Flerårige gressløk: planting og stell, hvordan å vokse fra frø, nyttige egenskaper, foto

Gressløk er en urteaktig flerårig plante med verdifulle ernæringsmessige og medisinske egenskaper. Det er ikke vanskelig å dyrke en kultur i hagen, underlagt de grunnleggende reglene for planting og videre pleie.

Hva er gressløkbue

Shnitt-løk, speed eller meisel, er en urteaktig plante av familien Onion, kjent i kultur siden 1500-tallet. Den har en behagelig, lys eller litt skarp smak; den brukes til mat i en ung alder på opptil tre uker.

Kulturen er populær blant gartnere på grunn av økt utholdenhet og frostbestandighet. Bladene på planten har ikke bare ernæringsmessige, men også dekorative egenskaper. Gressløk plantes ofte i hagen som en honningplante eller som en del av kunstneriske komposisjoner.

Hvordan en gressløkbue ser ut

Schnitt-løk er en mellomstor flerårig med avlange eller ovale-koniske pærer opp til 25 mm i lengde i brunaktig papiraktig skjell. Den har en sylindrisk tett stamme opp til 60 cm høy. Skuddet er "kledd" av bladkapper med en tredjedel eller til midten, platene i seg selv er grønne med en voksaktig blomst, fistulous, opptil 6 mm i diameter.

En voksenhastighetsbusk kan produsere opptil åtte skudd om gangen

Fra mai til august blomstrer gressløk med blekrosa eller rosa-lilla sfæriske knopper. I perioden med dekorativitet går planten vanligvis inn det andre året etter planting. Siden juni bærer den frukt - esker med frø.

Karakteristikk av gressløk

Gressløk har veldig høy utholdenhet og tåler lett temperaturer så lave som -35 ° C. Den kan dyrkes i åpen bakke ikke bare i midtbanen, men også i Sibir, Fjernøsten og til og med i det fjerne Nord.

Merk følgende! Unge gressløkskudd overlever ved -8 ° C, så kulturen dør sjelden av tilbakevendende frost.

Utbyttet av en plante avhenger av den spesifikke sorten og vekstforhold. Men i gjennomsnitt er gressløk i stand til å produsere opptil 7 kg blader fra 1 m2 og opptil 600 g spiselige plater fra en voksen busk. I løpet av sesongen kan avlingen høstes flere ganger - planten gjenoppretter raskt etter kutting.

I motsetning til mange hageavlinger trenger gressløk ikke transplanteres årlig. Det er lov å dyrke det på ett sted i 3-4 år, og hvis det bare utfører dekorative funksjoner på nettstedet, opptil ni år. Kulturen viser høy motstand mot skadedyr og sopp, og hjelper til og med å beskytte nærliggende plantinger mot sykdommer.

Gressløk varianter

Gressløk er representert av et stort antall varianter med verdifulle dekorative og ernæringsmessige egenskaper. Flere av dem er spesielt etterspurt.

Böhmen

Et produktivt utvalg lar deg fjerne opptil 200 g greener fra en busk om gangen. Planten lider sjelden av sykdommer, utvikler seg vellykket på ett sted i flere år. Det første kuttet kan gjøres tre uker etter at bladene har dannet seg.

Bøhmen gressløk har en smakfull smak, men ganske mild

Honningplante

Motstandsdyktig mot kalde snaps og dårlig jord, gir gressløk-sorten mørkegrønne blader med en behagelig skarp smak gjennom hele sommeren.Skiller seg i vakker blomstring, ofte funnet i kunstneriske komposisjoner i landskapet. I samsvar med navnet er planten en god honningplante og tiltrekker bier til stedet.

Fjær av gressløk honningplanter vokser veldig raskt - opptil 20 cm per uke

Vår

Et tidlig utvalg av gressløk gjør at bladene kan fjernes bare tre uker etter spiring. Planten viser høy frostmotstand, om våren er den en av de første som spirer i hagen. Den danner høye og ganske kraftige busker, utbyttet er omtrent 6 kg per meter planting i løpet av sesongen, underlagt jordbruksteknologi.

Vårgressløk-løksort har en mild, litt skarp smak.

Chemal

Et lite utvalg av gressløk strekker seg bare opptil 40 cm. Bladens smak er skarp og lys, avkastningsindikatorene er høye - ca 7 kg saftige fjær kan høstes i noen få kutt.

Ulempene med Chemal-varianten inkluderer svak motstandsdyktighet mot pulveraktig mugg

Krokus

Et tidlig modent utvalg av gressløk er egnet for kutting så tidlig som 14 dager etter at bladene vokser tilbake. Den har en behagelig smak og tåler vårfrost godt utendørs. Samtidig er utbyttet av sorten gjennomsnittlig - omtrent 600 g fjær kan høstes fra en meter beplantning.

Crocus gressløk krever regelmessig transplantasjon, ellers vil utbyttet av planten reduseres

Fordelene og skadene med gressløk

Den spiselige gressløken har mange medisinske egenskaper:

 • forbedrer appetitten og gir raskere fordøyelsesprosesser;
 • styrker immunforsvaret og fremmer utvinning fra forkjølelse;
 • reduserer risikoen for å utvikle aterosklerose;
 • forhindrer forekomst av vitaminmangel;
 • har antimikrobiell og betennelsesdempende effekt;
 • hjelper til med å fjerne giftstoffer, giftstoffer og parasitter fra kroppen;
 • forbedrer synsstyrken;
 • reduserer blødende tannkjøtt;
 • utvider blodårene og regulerer blodtrykket;
 • har en gunstig effekt på tilstanden til urinveisystemet hos menn og kvinner;
 • forbedrer tarmmotiliteten med svak fordøyelse.

Sammen med de verdifulle egenskapene har gressløk kontraindikasjoner. Det anbefales ikke å konsumere planten:

 • med sårlesjoner i mage og tarm;
 • med forverring av pankreatitt;
 • med kroniske sykdommer i hjertet og blodårene;
 • med hepatitt og levercirrhose;
 • med individuell intoleranse;
 • med hyppige migrene.

Gressløk har en negativ effekt på kroppen, hovedsakelig når det konsumeres i overkant. I store mengder forårsaker skarpe fjær halsbrann og kvalme, diaré, hodepine og allergiske utslett.

Hvordan plante gressløk

Det er ganske enkelt å dyrke gressløk - kulturen tilhører den upretensiøse kategorien. Anlegget kan sås direkte i åpen bakke eller i lukkede beholdere hjemme.

Dyrker gressløk fra frø i det åpne åkeren

Du kan så gressløk på stedet om våren i begynnelsen av vekstsesongen eller om høsten kort før det kalde været. Et sted for en plante er valgt moderat opplyst, med en lys nyanse. Jorda er nødvendig for å dyrke løs, beriket med kalk, med god drenering.

Noen måneder før planting graves det valgte området opp og renses for ugress. Tilsett jorden en bøtte humus eller 500 ml kompost per 1 m2, helles en liten mengde urea og superfosfat, hvorpå substratet omrøres. Noen dager før selve plantingen av kulturen påføres også 20 g ammoniumnitrat per 1 m på stedet2 og vann jorden rikelig.

Fremgangsmåten for såing av gressløk i en åpen hage ser slik ut:

 1. Plantefrø blir dynket en dag i varmt vann, med jevne mellomrom skifter væske og tørkes deretter på et papirhåndkle.
 2. På stedet forberedes små hull opp til 2 cm dype, og etterlater en avstand på 5 cm mellom dem.
 3. De behandlede frøene plasseres i hull og dekkes med jord på toppen.
 4. Sengene er rikelig sprayet med en sprayflaske.

I den første sesongen anbefales det ikke å kutte av unge blader - planten får muligheten til å bli sterkere.Hvis denne regelen følges det andre året, vil buskene gi en rikelig høst.

Merk følgende! Når du planter gressløk før vinteren, senkes frøene ned i jorden tørre uten å forhåndsblandes.

Det anbefales å la det være mellom 15-30 cm mellomrom mellom gressløkradene

Voksende gressløk frøplanter

Du kan plante gressløkfrø først til frøplanter hjemme for etterfølgende overføring til åpen bakke. Teknologien ser slik ut:

 1. En bred boks ca 20 cm dyp er fylt med et substrat av humus, hagejord, sand og treaske, som ikke når 3-4 cm til kanten. Jorden er jevnet og vannet rikelig.
 2. De ferdig gjennomvåtede frøene fra planten legges i hull 1,5 cm dype med intervaller på 2,5 cm. Materialet er dekket med jord ovenfra og sprayet med en sprayflaske, og deretter er boksen dekket med film eller glass.
 3. I flere dager holdes plantene på et varmt sted med moderat belysning. Etter fremveksten av frøplanter fjernes skjulet fra esken, og grøntgrøntene av gressløk arrangeres i et lettere rom med en temperatur på ca.
 4. På tidspunktet for dannelsen av det første sanne bladet dykker plantene.

Under hjemdyrking må gressløk fuktes regelmessig. Plantene overføres i gjennomsnitt to måneder etter dannelsen av skudd. Planter på dette tidspunktet skal skaffe seg to ekte blader.

Dagslys for gressløkplanter bør være minst 12 timer

Gressløk bryr seg

Du kan dyrke gressløk fra frø i ethvert klima. Å ta vare på en kultur er ikke spesielt vanskelig, men noen punkter krever oppmerksomhet.

Vanning

Gressløk krever rikelig vanning. Med mangel på fuktighet mister planten sin dekorative effekt, dessuten blir bladene for grove og mindre smakfulle. Vann kulturen med lunkent vann, du må fokusere på tilstanden til det øvre jordlaget. Vannlogging av jorda er også farlig for hastigheten, siden plantens røtter kan råtne.

Råd! Hvis gressløken har blitt grov av mangel på vann, må du kutte av noen av fjærene, vanne de gjenværende plantningene rikelig, og med ytterligere vekst av bladene, forhindre at jorden tørker ut.

Topp dressing

Gjødsel for gressløk begynner å bli påført det andre året. Toppdressing av planten utføres etter det første kuttet - når det vannes, blir en løsning av fugleskitt eller en infusjon av mullein introdusert i jorden. Det er også lov å drysse sengene med tørre mineraler - nitrofos eller azofos, 40-100 g per 1 m2.

Når du bruker organisk materiale, kan du mate planten etter hver samling av blader. Mineralgjødsel påføres sjeldnere - etter 2-3 kutt.

Løsne og luke

Gressløk fra voksne danner et tett torv på jordoverflaten og hemmer vanligvis ugressvekst alene. Men unge planter 1-2 år gamle anbefales å lukes og løsnes månedlig. Dette vil i tillegg beskytte hastigheten mot skadedyr og sopp og forbedre oksygentilgangen til røttene.

Forbereder seg på vinteren

Hastighetsanlegget tåler alvorlig frost godt. Men reglene for å ta vare på gressløk om høsten anbefaler likevel å isolere hagen. Vanligvis brukes et tett lag med mulch - jorden er dekket med tørt løvverk, sagflis og dekket med grangrener. Om våren, med opptining, fjernes lyet slik at det ikke forstyrrer veksten av kultur.

Sykdom og skadedyrbekjempelse

Gressløk lider sjelden av skadedyr og sykdommer, siden phytoncider i planten skremmer vekk insekter og ødelegger patogene mikroorganismer. Men noen plager utgjør fortsatt en fare for hastigheten:

 1. Pulveraktig mugg. Svampesykdom kan gjenkjennes av lysegrønne flekker på plantens blader og en hvitaktig blomst. Med en avansert sykdom blir de berørte områdene brune over tid, og gressløken dør av.

  Pulveraktig mugg vises på gressløk under ekstremt fuktige forhold

 2. Rust. En annen soppsykdom etterlater brunrøde merker og hevelser på planten.Soppen sprer seg raskt og kan ødelegge hele hagen på kort tid.

  Rust på en plante utvikler seg snart med et overskudd av nitrogen i jorden

Kampen mot løksykdommer utføres ved bruk av soppdrepende midler Topaz, Fitosporin og Baktofit. Det anbefales ikke å kutte avlingens blader for matbruk innen en måned etter sprøyting. Som en profylakse for sopp er det nødvendig å opprettholde renslighet på stedet og fjerne planteavfall i tide, hvor patogene mikroorganismer er i dvale.

Merk følgende! Med begynnelsen av høsten er det nødvendig å fjerne, inkludert rester av blader fra hurtigstikkontakten, slik at de tørkede platene ikke brytes ned.

Av skadedyrene er faren for gressløk hovedsakelig thrips. Du kan fjerne parasitter ved å bruke stoffet Aktara eller Bordeaux væske. For å forhindre at trips multipliserer i bed med gressløk, før vinteren begynner, må du rydde området for råtnende planterester.

Både voksne insekter og thripslarver lever på stekepannen

Reproduksjon

Du kan multiplisere hastighet på nettstedet ved hjelp av metoden for deling. Dette tillater ikke bare å øke plantebestanden, men også å forynge gamle busker som ikke lenger er i stand til å demonstrere høye avlinger.

Inndelingen for gressløk utføres på våren eller tidlig på høsten. Fremgangsmåten utføres som følger:

 1. På den valgte dagen vannes plantebedet rikelig.
 2. De graver på kort tid med en spade og fjerner den forsiktig fra bakken.
 3. Bladene på busken er kuttet til 15 cm, og røttene opp til 5-7 cm.
 4. Manuelt eller med en kniv er planten delt inn i flere deler med 8-10 pærer hver.
 5. De resulterende små buskene overføres til nye steder og plantes på vanlig måte.

Omsorg for gressløk etter deling utføres i henhold til standardregler.

Gressløk anbefales delt i en alder av 3-4 år.

Høsting og lagring

For første gang utføres høsten i andre sesong etter planting. Unge saftige blader blir kuttet fullstendig eller bare noen få fjær er hentet fra planten. Samtidig blir små stubber igjen over bakken. Blomstrende stilker fjernes om sommeren umiddelbart etter fremveksten for å forhindre grovhet i bladene og bevare saftigheten.

Fra våren til slutten av sommeren kan gressløk kuttes helt 2-4 ganger, avhengig av variasjon og veksthastighet. Siste gang bladene fjernes i midten av august og ikke lenger forstyrrer hastigheten før det kalde været, slik at kulturen rekker å samle en næringstilførsel før vinteren begynner. Den beste smaken besitter fjær som strekker seg opptil 25-40 cm i høyden.

Du kan holde gressløk frisk i kjøleskapet i opptil to uker. Hvis det er nødvendig å forberede fjærene til en plante for vinteren, må de frosses ved negative temperaturer eller tørkes. I begge tilfeller vil hastigheten beholde maksimale fordeler og ikke miste smak.

Konklusjon

Gressløk er en vakker og sunn plante med god avling. Kulturen stiller ikke høye krav til stell, men den lar deg få smakfulle og saftige greener flere ganger i vekstsesongen.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon