Lavvoksende sene tomater

Tomater tar sin rettmessige plass i listen over de mest favorittgrønnsakene. Gartnere dyrker tomater med forskjellige modningsperioder. Denne teknikken er kjent for alle som vil feire på deilig frukt hele sesongen. Sortbasen av tomater er så omfattende at mange navn bare er kjent for ekte fans av denne planten. Medium-sene og sene varianter er etterspurt. De tåler perfekt sommervarmen, høsten er godt lagret, i høstingen er fruktene preget av sin styrke og utmerkede smak. På det nåværende tidspunkt har mange nye typer lavvoksende tomater dukket opp - veldig lovende, velsmakende, høyytende.

Før du bestemmer deg for hvilken som helst type tomat, bør du gjøre deg kjent med de viktige kriteriene for valg av sort. Husk å ta hensyn til:

 1. Tilpasse sorten til regionen... Betydningen av denne parameteren kan knapt overvurderes. Tross alt er det bare tomater som er godt egnet for klimatiske forhold og lysforhold som fullt ut oppfyller dine krav.
 2. Jordbehov... Også en nødvendig parameter, en useriøs holdning til som gjør omsorgen for sene tomater mer problematisk. I dette tilfellet vil det være nødvendig å innføre ytterligere stoffer og konstant overvåking av jordens tilstand.
 3. Utbytte... En viktig faktor for eiere av små tomter. Du kan få et anstendig resultat i små områder ved å dyrke egnede høyspentende tomatsorter. Hybrider med høyt utbytte skal foretrekkes. Slike sene tomater tåler ekstreme temperaturer, mangel på belysning og vanning godt.
 4. Plantsykdomsresistens.
 5. Formål med variasjon og smak av tomater... Det er ikke alltid mulig å bruke salat tomater til andre formål med stor effektivitet. Derfor må du velge tomater som oppfyller forespørselen. Smak er også viktig. Noen foretrekker søte tomater, andre liker frukt med litt syrlighet.

Modningstid, høyde og type busk er veldig viktige egenskaper. I denne artikkelen vil vi være oppmerksomme på mellomstore og sent modne varianter av lavvoksende tomater.

Fordeler med lavvoksende tomater

I gruppen av tomater er underdimensjonerte varianter i tet. Dette faktum kan lett forklares ved å vurdere fordelene med slike typer:

 1. Busken med underdimensjonerte tomater er standard. Når de vokser, blir gartnere kvitt behovet for en obligatorisk strømpebånd og plantedannelse.
 2. Upretensiøsitet overfor vekstforhold.
 3. Den lille høyden på busken gjør pleien mer behagelig og praktisk.
 4. Et stort utvalg av varianter med forskjellige former og farger av frukt.
 5. Et lite antall stesønner eller deres fullstendige fravær.
 6. Vennlig frukting - gjør det mulig å høste kompakt.
 7. Behovet for et lite jordareal for planting.
 8. Mulighet for å dyrke tomater på en frøfri måte.

I tillegg lagres sent modne tomater i lang tid etter modning. Mange bønder foretrekker hybridarter. Lavvoksende tomatvarianter dyrkes både utendørs og under tak. Drivhuset gjør det mulig å høste varianter med sent modning selv i regioner med kaldt klima og korte somre.

Hvordan ta vare på stuntede tomater

Små tomater er valgt av de gartnere som ikke alltid har tid til å gi dem nok oppmerksomhet.Dette kan skyldes spesifikasjonene i yrket, alder eller andre forhold. Oppdrettere kommer til unnsetning, takket være hvem det nå er mulig å få opptil 6 kg frukt fra en busk av en lavvoksende tomat. Nybegynner gartnere prøver også å mestre dyrking av lavvoksende varianter først. Man skal imidlertid ikke anta at slike arter ikke krever noe vedlikehold.

La oss dvele ved hovedpunktene i jordbruksteknologi for sent modne tomater.

Det er viktig å holde seg til voksende frøplanter med egne hender fra frø kjøpt fra spesialforretninger.

Viktig! Frø blir sådd i slutten av februar eller begynnelsen av mars. Såing senere kan etterlate deg uten avling.

Og dette gjelder ikke bare tidlige, men også sene varianter. Tomater har rett og slett ikke tid til å modnes og falle under påvirkning av den allestedsnærværende fytophthoraen. I tilfelle en stor spredning av denne sykdommen i regionen, velg et medium sent utvalg av underdimensjonerte tomater... Dette vil hjelpe deg med å høste avlingene raskere og i sin helhet.

Før planting i bakken, bør frøplanter ha opptil 9 blader, en spirehøyde på ikke mer enn 30 cm og en velutviklet blomsterstand. Lavvoksende tomater plantes i henhold til 50x40-ordningen.

Med større fortykkelse av plantingene skygges buskene, fruktene knuses og trusselen om tomatsykdom med sen rødme øker. Først anbefales det å dekke til svake skudd. En liten trellisstruktur langs sengene hjelper veldig bra, som en film eller spunbond kastes på. Så snart temperaturen når ønsket nivå og blir stabil, fjernes filmen. Spunbond kan være på en stund hvis nettene er kalde.

Den frøfrie metoden har også sine fordeler. For det første sparer det tid og krefter, som er nødvendige for å dyrke frøplanter. For det andre krever det ikke ekstra utstyr. I begynnelsen av april blir frøene sådd i bakken, dekket med et dobbelt lag film eller spunbond. Senmodne varianter sådd 10-14 dager senere. Med denne fremgangsmåten for såing fanger plantene raskt opp de som vokser i rommet. Kvaliteten på plantene vil være mye bedre - disse tomatene er alltid sterkere og sunnere. Den eneste operasjonen som må utføres er tynning. Etter å ha fjernet lyet, er ikke omsorgen for tomater forskjellig fra klassikeren. Ulempen med denne metoden er at fruktingen begynner senere med 2-3 uker. For å redusere denne ulempen, kombinerer gartnere begge typer tomater som vokser under størrelse.

Hvis nødvendig form og klype busker av underdimensjonerte tomater? Erfarne gartnere stifter alltid tomatplanter for å forhindre overdreven skyggelegging, utvikling av sykdommer og råte. Spesielt i kalde og regnfulle somre. Av samme grunn binder mange sammen store størrelser. Bundet busker er lettere å ta vare på, plantene er godt ventilerte og opplyst av solen, fruktene berører ikke bakken og forblir rene.

En annen teknikk som hjelper til med å få en høstkvalitet av lavvoksende tomater, er mulking. Halm, furunåler, kuttet gress brukes.

Viktig! Mulching utføres først etter at jorden har varmet opp.

Mulken er lagt i et tykt lag på fuktig grunn og etterlater et åpent område av plantens rotkrage. Dette forhindrer at stammen råtner.

De prøver å behandle lavvoksende tomater ved hjelp av trygge folkemedisiner. Gifter brukes i ekstreme tilfeller.

Velge den beste sorten

Tidlig modne underdimensjonerte tomater

Alle gartnere er plantet, bortsett fra elskere av høye varianter. Imidlertid er mange interessert i den senere innhøstingsdatoen. Tenk på synspunkter fra midten av sen.

Rio Grande

Rio Grande

Middels sent utmerket utvalg med mellomstore frukter, søtaktig smak og fast kjøtt. Det er høyt verdsatt av tomatelskere for sitt høye utbytte og upretensiøsitet. Vokser godt i hvilken som helst jord og til og med i innendørs potter. Innhøstingen begynner etter 120 dager.

 • Busk... Kompakt, moderat løvrik. Modne planter når en høyde på 70 cm.Krever ikke forming og festing, samt strømpebånd. Det kan bare gjøres for estetiske formål.
 • Frukt... Gjennomsnittlig størrelse, vekt ca 115 g. Ifølge anmeldelser har de en behagelig aroma, kjøttfull og velsmakende. Det er få frø i en tomat, massen er ganske tett og saftig. Formen ligner en plommefrukt, tomaten er perfekt bevart under transport og lagring, sprekker ikke. Skjønnheten til tomater er grunnen til at de konsumeres på samme måte både ferske og tilberedte.

Populariteten til forskjellige lavvoksende tomater har gitt fordelene:

 1. Upretensiøsitet for å bry seg. Små feil i jordbruksteknologi påvirker ikke utviklingen og fruktingen av tomaten.
 2. Utmerket lagringskapasitet. Frukten er god modnes selv etter høsting fra hagen.
 3. Lang og rik frukting.
 4. Sykdoms- og tørkebestandighet.

Den gjennomsnittlige saftigheten til tomater regnes som en liten ulempe, men det kompenseres av den fantastiske smaken av frukten.

Sorten dyrkes av frøplanter og direkte såing i bakken. Den moderne underdimensjonerte tomaten "Rio Grande" har mange forbedrede egenskaper sammenlignet med forgjengeren.

"Titanium"

Titan

Et middels sent høykvalitets utvalg av lavt voksende tomater. Fruktene er høstklare på 135 dager. Det er veldig verdsatt blant amatører for kompaktheten og den lille størrelsen på busken, som gjør at den kan dyrkes hjemme og på balkongen. En voksen plante har en høyde på ikke mer enn 50 cm. Den vokser godt i alle slags jord, variasjonen er motstandsdyktig mot sopp og andre vanlige sykdommer i tomater.

Fruktene er runde, små i størrelse (opptil 120 g). Den tåler perfekt transport og lagring selv i kjølig rom. Den vokser bedre i det åpne feltet i de sørlige regionene. I kjølig klima anbefales det å plante det innendørs for en god høst. Med riktig pleie når utbyttet fra en busk opp til 4,5 kg. Fruktene er veldig vakre, egnet for alle typer høsting og bevaring. De største fordelene med middels sene tomater "Titan":

 • god produktivitet, stabil frukting;
 • plantemotstand mot sykdommer;
 • muligheten for å vokse i et veldig lite område;
 • utmerket salgbarhet og smak;
 • evne til å tåle fuktunderskudd.

Blant ulempene vurderer tomatelskere:

 • negativ reaksjon på et kraftig temperaturfall;
 • krevende ernæring i begynnelsen av veksten;
 • sen modning av frukt for kule regioner.

For at de sene Titan-tomatene skal behage med en god innhøsting, må du vite nyansene i sortens jordbruksteknologi. Det er alltid så mange frukter på grenene at planten må bindes. Tønnen tåler kanskje ikke tung belastning. I løpet av perioden med aktiv vekst krever det ytterligere fôring. Det viktigste for tomat er fosfor og kalium. Med økt fuktighet øker følsomheten for sen rødme. Ved å endre forholdene kan du oppnå forsvinningen av sykdommen. Et godt resultat oppnås ved behandling med "Fitosporin". Hvis det er senger med poteter i nærheten i området, vil Colorado potetbille også besøke tomatene. Derfor bør du umiddelbart ta forebyggende tiltak.

Senere representanter for lavvoksende tomater

Det er underdimensjonerte og sene tomater. Slike varianter er følsomme for lave temperaturer, så de gir en god høst uten ly i varme regioner. Slike sene tomater dyrkes i frøplanter for å forkorte vekstsesongen i det åpne feltet. Blant de mest populære typene er det verdt å merke seg:

"Finishen"

Målgang

En verdig representant for sent modne tomater med lav høyde. Avlingen høstes etter 130 dager. Busken er litt løvrik, vokser opp til 70 cm. Kompaktiteten til planten tillater å dyrke sorten i små områder. Frukt med utmerket smak, rik rød farge. Massen er saftig, huden har god tetthet, noe som forhindrer at tomatene sprekker. Massen til en tomat er ganske liten - 90 g, men den jevne avrundede formen gjør sorten veldig attraktiv.

Gode ​​parametere for Finish tomat er:

 • muligheten for å lande i forskjellige jordarter;
 • evnen til å motstå vertikillose;
 • stabilt utbytte;
 • god transportabilitet og holdekvalitet;
 • Næringsverdi.

Frøplanter med sen modning Ferdige tomater plantes i henhold til 50x40-ordningen i åpen bakke, og opprettholder en plantetetthet på ikke mer enn 8 planter per kvadratmeter areal. I fremtiden krever plantene vanlig pleie - vanning, løsning, lukking, gjødsling med mineralforbindelser.

"Abakan rosa"

Abakan rosa

En veldig kjent sen tomatsort. Oftest dyrket i drivhus, der den vokser til stor størrelse. Og når den plantes i åpen bakke, overstiger ikke buskens høyde 70 cm. Fordelen med sorten er den utvidede fruktingen, som gjør at du kan høste i lang tid.

Friluftsutbyttet er over 5 kg tomater med utmerket smak. I tillegg er store frukter veldig vakre i utseende. Den rosa fargen og hjerteformen gjør variasjonen veldig attraktiv. Blant de originale fruktene er det også representanter med vanlig avrundet form. Vekten av en tomat kan nå 300 g, noe som er veldig verdsatt ved tilberedning av salater.

"Abakan pink" fikk sin berømmelse for sin gode immunitet. Det er sjelden påvirket av sykdommer, så det er ikke verdt å behandle det med kjemikalier. Hvis du tilfeldigvis merker tegn på sykdom, kan du prøve folkemedisiner. Det er viktig å overvåke utseendet til Colorado-biller. De kan skade tomater om høsten. I løpet av denne perioden tiltrekkes de av umodne frukter på grunn av mangel på annen mat.

"Rakett"

Rakett

En utmerket determinant, standard karakter. Den har ikke bare en kompakt busk, men også et rotsystem. Etter 130 dager fra det tidspunkt plantene er plantet, er fruktene klare til konsum. Buskenes høyde overstiger ikke 65 cm. Fruktene er røde, litt langstrakte, små, søte. Vekten av en tomat varierer fra 40 til 60 g. Fordeler med senmodning "Raketa":

Tåler perfekt transport. Denne egenskapen verdsettes av bønder.

Stabil ytelse. I henhold til de grunnleggende pleiekravene høstes opptil 2 kg frukt fra hver busk. Med en plantetetthet på 5 planter per kvadratmeter får vi opptil 10 kg fra samme område.

Kortvokst. Lar deg plante en sent moden tomat selv på balkongen og i drivhus.

God motstand mot enhver form for tomatråte.

Muligheten for mekanisk høsting av frukt.

Hvis vi analyserer de kvalitative egenskapene til denne sorten, bør kombinasjonen av kort vekst og avkastning noteres som et trekk ved "Raketa".

Noen gartnere foretrekker å plante tomater innendørs. I tillegg høye tomater, dyrkes ofte varianter med små busker i drivhuset. Samtidig er det viktig å ikke plante disse to artene ved siden av hverandre, slik at høye planter ikke skygger for mindre kolleger.

Dvergvarianter

Blant tomater som vokser lavt, skilles det separat fra en gruppe, der planter med svært lav buskehøyde samles. Dette er den såkalte dvergsorten. Slike tomater vokser ikke høyere enn 60 cm i voksen alder. De fleste av dvergartene er tidlig modne tomater. De dyrkes ikke bare i det åpne feltet, i drivhuset, men også på balkongen, i potter eller i små containere. En annen stor fordel med dvergtomater er at de ikke trenger å festes. Blant dvergene er det verdt å merke seg de sene varianter som har fått anerkjennelse av gartnere. Varianter som Søte Sue, Wild Fred.

Avlet av amerikanske oppdrettere. De er upretensiøse for vekstforhold, tåler klimatiske svingninger og mangel på vanning godt. Egnet for dyrking hjemme, høyden på busken overstiger ikke 60 cm, gjennomsnittlig utbytte er opptil 4,5 kg per busk.

Konklusjon

Sent modne tomater dyrkes vanligvis av dristige gartnere.Disse variantene gir mye høyere avlinger enn andre, har utmerket lagringskapasitet, er motstandsdyktige mot vanlige tomatinfeksjoner og er veldig velsmakende. Mange overgår de mest populære tidlige variantene i denne parameteren. Selv små frost, noen varianter tåler perfekt. Lavvoksende senmodne varianter redder sommerboerne fra den konstante konstruksjonen av støtteinnretninger. Den eneste ulempen med sent modne tomater er muligheten for infeksjon med tørråte. Dette skyldes sen høsttid og økt fuktighet i denne perioden.

For at dette problemet skal bekymre seg så lite som mulig, bør frøplanter plantes tidligere enn anbefalt tid. Best av alt, tidlig eller midten av mai. Det er nødvendig å beregne tidspunktet for såing av frøene slik at plantene på dette tidspunktet er store nok. Så snart du prøver å dyrke sene lavvoksende tomatsorter på nettstedet, blir de dine faste favoritter.

Kommentarer (1)
 1. hvor du kan kjøpe Rio Granté-frø og avslutte

  10.01.2020 klokka 09:01
  galina
Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon