Tomat Puzata khata: egenskaper og beskrivelse av sorten

Få gartnere, og bare eieren av den personlige tomten, vil nekte å dyrke tomater i hagen sin. Faktisk, med det moderne utvalg av varianter med sine fantastiske egenskaper og slikt, til tider uvanlig utseende, er det ikke lett å begrense deg til bruk av bare de tomatene som tilbys i markeder og i butikker. Og hvis du dyrker det selv, så åpner et slikt uendelig valgmulighet at øynene dine bare løper opp. Og dyrking av tomater blir allerede til en slags hobby, som er lik å samle. I dette tilfellet er det bare tomater som må samles, og inntrykkene knyttet til dem forblir i beste fall på et bilde eller en video. Og smaken blir dessverre fort glemt. Og det avhenger ikke bare av sorten, men også av vekstforholdene og været.

Selvfølgelig, under forholdene til et stort utvalg av tomatvarianter, hvilke triks oppdrettere ikke går til for å tiltrekke forbrukernes oppmerksomhet til deres nye produkt. Ofte gir de varianter slike navn, etter å ha hørt som du ikke kan unngå å bli interessert og bare gå forbi. Og tomaten Puzata khata er spennende med navnet sitt. Og han har, i tillegg til navnet, og utseendet er så uvanlig at enhver gartner absolutt vil være interessert og vil plante det på nettstedet sitt.

Hvilke andre kvaliteter skiller denne tomatvarianten seg fra, i tillegg til det spennende navnet og et like uvanlig utseende? I artikkelen, i tillegg til å beskrive Puzata khata-tomatsorten og dens bilde, kan du også finne mange anmeldelser av gartnere som allerede har prøvd å plante denne sorten i sine tomter.

Historie og beskrivelse av sorten

Tomat Puzata Khata er et ganske nytt utvalg av russisk utvalg. Det dukket opp i 2012 som et resultat av arbeidet til en gruppe oppdrettere ledet av Vladimir Kachainik. Det ble registrert i statsregisteret i 2013, opphavsmannen var selskapet "Aelita", under merket som frøene til denne sorten hovedsakelig produseres nå.

Puzata khata-tomatsorten tilhører ubestemte varianter, det vil si teoretisk har ubegrenset vekst.

Merk følgende! I praksis vokser bushen vanligvis ikke høyere enn 170 cm, ifølge gartnernes vurderinger, selv under drivhusforhold.

Siden stilkene er ganske tynne, og buskene i seg selv ikke kan kalles kraftige, kan planter legge seg under fruktens vekt, derfor krever tomater et obligatorisk strømpebånd til trellis og dannelse av busker. Buskene varierer i gjennomsnittlig løvlighet, og de forgrener seg også på gjennomsnittsnivået.

Bladene er mellomstore, mørkegrønne. Blomsterstanden er av mellomtype. Stilken har ingen artikulasjon. En klynge danner vanligvis opptil 5 frukter.

Til tross for at tomatvarianten Puzata khata er regulert i hele Russland, anbefales det i de fleste regioner å dyrke den i drivhus, eller i det minste bruke filmhytter. I det åpne feltet i midtfeltet, ifølge gartnernes vurderinger, har Puzata khata-tomaten kanskje ikke tid til å modnes helt eller vil være liten i størrelse. Men i sør kan den trygt plantes i åpen bakke - der kan det eneste problemet i pleie bare være rettidig og regelmessig vanning.

Selv om Puzata khata-tomaten i beskrivelsen av sorten i Gosrestr tilhører tidlig modning, det vil si at den ifølge denne karakteristikken skal modnes omtrent 100 dager etter at frøene spire, mange gartnere klager over at rødningen av fruktene skjer veldig sakte og med stor forsinkelse. Tilsynelatende har denne varianten fortsatt stor følsomhet overfor summen av positive temperaturer og mengden sollys, noe som kanskje ikke er nok for den til rettidig modning i midten av breddegrader.

Merk følgende! På grunn av den utvidede fruktingen kan tomater høstes helt til frosten, spesielt når de dyrkes i drivhus, hvor tilleggsvarme kan brukes om ønskelig.

Produktivitet er en av fordelene med Puzata khata-sorten. Omtrent 9-11 kg tomater kan høstes fra en kvadratmeter planting.

Følsomheten for de viktigste sykdommene til tomater er ikke nevnt i den offisielle beskrivelsen av sorten, men ifølge anmeldelser er Puzata khat-tomater ganske motstandsdyktige mot sen rødme, og andre sår omgår det vanligvis, underlagt minimale forebyggende tiltak.

Men det er ganske følsomt for sammensetningen av jorden den dyrkes på - det er nødvendig at den balanseres når det gjelder innholdet av alle de viktigste næringsstoffene.

Fruktegenskaper

Sjelden har en tomatsort en så uvanlig fruktform som Puzata khata. Ikke bare er den sterkt ribbet, og til og med selve formen er pæreformet, som et resultat ligner frukten sterkt en veske samlet ovenfra, hvorfra husmødre pleide å gå til markedet.

Fargen på umodne frukter er lysegrønn, og det er ikke noe sted i bunnen. Når de modnes, blir fargen på tomatene røde, men snarere med et snev av oransje. Det er 4 til 6 fredereder i en tomat.

Fruktene er store i størrelse - i gjennomsnitt er vekten 250-300 gram, men det er eksemplarer som når en vekt på 700-800 gram. Som ofte er de første fruktene på busken den største i størrelse, så blir tomatene gradvis mindre.

Kommentar! Størrelsen på fruktene avhenger sterkt av mange forhold: på formasjonen, og på topp dressing, og på værforhold under vekst, og til og med på tettheten av plantingen.

Skallet av frukten er tett nok til å bære tomatenes store vekt uten å sprekke. Men i ferd med å spise føles det ikke. Massen er ganske saftig, men det er ofte tomrom i tomater, og de er derfor lite egnet til hermetisering.

Smak av profesjonelle smakere er vurdert til "4", de fleste gartnere anerkjenner det som godt, men langt fra utmerket. Tomater av denne sorten inneholder mye sukker og praktisk talt ingen syre, så de er spesielt egnet for kosthold og babymat. Fruktene av denne typen tomater gir utmerkede salater, samt gode potetmos og andre tilberedninger, der tomatene knuses og ikke brukes som en helhet.

Kommentar! Saften fra tomater av denne sorten er veldig velsmakende og rik.

Den åpenbare fordelen med sorten Puzata khata-tomat er den gode lagringskapasiteten. De kan plukkes mens de fremdeles er grønne, og de modnes lett og raskt på vinduskarmen, og etterpå kan de lagres ganske lenge uten å endre smakskarakteristikken.

På grunn av denne egenskapen blir Puzata Khata-tomater lett transportert over lange avstander, og kan derfor være gunstig for kommersiell dyrking. Det er sant at på grunn av deres uvanlige form tar tomater mer plass i en standardbeholder.

Fordeler og ulemper ved sorten

Oppsummering av alle de ovennevnte, det skal bemerkes at Puzata khata-tomatsorten har en rekke fordeler som skiller den fra en rekke av stipendiatene:

 • Høyt utbytte, i henhold til anmeldelser som til og med overgår tallene gitt i den offisielle beskrivelsen av sorten;
 • Frukt inneholder mye sukker og andre nyttige elementer;
 • Høy konservering av frukt;
 • Stor størrelse og uvanlig form av tomater;
 • Sammenligningsresistens av tomater mot store sykdommer.

Selvfølgelig har variasjonen også noen ulemper, som først og fremst inkluderer følgende:

 • Behovet for forming og strømpebånd på grunn av en del skjørhet i busken;
 • Nøyaktigheten av Puzata-hyttomaten til jordens fruktbarhet.

Dyrking og stell

Generelt dyrkes Puzata Khata-tomater i henhold til standardteknologien for tomater, men det er fremdeles noen særegenheter.

Planteperiode

Siden Puzata khata-tomater er et utvalg, ikke en hybrid, kan du bruke både kjøpte frø og de som er hentet fra selvdyrkete planter fra deg eller dine venner til såing.

Viktig! Det anbefales å suge frøene i en løsning av mikroelementer eller vekststimulerende midler (Zircon, Epin, HB-101) før såing, siden de har lav spireenergi, og spirer kan dukke opp fra jorden sakte og ujevnt.

Det er nødvendig å så frø i frøplantebeholdere ca 60-65 dager før du planter buskene på et permanent sted.

Umiddelbart etter spiring anbefales det å plassere spirene under den lyseste belysningen du kan finne for dem. I dette tilfellet må temperaturen tvert imot reduseres med 5-10 grader. Dermed kan du oppnå god utvikling av rotsystemet, og samtidig øke immuniteten til tomatplanter.

Etter at de første sanne tomatbladene vises på tomatplantene, må buskene plantes i separate potter. En uke etter plukking er det tilrådelig å mate plantene. Siden plantene av denne sorten kan se svakere ut enn andre tomater, anbefales det å mate dem med små doser gjødsel en gang i uken. Det er best å bruke humater med mikroelementer eller mikrobiologisk gjødsel som Shining, Baikal og andre.

Landing i bakken og videre stell

Siden tomater av denne sorten krever et obligatorisk strømpebånd, er det lettere å plante frøplanter i nærheten av trellis. I dette tilfellet er beskjæring og ytterligere binding av stilkene sterkt forenklet. Det plantes ikke mer enn 3 busker med Puzata khata-tomater per 1 kvadratmeter hage.

Råd! Ikke bare stilkene kan knyttes til trellisen, men også børster med modning av frukt, siden fruktene på grunn av sin store størrelse og vekt kan bryte sammen med grenene når de er modne.

Det er ønskelig å danne tomater av denne sorten i 1 eller 2 stilker. For å danne busker i to stilker, er det en stesønn som vokser under den første blomsterbørsten. Alle andre stesønner og nedre blader fjernes gradvis. For å danne seg i en stamme, fjernes alle stebarn gradvis og systematisk, og forhindrer dem i å vokse mer enn 10 cm i lengden.

For å få store tomater anbefales det å danne busker i en koffert. Hvis du har liten plass i hagen eller i drivhuset, og du må plante busker oftere, vil i dette tilfellet den eneste mulige voksende teknologien være dannelsen av planter i en stamme.

Planter av denne sorten er ganske krevende for fruktbarhet i jorda, så de må utføre noen flere dressinger etter å ha plantet i bakken. Vann også buskene regelmessig med kaldt vann, spesielt hvis været er varmt og tørt.

Tomater kan modnes ujevnt, så sørg for at du har ekstra dekke for buskene på forhånd i tilfelle tidlig kaldt vær.

Merk følgende! Hvis fruktene ikke vil rødme, kan de høstes i umoden grønn form - de er i stand til å modnes ganske raskt og ligger på vinduskarmen.

Anmeldelser av gartnere

Vurderinger av sommerboere og gartnere om Puzata khata-utvalget av tomater, hvis beskrivelse og bilde du kunne se ovenfor, er veldig forskjellige og noen ganger motstridende. Kanskje dette er på grunn av forskjellige værforhold når du dyrker tomater, eller kanskje det var en feilgradering av frø.

Alena, 39 år gammel, Tver
Naboer har delt dette året med tomatplanter Puzata khata. Modningstomatene hadde en veldig uvanlig form, slike ribbet, i form av et kar. Men til slutt, da de modnet, rettet de seg litt, ble glatte, vakre. Jeg likte tomatene veldig godt, både søte og tette, det er nesten ingen frø. Jeg likte det veldig, men grenene er tynne, de må være bundet forsiktig, ellers knekker de eller faller til bakken - fruktene er tunge.
Svetlana, 43 år gammel, Tomsk
Jeg plantet sorten Puzata Khat i et drivhus. Jeg fikk ikke så mye frøplanter, siden få frø spirer. Bare 5-6 busker, men hva slags tomater.Alt er bra i dem - smak, farge, form og størrelse. Da vil jeg definitivt plante. Vel, det de trenger å ta vare på er med hvilken som helst kultur, du må jobbe hardt for å nyte høsten senere.
Sergey, 42 år gammel, Novosibirsk by
Denne variasjonen tiltrakk meg ikke med noe spesielt. Tomater har selvfølgelig en uvanlig form, men smaken er på en eller annen måte blid, høsten kan ikke sies å behage, så jeg samlet et par kilo fra bushen. Jeg vil ikke plante mer.
Zoya, 44 år gammel, Samara
Et fantastisk utvalg! Det var en av de første rentemessige i år. Jeg samlet fra bushen som helhet om en bøtte tomater, om enn grønne, fordi jeg dyrket dem i det åpne marka. Så de modnet godt hjemme, og jeg så ingen tomrom i dem, tvert imot saftig, tett, velsmakende. Utenfor var det nesten oransje og rosa inni - skjønnhet! Neste år vil jeg plante i et drivhus - kanskje de modnes enda tidligere.
Anna, 37 år gammel, Moskva-regionen
Vel, jeg var slett ikke imponert over denne sorten. Det er ikke en gang klart hva han får skryt for. Det var tomater, men de var så smakløse at neste gang vil jeg definitivt ikke plante dem.
Anton, 34 år gammel, Tver
Jeg plantet sorten Puzata Khata for andre gang, fordi jeg likte den veldig godt. I drivhuset var det en av de mest produktive, jeg har aldri sett en så overflod av tomater. I år ble den dyrket i åpen mark, bare dekket med ikke-vevd materiale umiddelbart etter plantingen i slutten av mai, slik at den ikke ble skadet av kulden. Jeg likte også det faktum at den ikke er veldig skadet av senbrann, som andre varianter.

Konklusjon

Til tross for at varianten Puzata khata dukket opp relativt nylig, har den allerede klart å finne både fansen og de som var skuffet over den. I slike tilfeller er det bare en måte å komme til bunns av sannheten - å kjøpe frø og dyrke tomater av denne sorten alene.

Kommentarer (1)
 1. Puzata khata fra Aelita, plantet i åpen mark, nord for Saratov-regionen, følte seg best, knakk ikke, skadet ikke. Men massen er langt fra 300g. Fra 500 til 1200 g., Vokst for juice og pasta, i 2020 var tomater for søte, matet mye aske (urte)

  18.01.2021 klokka 01:01
  Inna
 2. Jeg plantet denne sorten for første gang. Jeg er veldig glad! Høst og smak gode tomater. Jeg vil prøve å samle frø for videre dyrking.

  09.08.2019 klokka 08:09
  Olga
Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon