Såning av dikondra: timing, voksende regler, avlsfunksjoner

Dichondra er en eviggrønn urt av Bindweed-familien. Navnet oversettes som "to korn": det er forbundet med frukten av planten, som ser ut som en kapsel med to kamre. I sitt naturlige miljø vokser det i tropene og subtropene i Amerika, Øst-Asia, Australia, New Zealand. Å plante og ta vare på dikondra i et temperert klima har sine egne egenskaper.

Beskrivelse av dichondra

Planten er et tropisk vintreet. I tempererte klimaer vokser den opp til 1,5-2 m.

Dikondraen har krypende tynne stilker i en sølvfarget eller smaragdfarget farge. De har ofte runde bladblader dekket med en liten lo. Størrelsen når 5-25 mm i diameter. Dichondra er verdsatt nøyaktig for sitt vakre frodige løvverk, mens blomstene er iøynefallende og uten dekorativ interesse.

På bakken danner liana et tykt teppe, de krypende skuddene tar raskt rot takket være overflaterøttene som dannes i internoder.

Lianas med sølv og smaragdblader ser organisk ut i en planter

Dichondra blomstrer fra mai til august. Blomstene er små - ca 2-3 mm i diameter. Fargen deres kan være lys gul, lilla, lys grønn.

I tempererte klimaer har dyrking og stell av rikelig dikondra sine egne detaljer, siden den dyrkes som en årlig. I varme regioner avles den som en flerårig plante.

Kommentar! Innendørs dikondra holdes innendørs om vinteren, og i den varme årstiden blir de overført til en terrasse eller balkong.

Typer og varianter av dikondra

Totalt er det 15 arter av denne tropiske planten. I Russland dyrkes 2 prydvarianter:

  • smaragd foss;
  • sølvfarget foss.

De er forskjellige i bladfarge og stengelengde.

Sølvfossen ser bra ut i kombinasjon med andre blomster og planter

Smaragdvarianten er utstyrt med en forgrenet stamme og små runde formede blader med en rik grønn farge. Ofte dyrkes den i potter, så vel som på plener. Planten elsker delvis skygge.

Den sølvfargede fossen har lange stilker og sølvblader. Den foretrekker å vokse i solen, er ikke redd for tørke, kommer seg raskt etter at jorden i en gryte tørker ut. Den kan ikke vokse i delvis skygge, med mangel på lys, forverres utseendet på planten.

Dichondra i landskapsdesign + foto

Dichondra brukes i landskapsdesign for ampel-design - det vil si at hengende potter med en liana plasseres under takskjegget for å dekorere bygningens vegger, og også som et bakdekkingsanlegg.

Tropisk liana ser spektakulær ut som en bunndeksel

Anlegget brukes til landskapsarbeid plener, hagearealer, terrasser, verandaer, lysthus, samt for å lage komposisjoner ved bredden av en dam eller ved bassenget. Det er ikke uvanlig at landskapsdesignere bruker dikondra på uteplasser i stedet for plengress for å fylle ut mellomrommene mellom flisene foret med gangveier.

Dichondra er harmonisk kombinert med fuchsia, petunia, begonia, lobelia. Hun skaper et spektakulært bakteppe for dem.

Hvordan kan dikondra forplantes

Dichondra forplantes av frø, stiklinger og lagdeling. Den første metoden er omhyggelig og tidkrevende. Derfor praktiseres dikondra stiklinger og lagdeling oftere. Fordelen med disse to vegetative metodene er ikke bare i enkelhet, men også i at de gjør det mulig å bevare alle egenskapene til foreldrebusk.

Hvordan forplante dikondra ved stiklinger

For reproduksjon av dikondra ved rikelig stiklinger, kan du bruke skudd oppnådd etter høstbeskjæring. De plasseres i et fuktet substrat til en dybde på 3 cm, deretter vannes med et vekststimulerende middel. Deretter må de dekkes med plastflasker, glasskrukker, ikke-vevd materiale, settes på vinduskarmen eller plasseres på et lyst, varmt sted. Når de første knoppene dukker opp, fjernes lyet. På våren eller forsommeren, når været er riktig, blir de plantet i bakken på et permanent sted.

Pode-metoden gjør det mulig å skaffe godt materiale for videre avl.

Hvordan vokse dikondra fra frø

Liana fra frø i tempererte klimaer dyrkes etter frøplantemetoden, i de sørlige regionene kan den umiddelbart plantes på stedet. Det er nødvendig å så dikondra for frøplanter for påfølgende bevegelse i bakken om vinteren, siden frøplantene vokser ganske sakte og kanskje ikke har tid til å få styrke og bli sterkere når de blir plantet i åpen mark.

Formering av dikondra ved lagdeling

Dette er den enkleste og mest pålitelige måten. Det består i det faktum at lagene presses til den fuktige bakken på stedene til internodene - på disse punktene begynner det å dannes nye røtter. De vil vises om 7-14 dager, etter en ny måned blir de skilt fra busken og plantet på et nytt sted. Stikksene roter veldig raskt og roter godt - takket være de overfladiske røttene.

Optimale forhold for vekst av dikondra

Dichondra er en tropisk termofil plante, og det er nødvendige forhold for det. Lufttemperaturen der vintreet vil vokse normalt, bør være 18-25 grader. Hvis termometeret faller under 10, visner planten og dør. For høye temperaturer - omtrent 30 grader - fører til gulfarging og uttørking, derfor må dikondra vannes ofte i varmt vær, samtidig som man unngår vannforsegling av jorden.

Hvordan og når du skal plante dikondra riktig

Reglene for å plante dikondra i åpen bakke og ta vare på den avhenger av klimaet i området. Du kan plante en plante bare når været er varmt om sommeren - temperaturen holdes på rundt 20 grader eller høyere.

Viktig! For å plante dikondra i åpen bakke, må du velge en klar, solrik dag uten nedbør.

Timing

I tempererte områder bør dikondra plantes i juni. I de sørlige regionene er landingstiden i midten av mai.

Valg av sted og forberedelse av jord

Når du planter utendørs, må du velge et ikke-ventilert sted. Den sølvfargede fossen foretrekker solrike områder, smaragdvarianten må plasseres i delvis skygge.

Det er ingen spesielle krav til jorda. Den eneste forutsetningen er at landet blir drenert. Planten vil vokse godt i leirjord med en pH på 6,6 til 8.

Hvordan plante dikondra i bakken

Liana vokser ganske sakte, og dette må tas i betraktning når du bruker det som et bunndekkende anlegg. Når du planter i bakken, er det nødvendig å observere avstanden mellom buskene - ca 15 cm. Hullene er gravd til en slik dybde at roten med en jordklump fritt kan passe inn i dem. Plantene plasseres i plantehullene ved omladningsmetoden, deretter dekkes de med jord, tampes og vannes.

Faktisk er dikondra et ugress, så det vokser godt og er ikke redd for sykdommer og skadedyr

Dichondra voksende regler

Riktig planting og stell av den rikholdige dikondraen er veldig viktig.Bare hvis dyrkingsteknologien blir observert, vil planten beholde sine dekorative egenskaper i 5-6 år. Hun trenger regelmessig vanning, gjødsling, lukking, beskjæring.

Vannings- og fôringsplan

Dichondra må vannes regelmessig når landet tørker opp. Dette bør gjøres om kvelden, slik at det ikke blir brennende solstråler, ellers kan planten bli brent. Du må vanne helt i roten. I tillegg på varme dager er det nødvendig med daglig fukting av buskene om morgenen eller kvelden.

Det er viktig å ikke tillate stagnasjon av vann og vannlogging av jorda, ellers begynner røttene å råtne.

Merk følgende! Det tørkebestandige sortet tåler kortsiktige perioder uten å vanne godt, men når jorden er fuktet, vil løvet være tykkere, friskere, mer mettet i fargen.

En gang annenhver uke anbefales det å mate med mineralgjødsel med kalium og nitrogen. Du kan bruke komplekser designet for innendørs løvplanter. Etter gjødsling må vintreet vannes slik at det ikke blir brent.

Løsne og luke

Rotsystemet til dikondraen er nær jordoverflaten. For å ikke skade det, må luking og løsing gjøres veldig nøye og bare for hånd.

Klemming og trimming

Etter dannelsen av det åttende bladet blir dikondraen klemt for å starte forgrening og dannelsen av en frodig krone.

I løpet av sommeren beskjæres de når skuddene vokser. Takket være dette ser dikondraen alltid frodig ut. For lange skudd som blir slått ut av sammensetningen er utsatt for beskjæring. Den siste prosedyren utføres om høsten før du forbereder vinrankene til vinteren. Skjære stiklinger kan brukes til forplantning.

Forbereder dikondra for overvintring

I tempererte klimaer blir dikondra dyrket som en årlig plante. Hvis du trenger å beholde det til våren, må du gjøre følgende:

  1. Kutt av antennedelen før frost begynner.
  2. Grav opp rhizomet til dikondraen. Fortsett med å riste av klyngen.
  3. Overfør til en kjeller med en temperatur på minst + 10 grader, dekk med fuktet torv eller dekk med et ganske tykt lag med våt sand, slik at røttene ikke tørker ut.

Etter slik overvintring skal nye stilker med røtter dukke opp. De må kuttes av med en skarp kniv og plantes i individuelle potter. Med begynnelsen av varmt vær, overfør dikondraen til åpen bakke mens du påfører gjødsel. Eller du kan vente på optimale temperaturer og umiddelbart plante dem i jorden uten å plassere dem i boller.

I de sørlige områdene blir dikondraen overlatt til vinteren i hagen: den er dekket av jord, dekket av en film, på toppen av hvilken nedlagte blader eller nåler er lagt.

Hvis dichondra ampelous vokser i en hage i potter, når kaldt vær setter inn, blir den overført til et rom: en lukket veranda, en balkong, en loggia.

Skadedyr og sykdommer

Dichondra er motstandsdyktig mot sykdommer og skadedyr, og kampen mot dem blir ofte redusert til forebyggende tiltak:

  • luke for hånd i tide, ikke mulch jorden rundt busken;
  • ikke bruk for mye fôring, følg nivået av nitrogen - det skal ikke være for høyt;
  • med en kraftig tilgrodd tett krone, reduser vanningsmengden for ikke å forårsake utseende av mugg og sopp.

Viktig! Overdreven fuktighet for dikondra er mye mer skadelig enn å tørke en jordklump.

Skadedyr som noen ganger smitter en plante inkluderer nematoder, loppebiller, hvite fluer og bladlus.

Nematoder kan drepe tropiske creepers. De vises ved høy luftfuktighet. Det er ikke lett å håndtere dem, som regel er planten utsatt for ødeleggelse, og jorden blir behandlet med kjemikalier.

Resten av skadedyrene angriper vintreet sjeldnere. For å ødelegge dem, bruk akaricid midler.

Konklusjon

Å plante og ta vare på dikondra er en ganske spennende aktivitet for amatørgartnere, det er ingen spesielle vanskeligheter. Godtgjørelsen for arbeidskraft vil være et vakkert designet, behagelig for øyet.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon