er utbredt i tempererte klimaer og er spesielt verdsatt for sine medisinske egenskaper. På bildet av kupena-hageblomsten kan du se at knoppene er snøhvite med grønne kronbladspisser.

Apotekskjøpet beholder sin dekorative effekt i omtrent fem uker.

Whorled

Whorled kupena (Polygonatum verticillatum) er en mellomstor plante opptil 60 cm over bakkenivå.Et trekk ved arten er at det i den øvre delen er hvirvler med 4-8 separate plater. En flerårig plante som hovedsakelig finnes i Europa i skyggefulle skoger.

Blomstring av den hvirvlede kupenaen skjer i juni og juli.

Flerblomstret

Multiflorous Kupena (Polygonatum multiflorum) er en relativt høy flerårig opptil 1 m over bakken. Plantens blader er ordnet i et par rader, små hvite knopper vises i bunter på opptil fire stykker.

Multiflower Kupena vokser spesielt godt i skyggen på fuktig jord.

Kupena toblomstret

Toblomstret kupena (Polygonatum biflorum) er en ca. 40 cm høy flerårig plante med en grønn, lett pubescent stilk. Fra slutten av mai til juli bærer den 1-2 rørformede knopper på hver pedunkel; etter at de har visnet, dannes svarte bær.

Knoppene til den toblomstrede kupenaen er hvitgrønne

Kupena halvmåne variegatu

Sigdeformet kupena (Polygonatum falcatum) finnes hovedsakelig i subtropene i Japan og Korea. Den har en stilk opptil 80 cm, avlange lansettformede blader, en lys stripe løper ofte i midten av platene. Den flerårige planten har grønne knopper, opptil seks på en peduncle.

Prydvarianten Variegatum er av spesiell interesse for gartnere. Foto kjøpt i landskapsdesign ser spesielt imponerende ut, mange hvite slag er tydelig synlige på plantens blader.

Halvmåne kupena blomstrer fra slutten av mai til midten av sommeren

Broadleaf Kupena

Broadleaf Kupena (Polygonatum hirtum) når 50 cm i høyden. Den har store ovale blader opp til 7 cm i diameter med en spiss topp. Den blomstrer med grønnhvite knopper til vanlig tid - i de siste dagene i mai og begynnelsen av juni.

Blomstring av bredbladet kupena varer ca. 25 dager.

Smalbladet

Smalbladet Kupena (Polygonatum stenophyllum) vokser i Nord-Kina og i den russiske Primorye. Skiller seg i smale lansettformede blader uten pubescence på undersiden, blomstrer fra sen vår til midten av sommeren.

I høyden stiger den langvarige smalbladede kupenaen til 50 cm

Kaukasisk

Kaukasisk Kupena (Polygonatum polyanthemum) finnes på Krim, Dagestan, i Ciscaucasia og Vest-Transkaukasia. Den flerårige stammen stiger i gjennomsnitt 30 cm, lange ovale blader nedenfor er dekket av villi. På bildet av Kupena-anlegget er det hvitt, rørformet, med en utvidelse i øvre del av knoppene.

Kaukasisk kupena blomstrer fra midten av april

Holly

Holly kupena (Polygonatum acuminatifolium) er en ganske sjelden sort som vokser i South Primorye. Stiger opp til 35 cm over bakken, har en grønn bar stamme uten pubescence, spisse lansettformede blader med en innsnevring i nedre del. Gir 2-3 knopper per pedunkel.

Holly Kupena blomstrer i juni.

Søknad kjøpt i landskapsdesign

Ofte er kupena i hagen plantet i skyggefulle områder ved siden av bregner, verter, dagliljer og primula. En flerårig plante er egnet for:

 • å dekorere tomme plener;

  Lav busk danner et attraktivt grønt teppe

 • for å dekorere plass nær vegger og gjerder;

  Kupena er ikke redd for skyggelagte områder ved siden av bygninger

 • for dannelsen av det midterste nivået av kunstneriske komposisjoner.

  I gruppeplantinger setter Kupena gunstig ut blomstrende stauder

Viktig! Kupena variert og vanlig er egnet for skjæring og brukes ofte til buketter og blomsteroppsatser.

Reproduksjonsmetoder kjøpt

En flerårig plante i hagen formeres på to måter - av frø og vegetativt. Sistnevnte metode brukes oftere fordi den er enklere og gir raskere resultater.

Vokser fra frø

Frø å dyrke kan kjøpes i butikken eller høstes fra modne stauder. Plantematerialet blir sådd i en sand-torvblanding og lagt på et kaldt sted i minst en måned, og helst tre.Deretter blir beholderen omorganisert for å bli varm, og etter et par uker blir den fjernet for å kjøle seg ned i ytterligere 50 dager.

Etter stratifisering av frø får Kupena større utholdenhet.

Så blir frøplanteboksen endelig returnert til et lyst, varmt sted og vannes regelmessig. Med begynnelsen av sommeren blir en moden flerårig plante transplantert i åpen bakke, mens blomstring bør forventes først etter tre år.

Deler bushen

Reproduksjon ved å dele busken er en praktisk og pålitelig metode som passer for de som allerede dyrker en voksen flerårig busk på stedet. Tidlig på våren eller september blir planten forsiktig gravd ut av bakken og kuttet i 2-3 deler med en kniv eller spiss spade. Hver divisjon overføres til et forberedt sted, og plantingen utføres på en standard måte.

Kuttet må ha sunne røtter og vekstpunkter

Råd! Steder for kutt i en flerårig plante skal drysses med knust kull eller aske for å forhindre forfall.

Landing kjøpt i åpen mark

Det er ganske enkelt å plante en plante i en sommerhytte. I dette tilfellet er det nødvendig å nøye studere bildet, plante og ta vare på den kjøpte blomsten.

Anbefalt timing

Å plante en flerårig plante i hagen gjøres best tidlig på våren eller sensommeren. I begge tilfeller vil den raskt kunne slå rot i jorden og vil ikke lide av kaldt vær.

Stedvalg og forberedelse

Planten foretrekker lett, humusrik og godt fuktet jord. Flerårig belysning trenger myk og diffust, uten direkte sollys.

Rett før du planter planten, må det valgte området være ordentlig gravd opp og kvitt ugress. Om nødvendig fortynnes jorden med sand, torv og humus for å gjøre den så næringsrik og luftgjennomtrengelig som mulig.

Landingsalgoritme

Å plante en flerårig plante i landet ser veldig enkel ut:

 • i det valgte området graves et grunt hull for et horisontalt jordstengel - dobbelt så stort som det underjordiske systemet til frøplanten;
 • drenering og komplekse mineralgjødsel legges på bunnen av gropen;
 • fyll hullet med en blanding av fruktbar jord, sand og torv og kompakt;
 • utdyp plantens røtter med ca. 10 cm i jorden, legg eventuelt til mer jord på toppen;
 • vannet gjennom et spesielt spor laget rundt planten.

Slik at fuktighet fordamper saktere, kan jorden mulkes umiddelbart med torv, halm eller flis.

Funksjoner av stell av badekaret

Å plante og ta vare på en buskhage liljekonvall er ikke spesielt vanskelig. Hovedoppmerksomheten bør rettes mot vanning og rettidig befruktning for rikelig blomstring.

Vannings- og fôringsplan

En flerårig plante elsker fuktighet, så om sommeren må den vannes regelmessig - minst en gang i uken. Det er best å bruke en sprinklermetode for ikke å erodere jorda ved røttene som er nær bakken. I dette tilfellet er det nødvendig å ta hensyn til intensiteten av naturlig nedbør. I løpet av kraftige regnperioder reduseres vannet.

Gjødsel for Kupena-planten påføres en gang i året om våren før blomstring. Flerårig foretrekker organisk materiale, kompost eller gjødsel, du kan også bruke mineralblandinger som inneholder nitrogen og fosfor.

Luking og mulking

Ugress er i stand til å ta bort næringsstoffer og fuktighet fra prydplanten. Med en frekvens på to ganger i måneden blir de trukket ut for hånd, og slik at de ikke dukker opp igjen, dekker de jorden. Du kan bruke torv, halm eller fallne blader.

Røttene til kupenaen passerer nær overflaten, så standard luking blir ikke utført for den

Forbereder seg på vinteren

Når høsten begynner, blir skuddene til en falmet plante avskåret i en høyde på ca. 5 cm over bakken. Den flerårige er ganske frostbestandig og tåler temperaturer godt under -20 ° C. For vinteren anbefales det likevel å dekke plantens røtter med et sagflis eller torv for isolering.

Når og hvordan du kan transplantere en kupong

Kupena vokser sakte, men over tid tykner den kraftig, slutter å utvikle seg og begynner dessuten å forstyrre nærliggende stauder. Derfor er det vanlig å transplantere planten hvert 4-5 år.

Prosedyren utføres tidlig på våren eller om høsten. De bruker metoden for å dele - busken graves fra det gamle stedet og rhizomet kuttes i biter, og deretter overføres de nye plantene til de forberedte gropene.

Sykdommer og skadedyr

Sadovaya kupena er svært motstandsdyktig mot sykdommer. Faren for planten er hovedsakelig representert av rotrot. Siden den flerårige foretrekker fuktige områder, med overdreven vanning, kan soppen føre til en mykgjøring av den underjordiske delen. Du kan gjenkjenne råte ved tørking av løvverk, utseende av innsnevring på platene av planten, ved å bremse veksten og redusere blomstringen.

Rotrot forårsaker brune flekker på bladene

Behandling av soppplager i kupena utføres ved bruk av soppdrepende midler og Bordeaux væske. Det er også nødvendig å endre vanningsregimet og gi planten god jordlufting. Hvis rotsystemet har lidd for mye, er det bedre å fjerne kupinen fra stedet og brenne den.

Av skadedyrene for en flerårig plante er følgende farlige:

 • snegler og snegler gastropoder legger seg på brede blader og lever av saftige greener;

  Et indirekte tegn på snegler i rommet er tilstedeværelsen av klebrige gjennomsiktige spor på bladene.

 • sagfluer - Tykke hvite larver kan fort spise en hel plante hvis de ikke blir hakket.

  Sagfluer kan samles for hånd - de sitter ikke tett på bladene og smuldrer lett

Kampen mot gastropoder og insekter utføres ved hjelp av kobbersulfat og kjemikalier. Med en liten skade på plantingen av skadedyr, kan du bare vaske planten med vann under et lite trykk.

Merk følgende! Mulking av jorda hjelper spesielt godt fra snegler og snegler; det er vanskelig for gastropoder å bevege seg på en grov overflate.

De helbredende egenskapene til planten

Noen typer flerårige hageplanter har medisinske egenskaper. Først av alt er det duftende, eller apotek, og flerblomstret kupena, de er mest utbredt. For medisinske formål brukes hvirvlede, toblomstrede og bredbladede varianter.

Midler basert på hageplanten Kupena har mange gunstige egenskaper. Når de brukes riktig,:

 • hjelp til behandling av gikt, revmatisme og isjias;
 • fjerne parasitter fra tarmene;
 • fremme helbredelse av sår, svie og sår;
 • tjene som forebygging og hjelp til behandling av forkjølelse;
 • rense blodet og styrke veggene i blodårene;
 • lindre feber og betennelse, bidra til å redusere smerte;
 • forhindre utvikling av vitaminmangel og anemi;
 • forbedre tilstanden til bein og ledd;
 • normalisere fordøyelsesprosesser.

For kvinner er det nyttig å bruke kupena for å lindre smertefull menstruasjon og for å forhindre kreft i reproduksjonssystemet. Menn kan ta planten for å opprettholde styrke og for å forhindre urogenital betennelse.

Søknad i tradisjonell medisin

Tradisjonell medisin bruker alle deler av kupena, jordstengler, frukt, blomster og greener. På grunnlag av plantematerialer kan du tilberede vann og alkoholprodukter med sterk medisinsk effekt.

Med sykdommer i magen

En vandig infusjon på bladene og stilkene til Kupena-planten har god effekt på gastritt, svak fordøyelse og tyngde i magen. Legemidlet fremstilles som følger:

 • to store skjeer med tørre råvarer, hell 500 ml kokende vann;
 • dekk med lokk og pakk med et håndkle;
 • legg bort på et varmt sted i to timer;
 • ført gjennom osteklær for filtrering.

Du må drikke middelet tre ganger om dagen på tom mage, helst samtidig. Infusjonen hjelper også med hevelse og nyresykdom.

For skrubbsår og sår

Et avkok av en hageplante brukes eksternt til sår og skrubbsår.Produktet inneholder en stor mengde tanniner, forhindrer betennelse og fremmer rask helbredelse. Oppskriften ser slik ut:

 • tre store skjeer med tørre røtter knuses;
 • hell 500 ml vann;
 • kok opp på svak varme i 20 minutter.

Et anstrengt avkok av en flerårig plante brukes til å tørke av huden, komprimerer og kremer. Kupena har en god effekt på blåmerker og blåmerker og fremmer deres tidlige resorpsjon.

Med gikt

Kupena rot i behandlingen av ledd brukes til å lindre de ubehagelige symptomene på gikt. Et enkelt avkok tilberedes for terapi:

 • tørre råvarer males i en mengde på 5 g;
 • hell 250 ml kokende vann;
 • kok over svak varme under omrøring i 15 minutter;
 • avkjøles under lokket og filter.

I det ferdige produktet må du fukte et bandasje eller rengjøre gasbind og påføre det berørte området i 40 minutter. De antiinflammatoriske egenskapene til avkok av hageplanter lindrer raskt smerte og forbedrer mobiliteten.

Kupena-tinktur brukes også til behandling av ledd. For å forberede det trenger du:

 • hell 100 ml medisinsk alkohol 100 g friske stilker og blader av planten;
 • hold blandingen på et mørkt sted i ti dager;
 • filtrer den ferdige sammensetningen.

Tinktur av planten brukes til sliping, den har oppvarmende og smertestillende egenskaper.

Røttene til Kupena-planten er giftige, men inneholder de mest betennelsesdempende stoffene.

Med hemoroider

De helbredende egenskapene til roten er etterspurt etter hemorroider. Midlet gjøres slik:

 • 3 liter melk helles i en stor emaljepanne;
 • hell en liten skje med pulver fra de tørre røttene til planten;
 • i ovnen fordampes melken til 1 liter av det opprinnelige volumet er igjen;
 • det ferdige produktet blir filtrert.

Du må ta buljongen fire ganger om dagen, 30 ml på tom mage.

Matlagingsapplikasjoner

Selv om alle varianter av en flerårig plante er giftige, brukes apotek og flerblomstret kupena i matlaging. De bruker hovedsakelig unge skudd og blader, som inneholder en stor mengde stivelse. Råvarer kan marineres med eddik og hvitløk, tilsettes suppe, stuvede grønnsaker eller hovedretter.

Før matlaging må stilkene og bladplatene behandles ved høy temperatur, vaskes og blancheres i flere minutter i kokende saltvann. Deretter tappes væsken, og råvaren blir liggende på bordet til den avkjøles. Varmebehandling reduserer giftigheten til planten og gjør den trygg for matbruk.

Merk følgende! Det er strengt forbudt å bruke friske stauder, det truer med alvorlig forgiftning.

Begrensning og kontraindikasjoner

En nyttig, men giftig plante, Kupena har noen kontraindikasjoner. Du kan ikke bruke den:

 • under graviditet og amming;
 • under 16 år;
 • for allergier - sesongmessige, kontakt eller medisiner;
 • med forverringer av gastrointestinale sykdommer;
 • i nærvær av individuell intoleranse.

For første gang blir urtemedisiner prøvd med stor forsiktighet. Hvis utslett, kløe, hevelse, kvelning og rødhet vises, bør du umiddelbart slutte å bruke planten og oppsøke lege.

Innsamling og anskaffelse av råvarer

Bladene og skuddene til den flerårige kupena høstes i blomstringsperioden sent på våren, og plantens røtter graves opp i november eller mars. Bærene høstes midt på sommeren i perioden med maksimal modenhet. Råvarer kuttes om nødvendig og legges ut i et tynt lag på et brett på et varmt sted i skyggen. Tørk planten med god ventilasjon, men ikke i direkte sollys.

Skitt og støv kan være tilstede på bladene til kupena, derfor vaskes planten før prosessering.

Etter at all fuktigheten har fordampet, legges de medisinske preparatene i papirposer eller linposer og legges bort på et mørkt sted for lagring.Et langtidsbad kan oppbevares i et tørt skap med en temperatur som ikke overstiger 25 ° C, og unngår kontakt med andre medisinske urter. En giftig plante må også fjernes fra barn og kjæledyr.

Hvis alle vilkår er oppfylt, vil et langsiktig kjøp kunne beholde sine helbredende egenskaper i tre år. Etter det må samlingen av planten gjentas.

Konklusjon

Å plante og ta vare på et bad i det åpne feltet er en enkel oppgave for en gartner. En enkel, men attraktiv plante kan dekorere en sommerhytte, dekorere tomme rom og dessuten gi medisinske fordeler for noen plager.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon