Sibiriske iriser: varianter med bilder og navn, blomstrende egenskaper

Iriser har fått anerkjennelse av gartnere for mangfoldet av blomsterfarger. I landskapsdesign brukes hybridformer. De kan være høye og dverg, med enkle eller doble blomster. Bilder av sibirisk iris og dens varianter vil hjelpe deg med å bestemme valget av et utvalg i hagen.

Generell beskrivelse av sibiriske iriser

En vill art av sibirisk iris (Íris sibírica) vokser i den europeiske delen, i Sibir og i Fjernøsten. Ganske stort distribusjonsområde skyldes plantens frostbestandighet, upretensiøsitet overfor værforhold og jordssammensetning.

Kulturen betraktes som en truet art som er beskyttet ved lov i Latvia, Ukraina, Hviterussland og Russland

Beskrivelse av sibirisk iris (bildet), oppført i den røde boken:

 1. Stengler er oppreist, ofte forgrenet, vokser opp til 110 cm i høyden.
 2. Bladene er smale, lineære, 80 cm lange, 5 cm brede. Bladplatene er myke, mørkegrønne, med glatte kanter og en spiss spiss.
 3. Små blomster - opptil 6 cm i diameter. Ligger på toppen av peduncles. Bracts hengende, i form av en ellips, er de sentrale kronbladene oppreist, konkav mot sentrum.
 4. Fargen er lilla eller blå, med hvite eller gule flekker på bunnen av de nedre kronbladene.

Rotsystemet er overfladisk, krypende, veldig forgrenet. Planten produserer mye rotvekst. I ett område kan det blomstre i mer enn 15 år.

Når og hvordan sibiriske iriser blomstrer

Sibiriske iriser har små blomster, men flere av dem dannes enn japanske varianter. I en alder av fire år danner planten opptil 35 knopper. Blomstringstiden avhenger av sorten, hovedsakelig fra mai til juni. Knoppene blomstrer ikke samtidig, livssyklusen til en prøve er 5 dager. Blomstringstiden til sibirisk iris er 15-21 dager, denne indikatoren avhenger også av sorten.

Særtrekk ved sibiriske iriser

De viktigste fordelene med sibiriske iriser inkluderer kulturens høye frostbestandighet. Takket være denne kvaliteten kan planten dyrkes i forskjellige klimasoner (3-9). Iris er hardfør, med enkle landbruketeknikker, stressbestandig, reagerer ikke på temperaturendringer og mangel på belysning.

Viktig! Den eneste forutsetningen for dyrking er at jordssammensetningen må være nøytral eller litt sur.

Jord med reaksjon mot alkalisk er ikke egnet for planting.

Ville arter og hybrider basert på dem er preget av høy immunitet

Planter smitter ikke infeksjoner og hageskadedyr.

Sibiriske irisvarianter

Sibiriske iriser inkluderer hybrid skjeggfrie varianter av Limniris. Ofte er plantene høye (opptil 120 cm), men det er også dvergformer som ikke vokser over 40 cm. Kronbladene er farget cyan, blå, fiolett, gul med variasjoner i nyanser av rødt, oransje eller magenta. Variantene beholder sitt dekorative utseende gjennom sesongen takket være bladene som ikke skifter farge før frosten begynner. En oversikt over de beste variantene av sibiriske iriser som brukes i dekorativ hagearbeid, vil hjelpe deg med å velge en avling for enhver region.

Harpswell dis

Iris Harpswell Hayes er preget av mange skudd på 85 cm høye. Blomstene har en diameter på 13 cm, som anses som stor for sibiriske iriser.Antall knopper på en busk er 25-30 stk. Skutblad er blå med lilla årer og et kontrasterende gulbrunt fragment nær bunnen. Stiler (pistilgrener) er lyseblå. Blomstringsperioden er andre halvdel av juni.

Harpswell Hayes brukes i blomster

Snødronningen

Mangfoldet av sibiriske iriser, snødronningen eller snødronningen, preges av en sjelden farge for kulturen. Blomstene er enkle, 10 cm i diameter. Kronbladene er hvite med et sitronfarget hjerte. Bladene er tynne, buede, lyse grønne, stilkene når 90 cm i høyden. Sibirisk iris blomstrer i juli, syklusvarigheten er 21 dager.

Snow Queen er en variant med flere knopper, opptil 50 av dem kan bli funnet på en voksen plante

Hvit virvel

Siberian iris White Swirl (hvit virvelvind) er en høy, kompakt, tett urteaktig busk opp til 1 m høy. Blomstene er enkle, åpne, elfenbenfarget med et gult fragment i bunnen. Kronbladene er avrundede, litt bølgede, av samme størrelse. Vokst i det åpne feltet for dekorasjon av territoriet og kutting.

Hvit virvelblomstring begynner i midten av mai

Representanter for denne sorten ligner utad påskeliljebusk.

Ruffled Plus

Hybrid Ruffled Plus (tousled) er et medlem av gruppen av sibiriske iris terry-varianter. Det er en mellomstor kompakt busk med en høyde på 65-70 cm, en bredde på 40 cm, med lange, smale, lysegrønne blader. De nedre kronbladene er avrundede, de indre er avlange, med bølgede kanter. Lavendelfarge med lilla årer og en hvit kjerne.

Blomstring på Ruffled Plus er rikelig, lang, begynner i mai-juni

Altai-leder

En hybrid av russisk utvalg, en av de frostbestandige representantene. Siberian Iris Altai Leader er den vanligste planten i tempererte hager, dens beskrivelse er som følger:

 • høyde - 80-95 cm, bredde - 50 cm;
 • bladene er xiphoid, smale, 70 cm lange, lysegrønne;
 • skiver er mørkeblå med en hvit kant langs kanten og et gult fragment ved foten;
 • kronbladene er blå med en lilla fargetone.

Sorten blir referert til som frottévarianter.

Opptil tre knopper blomstrer på en pedunkel samtidig

Barcelona

En rekke sibiriske iriser Barcelona (Barselona) er en ganske sjelden tofarget hybrid. Skiller seg i blomstens eksotiske form og farge. Støttene er sterkt senket og invertert, farget burgunder med en oransje fargetone og hvite striper i bunnen. Stilene er lange, oppreiste, lyse gule med bølgede kanter.

Iris Barcelona har store, blanke blader med en blålig blomst som blir brune til høsten

Hubbard

Utvalget av sibiriske iriser Hubbard er preget av enkle, store blomster med en diameter på 17 cm. Den høye planten når opp til 120 cm. Blomstene er fiolette, nærmere lilla. Skutbladene er mønstret i blått, hvitt og gult. Bladene er smale, lange, myke, lysegrønne.

Hubbard iris-sorten har den lengste blomstringsperioden, og varer fra midten av mai til juli.

Rosie Bowes

Hybridformen av sibiriske iriser Rosy Bows (rosa buer) er en av de dekorative representantene for frottégruppen. Kulturen til nederlandsk utvalg er preget av sen blomstring - juni-august. Planten er mellomstor (80 cm i høyden), kompakt, med rikelig knoppdannelse. Rosie Bows er klassifisert som en elitesort.

Fargen på kronbladene kan være lys lavendel, blå, men det er representanter med mørkrosa blomster

Hohenflug

Hohenflug (høyflygende) sibirisk iris som reparerer sort er en av de høyeste variantene. En tett, viltvoksende busk når en høyde på 160 cm. Den blir sjelden funnet på salg, den er dyr, men den blomstrer også to ganger per sesong - i juni og august. En plante med korte blader som ligger ved bunnen av busken. Blomstene av sibiriske iriser er lilla med hvite striper i bunnen, enkle.

Oftere vokser de en kultur for tegning av buketter

Concord Crash

Terry hybrid Concord Crush gir blomster en rik mørkeblå farge, kronblad med et brunt område ved foten får en blekkskygge i solen. Kulturen er mellomstor (opptil 60 cm), bredde - 30 cm. Blomstringen begynner i mai og varer 20 dager.

Planten er lyselskende; når den vokser i skyggen, mister den sin dekorative effekt

Alba

Representanten for sibiriske ayrovidny iriser Alba (japonese Alba) når en høyde på ca 80 cm. Blomstene er mellomstore, diameteren overstiger ikke 8 cm. Busken er veldig tett med intens stengeldannelse og rikelig blomstring, med start i juli og varer i tre uker. Kronbladene er hvite med gule flekker i bunnen.

I landskapet brukes Alba til å dekorere bredden av reservoarene

Ved lav luftfuktighet tørker og smuldrer blomstene.

Rosa parfait

Den dobbeltblomstrede hybrid Pink Parfate er en mellomstor urteaktig busk som når 70-80 cm i høyden. Blomstene er blekrosa i fargen, med mange kronblader. Skutblad er avrundet med en oransje flekk i bunnen, bølgede kanter og tynne lilla årer.

Blomstringsperioden til Pink Parfate er mai-juni.

Smør

Et hybrid utvalg av sibiriske iriser av det nederlandske utvalget Smør og sukker er preget av forskjellige blomsterfarger. Skutbladene er lysegule med grønne flekker i bunnen, stilene er hvite, lange, åpne. Blomsterdiameter - 10 cm. Plantehøyde - 70 cm. Blomstringstid - midt på sommeren.

Fire eller flere knopper dannes på en peduncle Butter

Iris

Den eneste skjeggete representanten for sibiriske iriser er Iris-dvergformen, høyden på busken er 45-50 cm. Blomstene er store - 15 cm i diameter med burgunderblader og lyseblå stiler. Blomstringstid er mai.

Kasatik-varianten brukes i design for å skape grenser og utforme steinhager

Black Joker

Black Joker hybrid (black joker) har en eksotisk farge på blomster. Fouls er mørk lilla med en gylden kant rundt kantene og gule striper i bunnen, lavendelblader med årer, stilene er mørkeblå. Busken er lav - 50-60 cm, kompakt. Det er 4 knopper på peduncle.

Black Joker-blomsten begynner i juni og varer i 20 dager

Blå konge

Blue King-sorten av sibiriske iriser (blå konge) har en lyseblå farge på blomster. Diameteren deres overstiger ikke 15 cm. Fouls er lange, runde, med et brindle mønster nær bunnen. De sentrale kronbladene er elliptiske med bølgede kanter, oppreist. Plantehøyde - 1,3-1,5 m, bladene er smale, lange, harde, mørkegrønne.

Blue King blomstrer i juli i to uker

Svan i flukt

Swan in Flight er en hybrid av sibiriske iriser med store, enkle blomster. Kronbladene er åpne, hvite med et gult eller grønt fragment nær kjernen. Busken når 70 cm i høyden. Den er veldig kompakt, men danner mange stilker. Blomstrer i juni.

Swan in Flight er egnet for design, men fant hovedbruken i blomster

Cassandra

Cassandra er en dvergrepresentant for sibiriske iriser. Blomstrer i mai. Busken er tett løvrike, bladplatene er smale, mye lenger enn peduncleene. Stengler vokser ikke høyere enn 70 cm. Blomstene er enkle, åpne, med avrundede lyseblå kronblader og oransje flekker i bunnen. Diameter - 10-15 cm, enkelt arrangement på peduncle.

Kassandra-sorten er tørkebestandig, men krevende for belysning

Big Ben

Busken er mellomstor, tett, kompakt, når en høyde på 80 cm. Big Ben-sorten er en av de rikelig blomstrende representantene for sibiriske iriser. Fargen er dyp lilla med hvite fragmenter på skaftene. Blomsternes diameter er 7 cm. Blomstring i juni.

Big Ben er den vanligste varianten i hagene til de sentrale regionene

Sibirisk iris i landskapsdesign

Kulturen er mye brukt i dekorativ hagearbeid. Planten er kombinert med alle slags bartrær, prydbusker, blomstrende flora.

Etter blomstringsperioden beskjæres stilkene.Busker med tett langt løvverk gir landskapet dekorativitet. En populær dekorteknikk er etableringen av iridariumer, blomsterbed i et urbant område eller på en personlig tomt, plantet med forskjellige varianter av planter.

Flere løsninger på hvordan du bruker sibiriske iriser i hagedesign:

 1. De er plantet for å avgrense landskapssoner.
 2. De dekorerer bredden av kunstige reservoarer.
 3. Inkluder i mixborders med prydplanter.
 4. Plassert på sidene av hagestien.
 5. Dekorer rockeries.
 6. For å tampe plenkantene.
 7. Steinhager dekorerer.
 8. I masseplanting for å fylle det tomme området.

Konklusjon

Et bilde av sibirisk iris, dets anvendelse i landskapet, egenskaper og beskrivelser av populære hybrider vil bidra til å få en generell ide om mangfoldet av varianter. Prioriteten når du velger en avling, er dens høye frostmotstand, enkle jordbruksteknologi, sterk immunitet mot sykdommer og skadedyr.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon