Mixborder av busker og stauder: foto + ordninger

Mixborders er blomsterbed der det plantes prydplanter som utfyller hverandre. De kan bli en dekorasjon av en park, et bakgårdslandskap, en hage. Flerårige og årlige urteaktige planter, blomster, busker og til og med små trær kan brukes til å fylle blomsterbed. Mixborders fra stauder er spesielt populære, fordi de fra år til år kan glede seg over sin skjønnhet uten å kreve spesiell pleie.

Det er spesielle ferdige planleggingsordninger utviklet av landskapsdesignere med blomsterhageindustri og plantevalg. Selv en nybegynner gartner kan implementere slike forhåndstegnede mixborder-ordninger.

Viktige punkter når du planlegger

En vakker mixborder er en harmonisk sammensetning av planter plantet i en bestemt rekkefølge i samsvar med noen generelle regler:

 • Mixborders kan være ensidig eller dobbeltsidig... Ensidige blomsterbed er plassert langs gangstier eller stier, bak dem kan det være en vegg av en bygning eller et gjerde. En dobbeltsidig blomsterhage forutsetter tilstedeværelsen av stier eller synspunkter fra begge sider. Et eksempel på en ensidig og tosidig miksegrense er vist på bildet:
 • Når du lager en ensidig miksegrense, plantes det høye planter og busker i bakgrunnen, underdimensjonerte eller krypende stauder og plengress i forgrunnen.
 • Når du lager en dobbeltsidig miksegrense, bør høye planter plantes i midtbanen, og lavvoksende stauder bør plasseres nærmere kanten av blomsterhagen.
 • Når du plasserer stauder i en blomsterhage, er det nødvendig å bruke flerlagsprinsippet. I dette tilfellet vil ikke plantene skygge, drukne hverandre og vise sin skjønnhet fullt ut.
 • Blomsterarrangementer, som malerier, bør sees på en viss avstand for å sette pris på all sjarmen deres, og det er derfor det anbefales å plassere mixborders et stykke fra synspunktet. Avstanden til høye planter bør ikke være mindre enn høyden.
 • Mixborders fra stauder har en egenart - de første årene etter enheten er sammensetningen ikke frodig nok, siden plantene må vokse. På dette tidspunktet kan den suppleres med årlige blomster.
 • Når du legger stauder på blomsterbed, må du huske at de vil vokse over tid, slik at du ikke trenger å plante plantene for tett til hverandre.
 • Mixborders kan opprettes med en viss semantisk belastning, for eksempel ved å plassere en blomsterhage ved inngangen til en bygning eller på bredden av et kunstig reservoar, kan det med fordel understreke landskapets beliggenhet og bygningens design, arkitektur.

Formene på mixborders kan være forskjellige: vanlige, buede, intrikate. Så landskapsdesignere anbefaler at du plasserer komposisjoner i en viss vinkel, for bedre utsikt fra hvor som helst i hagen. Et eksempel på en slik blomsterhage kan sees på bildet:

Plantevalg

Etter å ha bestemt deg for plasseringen og formen til mixborder, bør du tenke på fyllingen. Når du velger stauder, må du ta hensyn til noen nyanser:

 • Planter i samme blomsterhage må ha samme lysfølsomhet, skygge-elskende og lys-elskende avlinger bør ikke plantes i nærheten. Valget av visse planter avhenger av belysningen i området som mixborder vil være på.Den samme regelen gjelder når du velger planter, idet du tar hensyn til fuktighet og jordssammensetning;
 • Rotsystemet til alle planter skal lukkes og strekke seg loddrett nedover... Planter med et krypende og horisontalt spredende rotsystem vil til slutt ødelegge deres "naboer".
 • Blomstrende stauder bør velges på en slik måte at perioder med blomstring erstattet hverandre jevnt... Dette vil gi en kontinuerlig blomstrende mixborder. Du bør også ekskludere situasjonen når planten etter visning mister sine dekorative egenskaper, den må kuttes av og kuttstedet forblir et "tomt sted" i blomsterhagen. I dette tilfellet kan stauder av nedre nivå med en senere blomstringsperiode eller ettårige brukes som dekke;
 • Du kan lage en vakker mixborder fra stauder ved hjelp av planter med et dekorativt blad... Så sammensetningen kan omfatte geykhera, verter, bregner.

Derfor, når du velger planter for mixborders, er det nødvendig å ta hensyn til deres høyde, type rotsystem, behovet for sollys, jordens næringsverdi og fuktighet. Selvfølgelig, ikke glem fargen på planter. Så blomsterbed kan være:

 • kontrasterende, med en kombinasjon av rød og grønn, lilla og gul. Slike komposisjoner er mer egnet for å lage kompakte, lave miksebordere;
 • monokrom... For å lage dem brukes blomster av rolige, delikate nyanser av rosa, gul, lilla;
 • broketekombinere forskjellige lyse farger. Et eksempel på en broket mixborder kan sees nedenfor på bildet:

Når du lager en mixborder fra busker og stauder, er følgende populære:

 • Barbær og spirea forskjellig i uvanlig farge på blader og viser sine dekorative kvaliteter hele sesongen. Trimming av buksbom kan skape vakre grønne barrierer eller unike landskapsformer.
 • Engelsk aster, mallow, rudbeckia, floks og noen andre høye blomster kan brukes til å lage skjelettet til en utstilling. Du kan se dem på bildet:
 • Blant planter av middels høyde, for å tegne den andre linjen i mixborder, bør man foretrekke liljer, pioner, krysantemum... Høyden vil være omtrent fra en halv meter til en meter.
 • Stauder opptil en halv meter er mest populære når du lager mixborders. De passer både til ensidige og tosidige komposisjoner. Blant disse fargene, flerfarget primula, røkelse, tulipaner, påskeliljer.
 • Lavvoksende blomster, opptil 25 cm høye, bør også inkluderes i mixborders. Som regel brukes de til å grense stier og stier. Landskapsdesignere bruker ofte til dette formålet pushkinia, galanthus, muscari og noen andre planter.

Alle disse staudene har et beskjedent, oppreist rotsystem og kan utfylle hverandre i blomsterbed. De blomstrer til forskjellige tider, noen av dem kan vokse i skyggen, noen foretrekker solrike områder av landet, så hver gartner må kombinere stauder selv i samsvar med eksisterende forhold og personlige ønsker.

Stadier for å lage en mixborder

Opprettelsen av en sammensetning av stauder må behandles med spesielt ansvar, fordi resultatet av arbeidet skal "glede øynene" senere i flere år. Eksperter anbefaler å lage mixborders i trinn, utføre handlinger i en bestemt rekkefølge:

 1. Før du planter stauder, er det nødvendig å sette formen på miksegrensen og forberede jorden. Om nødvendig kan du lage en dekorativ kant av stein, flettet.
 2. Fylling av blomsterhagen skal begynne med skjelettplanter - underdimensjonerte trær, busker (barlind, Bergman-furu, konisk gran, bærbær), høye blomster. Det anbefales å plassere dem uten å observere symmetri, siden i dette tilfellet vil sammensetningen se naturlig ut.
 3. Mellomstore blomster og planter med et dekorativt blad (hosta, cineraria) bør plantes i det andre laget, slik at de om nødvendig dekker koffertene til høye busker og foten til prydtrær.
 4. Tomme mellomrom i sammensetningen skal fylles med middels og lavvoksende blomstrende planter, idet man følger prinsippet om flerlags. De bør plantes i grupper for å gjenspeile plantens skjønnhet.
 5. I de første årene etter opprettelsen kan mixborders om nødvendig suppleres med ettårige. De vil gi ekstra friskhet, lysstyrke og gjøre blomsterhagen full.

Viktig! Når du planter ornamentale trær og busker, bør spredning og høyde av voksne planter tas i betraktning.

Dette vil tillate deg å velge de optimale avstandene mellom dem riktig.

Ferdige ordninger

For å velge de rette dekorative staudene for en mixborder, kan det ta mye tid og litteratur for en vanlig gartner, fordi det ikke er så lett å finne informasjon om høyden, rotsystemet til en plante, dens blomstringstid og preferanser . Å sammenligne informasjon om forskjellige planter og velge "gode naboer" er enda vanskeligere. I dette tilfellet bidro profesjonelle landskapsdesignere med å lindre situasjonen, som tegnet opp og tilbød gartnere ferdige mixborder-ordninger fra stauder og navnene på blomster, busker, trær som ble brukt i sammensetningen. Bilder og diagrammer av noen av dem er gitt nedenfor.

Duftende blomsterhage

Denne mixborder kombinerer høye busker og aromatiske, blomstrende stauder... Du kan lage en blomsterhage på steinete, godt drenert jord. En slik sammensetning er ensidig, derfor bør den plasseres mot veggen til en bygning, et gjerde. Den er perfekt for en velholdt, romslig hage eller hage i nærheten av en solid hytte.

Fylling av en duftende blomsterhage bør startes ved å plante en vanlig einer (3). Ikke begrens deg til en plante, det er å foretrekke å plante 2-3 bartrær. Busk cinquefoil (1) er også "skjelettet" til en blomsterhage. Anlegget skal ikke være sentrert. I motsetning til Potentilla, i samsvar med betinget symmetri, bør Ferdinand Coburgs saxifrage plantes (4). Denne planten blomstrer ikke, men har vakre dekorative blader.

Den påfølgende fyllingen av blomsterhagen foregår i etapper og overholder prinsippet om ensidig og betinget symmetri. Planter plasseres i grupper. Ulike typer saxifrage er plantet under nummer 5, 6, 7, 8 og 9: hybrid, frodig, kileformet, panikulær, myk. Pinnate Carnation (10) vil tilføre delikate farger og en behagelig aroma til blomsterhagen. Taktekking (11) underdimensjonert, men veldig original plante ble forynget, noe som vil bli høydepunktet i mixborder.

Det anbefales å bringe Thunberg-bærbæren til forgrunnen av komposisjonen (2). Planten er en lavvoksende busk med et dekorativt lilla blad.

Dermed brukes mange forskjellige varianter av saxifrage til å komponere en aromatisk mixborder. Disse fantastiske plantene er upretensiøse, har et kompakt rotsystem, blomstrer lenge og veldig vakkert og utstråler en behagelig aroma. Barberry i et slikt blomsterbed fungerer som en vakker kant. Cinquefoil og enebær vil tilføre "vekst" og elegant til blomsterhagen.

Alternativ for profesjonelle

Denne ferdige mixborder-kretsen er ensidig. En slik blomsterhage kan plasseres mot veggen til en bygning eller for eksempel i nærheten av et gjerde. Å lage en slik frodig sammensetning er ganske enkel, hvis du vet hvor du skal begynne: den første skal plante en buksbom (9), trimmet, i dette tilfellet i form av en kjegle. Det er ikke verdt å plassere den midt i blomsterhagen; det er bedre å flytte den til siden for å få den til å se naturlig ut.

Et stykke bak buksbom skal plantes clematis (14). Du kan kombinere røde og hvite varianter av denne flerårige.Vakre clematis vil være et fantastisk bakteppe for blomsterhagen som helhet.

Gapet mellom clematis og buksbom skal fylles med mellomstore planter: khatma (13), echinacea (12), prydløk (6), verbena (8), koreansk mynte (11). Fyller sammensetningen med letthet og skygger malved av buksbom (10) med et dekorativt, sølvfarget blad.

I forgrunnen til miksegrensen skal det plantes en fennikelrist (7), busk cinquefoil (5), en majestetisk geranium (3), en Endress geranium (1), en myk mansjett (2) og coreopsis (4).

En så vakker, frodig blomsteroppsats kan være en dekorasjon for en gårdsplass med bygninger i øko, rustikk eller klassisk stil. For å dekorere hagen med et stort herskapshus, bør mixborder utvides og flere høye busker og prydtrær bør brukes.

Blomsterhage for nybegynnere

Selv en nybegynner gartner kan implementere en slik ferdig ordning. Den kan brukes både ensidig og tosidig. Skjelettplanten i blomsterhagen er en høy mock-orange (1). Til høyre og venstre for det er det nødvendig å ordne pioner (2) og floks (3). Liljer (4) og meksikansk Ageratum (5) kan brukes til å lage neste lag med mellomstore planter. Blant de forkrøplede staudene anbefales det å velge sjølobularia (7), tyrkisk nellike (8) for å lage en komposisjon.

En slik fantastisk blomsterhage kan være plassert ved verandaen, porten, langs stiene. Mixborder vil blomstre konstant fra juni til september. Du kan se andre eksempler og skjemaer av mixborders fra stauder, samt lære noen av nyansene i deres opprettelse, i videoen:

Konklusjon

En vakker mixborder, hvis ønskelig, kan opprettes av hver gartner. For å gjøre dette er det slett ikke nødvendig å ty til tjenestene til profesjonelle designere, siden du kan bruke ferdige ordninger med det optimale utvalget av planter. Med litt fantasi og finne ut, analysere informasjon om ulike typer stauder, er det enkelt å komponere en komposisjon uavhengig eller gjøre endringer i ferdige ordninger. En vakker mixborder vil alltid kunne dekorere en personlig tomt, det er fordelaktig å markere og understreke den eksisterende arkitekturen og landskapet.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon