Nabolagets grønnsaker i sengene: bord

Du kan gjøre hagen din vakker og samtidig få mest mulig ut av hvert stykke land ved hjelp av blandede senger. Teknologien innebærer å plante flere typer planter på en ås. Nabolaget med grønnsaker i bedene kan bidra til å beskytte planter mot skadelige virus og insekter. Også, kombinasjoner av noen planter akselererer veksten av hverandre. Samtidig er det inkompatible kulturer som ikke kan plasseres i umiddelbar nærhet. Gitt slike motstridende fakta, bør opprettelsen av blandede senger kontaktes kompetent, for ikke å skade plantene, men for å forbedre deres vekstforhold.

Teknologiske fordeler

Blandet plante grønnsaker i hagen har en rekke fordeler i forhold til isolert dyrking av avlinger:

 • arealet av tomten brukes så effektivt som mulig;
 • planter som lever av utmerkede mikroelementer, tømmer jorda jevnt og konkurrerer ikke med hverandre;
 • naboer i hagen kan forbedre hverandres smak;
 • aromaer som sendes ut av visse planter, kan tiltrekke eller skremme bort insekter;
 • riktig arrangement av planter kan utføre vindbeskyttelse og skape et gunstig mikroklima for dyrking av spesifikke avlinger;
 • blandet dyrking av grønnsaker eliminerer bruken av kjemisk gjødsel, og bruker bare de naturlige kreftene på jorden for å oppnå en god høst.

Dermed er blandede senger en enkel måte å forbedre avlingene på. Ved hjelp av denne teknologien er det mulig å kompetent bruke landressursene og uten bruk av ekstra midler tiltrekke fordelaktige pollinerende insekter, skremme ut skadedyr og skape de nødvendige mikroklimatiske forhold.

Prinsipper for dannelse av blandede rygger

Når du danner blandede senger, bør følgende prinsipper overholdes nøye:

 • i den sentrale delen av blandesengen anbefales det å dyrke avlinger med lang modningstid;
 • kantene på ryggen bør brukes til å dyrke korte, raskt modne avlinger, for eksempel salat, spinat;
 • når du kombinerer planter, er det nødvendig å ta hensyn til utviklingen av røttene. Så i umiddelbar nærhet kan du plante avlinger med et sterkt og underutviklet rotsystem;
 • i blandet dyrking bør uforenlige avlinger plantes så langt fra hverandre som mulig.

Etter å ha bestemt deg for å lage blandede senger i hagen din, bør du følge de voksende prinsippene ovenfor og nøye gjøre deg kjent med egenskapene til forskjellige avlinger. Det bør huskes at teknologien lar deg plante blomster og grønnsaker samtidig på samme seng. Så blomsterplanter kan ikke bare ha en gunstig effekt på vegetabilske avlinger, men også gjøre hagen enda vakrere.

Nyttige egenskaper til planter

I nærheten av planter som krever pollinering, anbefales det å plante avlinger som tiltrekker pollinatorer. Disse inkluderer forskjellige varianter av mynte, merian, kamille, timian, sitronmelisse. Disse plantene er ikke grønnsaker, men kan brukes til medisinske formål eller som hagedekorasjoner. Duften deres tiltrekker veps og rovfluer som pollinerer blomstrende planter.

Tung jord krever konstant løsning. I dette tilfellet kan meitemark komme bonden til hjelp. For å tiltrekke dem kan du plante løk, cikorie, valerian.

Hvitløk hjelper til med å bekjempe bladlus. Lukten frastøter disse skadelige insektene.Hvitløk bidrar også til opphopning av svovel i jorden.

Viktig! Ovennevnte planter, med unntak av hvitløk, er kompatible med absolutt alle avlinger.

Kombinasjoner av grønnsaker

Når du lager blandede senger med grønnsaker, bør du nøye velge "naboer" som ikke vil skade hverandre, men vil gi gjensidig hjelp. Egenskapene til de fleste avlinger er individuelle, og derfor bør hver plante vurderes separat når du lager komplekse plantinger:

Tomater

I umiddelbar nærhet av tomater anbefales det å dyrke hvitløk, busk med underbusk, kål, gulrøtter, rødbeter, spinat, persille. Urter med en særlig uttalt aroma (timian, sitronmelisse, basilikum) frastøter skadedyr, forbedrer smaken av tomater og forlenger holdbarheten.

Det anbefales ikke å dyrke agurker, dill, fennikel og poteter i nærheten av tomater.

Agurker

Agurker går bra i sengene med forskjellige typer bønner, bønner, salat, løk, kål, dill, rødbeter, selleri. Tomater er kanskje den eneste avlingen som ikke skal plantes ved siden av agurker.

Herlig nabo for agurker er en reddik. Det skremmer av edderkoppmidd og bladbagler. Samtidig forbedrer reddik smak av avlingen. Det er også verdt å merke seg at nærheten til agurker med løk er gjensidig gunstig.

Kål

Kål blir ofte angrepet av skadelige insekter. Så i kampen mot larver kan hvitkløver hjelpe. Den blir sådd direkte under kålroten. Hvitkløver frastøter også kållus og rotfluer. Selleri hjelper til med å bekjempe leiren når man dyrker kål. Urter med sterke, lyse aromaer skremmer kålsommerfugler. Purre vil forhindre kålskål larver fra å skade avlingene dine. Dill har en dobbel gunstig effekt på kål: den avviser bladlus og forbedrer smaken av grønnsaken.

Poteter, bønner, salat, rødbeter kan vokse i nærheten av kål uten å forårsake skade. Tomater, druer, hvitløk skal ikke plantes på en blandet seng med kål.

Poteter

Poteter blir ofte plantet som en frittstående avling, men egnede sunne naboer kan også bli funnet for dem. Så pepperrot kan beskytte poteter mot veggedyr, og belgfrukter bringer nitrogen inn i jorden, noe som har en gunstig effekt på potetproduktiviteten. Belgfrukter beskytter også poteter fra Colorado potetbille.

Ufarlige naboer for kål på en blandet seng er salater, reddiker, mais, koriander. Det anbefales ikke å dyrke rødbeter, solsikker og tomater i nærheten av poteter.

Bue

Kombinasjonen av gulrøtter og løk er en klassiker i hagene våre. Disse to plantene i samme hage skremmer av skadedyr, røttene deres konkurrerer ikke. I tillegg til gulrøtter, er rødbeter, agurker, reddiker, spinat, salat godt egnet for nabolaget med løk. Det anbefales ikke å plante bønner, bønner, erter på samme seng med løk.

Andre vegetabilske avlinger kan også brukes til å lage blandede senger. Så for eksempel føles hvitløk bra i en jordbærhage. Og selv om hvitløk ikke har stor innvirkning på bæravlingen, tillater denne kombinasjonen av planter rasjonell bruk av land.

Mynte, reddik og belgfrukter kan øke vekst og modning av courgette. Det anbefales å plante eggplanter i blandede bed i kombinasjon med bønner, basilikum eller erter. Det tomme rommet mellom rødbeteradene kan fylles med grønn salat, som vil være en flott nabo. Informasjon om kompatibilitet med andre grønnsaksavlinger finner du i tabellen nedenfor.

Det er selvfølgelig vanskelig for uerfarne gartnere å navigere gjennom hele utvalget av grønnsaksavlinger og velge ordninger for å lage blandede senger. Det er grunnen til at erfarne bønder tilbyr visse ordninger for å plante planter på blandede rygger. Her er noen av dem:

 1. Salat skal plantes på den første, ekstreme raden av ryggen.Den andre raden kan plantes med reddiker eller gulrøtter, kombinasjonen av disse rotvekstene i en rad er også velkommen. På tredje rad i en slik blandet seng skal løk plantes. Den fjerde og femte raden i sengen skal gjenta henholdsvis den andre og den første.
 2. Midt i hagen er det nødvendig å plante agurker. Den ene kanten av en slik blandet seng er tildelt til å dyrke bønner, den andre til kål.
 3. Det er rasjonelt å alternere gulrøtter med løk eller merian slik at det er en avstand på 30-35 cm mellom gulrøtteradene.

Du kan bli kjent med noen andre ordninger for å plante grønnsaksplanter på blandede senger ved å se videoen:

Nyttige urter

Det er generelt akseptert at bare nyttige planter som er et matprodukt skal dyrkes i hagen. Imidlertid er det få som vet at noen urter, blomster og til og med ugress kan være gunstige i hagen:

 • timian ved siden av løk kan øke utbyttet betydelig;
 • geranium, petunia og merian kan ikke bare dekorere hagen med voksende paprika, men også forbedre avlingen av avlingen;
 • ved siden av gulrøtter og belgfrukter kan du plante rosmarin og salvie;
 • forskjellige typer salat kan forbedre smaken av tomater som vokser i nabolaget;
 • rotsystemet av løvetann går dypt ned i bakken, og hever kalsium til jordens overflate. Løvetannblomster tiltrekker også pollinerende insekter;
 • ringblomster er i stand til å dekorere sengene med alle vegetabilske planter og beskytte dem mot bladlus.

Som det fremgår av den foreslåtte listen, kan blomster, urter og grønnsaker på samme seng utfylle hverandre og dekorere hagen. Og til og med en luke som løvetann kan være gunstig.

Drivhuskombinasjoner

Drivhus og drivhus har som regel små, begrensede områder, som et resultat av at bønder prøver å bruke dem så effektivt som mulig. Når du kombinerer planter i lukkede forhold, er det imidlertid verdt å huske at bare avlinger med lignende mikroklima kan dyrkes sammen. Så å plante tomater og agurker i ett drivhus er en feil: agurker krever høy luftfuktighet når tomater ikke tåler det.

Det anbefales å plante hvitkål i samme drivhus med tomater. Selleri, erter, bønner og bønner vil føles bra ved foten av borage. Eggplanter og paprika kan også dyrkes i samme drivhus med agurker, siden disse avlingene er like når det gjelder luftfuktighetskrav.

Grønnsakshagen er en plattform for utførelsen av absolutt alle ideer fra bonden. Men som regel er det ikke alltid nok land til å dyrke alle ønskede avlinger. Det er derfor mange grunneiere ty til å lage blandede senger. Samtidig kan nabolaget i sengene være nyttig og til og med bidra til en økning i utbyttet. Så ovenfor i artikkelen tilbys eksempler og bilder av blandede senger, så vel som mulige ordninger for plassering av forskjellige avlinger er beskrevet. Denne informasjonen vil helt sikkert hjelpe nybegynnere og allerede erfarne bønder med å gjøre hagene sine enda bedre.

Kommentarer (1)
 1. Forståelig for førsteklassinger ... takk! :)

  31.01.2020 klokka 06:01
  Olya
 2. Tusen takk!! For meg, som nybegynner, er dette bare en uvurderlig gave! TAKKE!!

  20.12.2017 kl 11:12
  Tatyana
 3. Fint! Takke!

  05/10/2017 klokka 04:05
  Aldyn-kys
Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon