Irisblomster i utformingen av en hage og en sommerhus

Iris er flerårige blomster som er populære blant landskapsdesignere. Dette skyldes deres høye dekorative egenskaper, upretensiøs pleie og kompatibilitet med mange andre hageavlinger. Nå er det mer enn 700 arter av disse blomstene, som varierer i størrelsen på glasset, høyden på busken og kronbladets farge. Iriser i landskapsdesign blir også verdsatt for det faktum at de kan vokse på ett sted i mer enn 15 år, noe som lar deg lage flerårige komposisjoner som ikke krever komplisert vedlikehold.

Iris hjelper til med å gi enhver blomsteroppsats liv

Funksjoner ved planlegging av landskapsdesign med iris

Når du bruker iris i hagedesign, må du ta hensyn til egenskapene til denne planten. Dens rotsystem ligger overfladisk, så det tåler ikke konkurranse med sterkere partnere. I tillegg er denne flerårige lysfilt og med mangel på sollys, strekker bushen seg, noe som fører til en reduksjon i dekorativitet.

Blomstringsperioden for iris er ikke lang, men fordelen er at de er universelle. Derfor kan denne flerårige brukes i alle gruppesammensetninger, så vel som brukt som en bendelorm. Iris regnes som en overgangsforbindelse, da den med hell fyller det midlertidige rommet mellom blomstring av vår- og sommeravlinger. I løpet av den spirende perioden er tomten eller hagen fylt med farger, og selv de mest ubeskrevne hjørnene ser elegante og elegante ut.

Hvilke planter kombineres iris med?

Når du bruker iriser i hagen og for å dekorere et sted, som på bildet nedenfor, må du lære hvordan du kan kombinere disse stauder riktig med andre avlinger. Når du planter i grupper, bør ikke plantene forstyrre hverandre for å utvikle seg, blomstre.

Viktig! Det er flere varianter av stauder, som varierer i høyden på buskene og glassets form, derfor må du ta hensyn til denne funksjonen når du velger partnere.

Når du kombinerer iris i landskapsdesign, er følgende kulturer ideelle partnere for:

 • orientalsk valmue;
 • liljer;
 • lupin;
 • dagliljer;
 • berberis;
 • forskjellige typer einer;
 • vert;
 • astilba;
 • forsythia;
 • erter;
 • alle typer floks;
 • thuja;
 • delphiniums;
 • saxifrage;
 • torv;
 • roser;
 • blæreorm.

Lavvoksende planter som stemorsblomster, ringblomster, tusenfryd, glem-meg-ikke kan brukes som forgrunnen i blomsterbedet.

Fordelen med en flerårig plante er lite krevende å ta vare på

Bruk av iris i hagedesign

Iris er blant de allsidige fargene som kan brukes i en rekke landskapsstiler.

Eksisterende flerårige arter:

 • dverg (opptil 45 cm) - ideell for alpine lysbilder, bergarter;
 • mellomstor (45-70 cm) - brukes ofte i gruppeplantinger;
 • høy (fra 75 cm) - brukes til bakgrunn av blomsterbed og dekorasjon av magasiner.

Avhengig av ideen til blomsterhandleren, kan du bruke iris i hagenes landskapsdesign, som vist på bildet, på forskjellige måter.

De mest vellykkede alternativene for bruk av denne flerårige:

 1. Båndorm... Iriser ser gunstig ut som separate busker mot bakgrunnen av en grønn plen.
 2. Mono blomster... For å dekorere hagen, anbefaler mange landskapsdesignere å lage blomsterbed i forskjellige størrelser med deltagelse av blomster i en eller to nyanser.
 3. Rabatki... I dette tilfellet bør iris plantes på den ene eller begge sider av hagestien.
 4. Steinhager... For å oppnå en vellykket sammensetning, kombineres denne blomstrende flerårige best med dvergarter av furu og gran.
 5. Hved bredden av reservoaret... Ofte er det en kunstig dam i hagenes landskapsdesign, slik at irisene ser perfekt ut langs kystlinjen. I dette tilfellet er det bedre å bruke sumpblomstarter.

Når du bruker iriser i hagenes landskapsdesign (bildet nedenfor), bør du huske på at skjeggarter foretrekker å vokse i åpne solrike områder, og skjeggløse er i stand til å motstå lys delvis skygge uten å berøre blomstringen.

Steinblokker kan med fordel understreke skjønnheten i irisene.

Iriser i landskapsdesignet til en sommerhus

Denne flerårige finner du på andre sommerhus. Slike popularitet forklares av upretensiøsiteten til planten, som ikke gir store problemer for produsenten. Ofte brukes iriser i landskapsdesignet til en sommerhus, som sett på bildet, for å skape lyse aksenter og dekorere bygninger. Denne flerårige planten kan plantes langs gjerdet, ved inngangen til lysthuset, i blomsterbedet nær verandaen.

En utmerket løsning ville være ideen om å bruke iris i en sommerhytte, som kan sees på bildet, i form av 5-6 separate grupper som består av forskjellige plantetyper. Avstanden mellom dem bør være minst 1-1,5 m, noe som gjør at stauder kan utvikle seg og blomstre fullt ut.

Viktig! Slike gruppeplantninger ser bra ut på bakgrunn av mørk jord, så i løpet av blomstringsperioden kan rommet mellom dem dekkes med torvflis.

Iris passer bra til pioner

Senger og blomsterbed med iris

Som du kan se på bildet, brukes iris i hagen og på den personlige tomten oftest til å lage blomsterbed og blomsterbed. I landskapsdesign kalles slike komposisjoner iridariums. Dette betyr at bare iris brukes til planting, men forskjellige varianter og arter av denne flerårige er tillatt. I dette tilfellet er det veldig viktig å velge de riktige plantene som samsvarer med hverandre i skyggen av kronbladene, høyden på busken og tidspunktet for blomstringen.

Når du oppretter et iridarium, må du følge følgende regler:

 • bleke varianter går tapt på bakgrunn av lyse arter;
 • brokkede arter bør kombineres med monokromatisk;
 • forskjellige mørke varianter er ikke kompatible med hverandre.
Viktig! Når du lager blomsterbed i forgrunnen, er det bedre å plante dvergarter med en avstand på 12-15 cm. De bør følges av mellomstore, og i midten - høye med en hastighet på 4 stk. for 1 kvm. m.

Komposisjoner med iris i hagen og på stedet

På grunn av den korte blomstringen av iriser anbefaler landskapsdesignere å bruke denne blomsten i flerkomponentkomposisjoner. Dette er med på å skape et jevnt skiftende bilde når individuelle grupper av planter blomstrer.

En kombinasjon av iris med roser kan være ideell. I dette tilfellet maskerer førstnevnte vellykkede skudd av sistnevnte. Sammensetningen kan suppleres med dagliljer, som blomstrer senere og dessuten ikke gir mye skygge. Når du planter iris med delphiniums, må du ta hensyn til det voluminøse bladverket til sistnevnte og plante plantene i tilstrekkelig avstand.

Her er et eksempel på å lage et flerkomponent blomsterarrangement ved bruk av skjeggede iriser i blå-blå-fiolette toner, hvor resten av avlingene må velges i samme fargevalg og bare liljer skal brukes i en gul eller oransje nyanse. .

Planting i henhold til ordningen vil tillate deg å oppnå lange blomstrende blomsterbed

Det er alltid viktig å vurdere høyden på plantene

Regler og eksempler på blomsterbed med iris

Denne flerårige ser organisk ut i hvilken som helst stil med landskapsdesign. Og bilder av iris med andre blomster i hagen beviser bare dette.

Iris ser bra ut i kombinasjon med frokostblandinger

Denne flerårige nær reservoaret ser perfekt ut

Monokromatisk hosta passer bra til varierte typer iriser.

Det er gunstig å kombinere iris med lupin, da de gir utgangspunkt i skjønnheten til hverandre

Opprettelsen av landskapsdesign krever overholdelse av tre regler:

 • enhet av stil;
 • enkelhet i design;
 • overholdelse av den dominerende regelen.

Bare en klar implementering av disse anbefalingene vil tillate deg å lage utsøkte blomsteroppsatser på nettstedet ditt, der hvert element vil utfylle det andre.

Konklusjon

Iris i landskapsdesign er en ideell flerårig plante, som blomstrer på en tid da våravlingene allerede har visnet, og sommeravlingene ennå ikke har blomstret. Takket være dette begynner hagen eller den personlige tomten å skinne med nye farger, om enn ikke lenge. Derfor vokser plantens popularitet hvert år, og upretensiøsiteten bidrar bare til dette.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon