Yalta rødløk: vokser fra frø i Moskva-regionen, fordeler og skader, anmeldelser

Yalta-løken vant gartnernes kjærlighet over hele landet, ikke bare med sin rødlilla farge. Den søte smaken og innholdet av en stor mengde vitaminer og mineraler gjør bruken av denne grønnsaken ikke bare hyggelig, men også nyttig.

Yalta løk er vakker i utseende og har en behagelig smak.

Hva er en Yalta-løk og hvordan ser den ut

Historien til den røde Yalta-løken begynner i midten av det 20. århundre, da Krim-forskere avlet et nytt utvalg av denne kulturen på grunnlag av den naturaliserte formen til sin portugisiske slektning, Mader flat. Målet med oppdretterne var å forbedre holdekvaliteten og eliminere for intens lilla farging, som på den tiden ble ansett som en ulempe.

Først ble sorten registrert under navnet Yalta local, senere ble det opprettet Yalta Lux og Yalta red på grunnlag av det.

Rødløk Yalta er en salatvariant med mellomstore flatrunde frukter. Vekten er 200 g, men det er eksemplarer hvis vekt når 300 g.

Det øvre dekklaget på pæren består av tørre, tette skalaer, som kan være lilla med en liten rød fargetone eller mørkrosa i fargen. Massen er saftig og sprø. Den indre delen består av syv lag med hvitrosa skalaer. De skiller seg praktisk talt ikke.

Bunnen av pæren er litt konkav, rotsystemet er fibrøst.

Smaken av Krimløk er hyggelig, søt, uten hint av bitterhet, karakteristisk for de fleste representanter for denne kulturen.

Fruktene inneholder en liten mengde essensielle stoffer. Aromaen til Yalta-løken er ikke for intens og irriterer ikke slimhinnene i øynene.

I de fleste tilfeller brukes den i prosessen med å tilberede salater fra ferske grønnsaker eller dekorere ferdige måltider.

Merk følgende! Som et resultat av varmebehandling ødelegges de fleste vitaminene, noe som betydelig reduserer de gunstige egenskapene til røde Yalta-løk. Derfor er det bedre å bruke den rå.

Yalta løk ser annerledes ut enn andre varianter

Kjennetegn på Yalta løk

Egenskapene til Yalta-løken ligner på beskrivelsene av andre varianter. Dette er en termofil og lyselskende kultur som reagerer ekstremt negativt på en kraftig reduksjon i omgivelsestemperaturen.

Sorten karakteriseres som høyytende og sykdomsresistent. Den høye konsentrasjonen av vann og sukker gjør Yalta-løk uegnet for langvarig lagring. I gjennomsnitt kan en kultur “beholde” sin friskhet og presentasjon i ikke mer enn fem måneder.

Fordeler og ulemper med sorten

Yalta rødløk har mange fordeler. Men denne varianten har også ulemper.

Yalta løk har flere fordeler enn ulemper

Fordeler:

 • saftig masse og søt smak;
 • høyt innhold av næringsstoffer;
 • muligheten for å vokse på steinete jordarter;
 • attraktivt utseende.

Minuser:

 • kort holdbarhet;
 • høye krav til jorda.

Hvordan skille en ekte Yalta løk fra en falsk

For å skille det fra en falsk og velge en ekte Yalta-løk, må du vite funksjonene. Ofte er helt forskjellige, lignende varianter forveksles med denne arten.

Yalta løk skiller seg fra vanlig rød i følgende egenskaper:

 • hodet er ikke helt flatt, men konisk;
 • de ytre skalaene til den opprinnelige frukten er blanke, lilla-lilla;
 • bunnen trekkes innover, en lys blå-fiolett glorie er synlig rundt den;
 • en ekte Yalta-løk har bare syv interne skalaer - ikke mer og ikke mindre;
 • saften av den originale Yalta-løken er klar og smaken er søt.
Merk følgende! Med tanke på kort holdbarhet, er det trygt å si at det er umulig å kjøpe ekte Yalta-løk om våren og i første halvdel av sommeren.

Du kan skille et originalt utvalg fra en falsk med antall skalaer.

Hvorfor er Yalta rødløk nyttig?

Fordelene og skadene med Yalta-løken for kroppen bestemmes av den kjemiske sammensetningen. Den inneholder vitamin A, C, gruppe B, samt mineraler. Og konsentrasjonen av antioksidanter i rødløk er nesten dobbelt så høy som i andre varianter av denne grønnsaken. Det er også aminosyrer og fiber som er nødvendige for kroppen.

Regelmessig forbruk av Yalta-løk:

 • bidrar til å styrke immunforsvaret;
 • hjelper til med å stoppe inflammatoriske prosesser i kroppen;
 • er en god forebygging av kreft;
 • hjelper til med å fjerne forfallsprodukter fra kroppen;
 • styrker veggene i blodkarene;
 • aktiverer syntesen av sitt eget kollagen;
 • senker blodtrykket;
 • hjelper til med å bekjempe helminthiasis.

Overdreven inntak av Yalta-løk kan forårsake irritasjon av slimhinnen i mage og tarm, så det bør tas med forsiktighet i kostholdet til mennesker som lider av gastrointestinale sykdommer.

Yalta løk vil være et godt tillegg til enhver rett

Er det mulig å dyrke jaltaløk i Moskva-regionen og midtbanen

Krimløk er en termofil kultur, for normal utvikling og frukting som det kreves en lang sommer og en viss jordblanding.

Ideelle forhold for dyrking av Yalta-arten er bare på Krim. Foreløpig anses hovedleverandørene av denne avlingen i industriell skala å være de agrotekniske gårdene i landsbyene Opolznevoe, Goluboy Bay, Simeiz, Zaprudnoye og Lavrovoe.

Hovedårsaken til at det ikke anbefales å plante Yalta-løk i andre regioner, er uegnet jord. Faktum er at sorten foretrekker Tauride-skifer, som akkumulerer solvarme i dagslys, og gir den til beplantning om natten.

Den ekte Yalta-løken vokser på Krim, men du kan dyrke denne kjekke mannen i en annen region. Det viktigste er å følge reglene for jordbruksteknologi.

Noen ganger forårsaker dyrking av Krimløk i det sentrale Russland, inkludert Moskva-regionen, en reduksjon i sortens egenskaper - det viser seg å være mindre saftig og søt. For å forhindre at dette skjer, må du velge ekstremt fruktbar jord. En god høst av Krimløk kan oppnås ved å dyrke dem i steinete områder. Jordens tette struktur tillater ikke at fruktene går dypt, som et resultat av at de varmes opp i solen og får gode kommersielle kvaliteter.

Yalta løk krever en spesiell jordblanding

Såing av Yalta-løk til frøplanter

Det er bedre å dyrke Yalta-løk fra frø gjennom frøplanter. Å plante frø direkte i ubeskyttet jord forsinker fruktperioden og gir frukten bitterhet. I tillegg vil utbyttet med plantedyrking være bedre enn med åpen jord.

Når skal du plante Yalta løkfrø

Frømateriale for frøplanter plantes i slutten av februar eller begynnelsen av mars. Etter omtrent et par måneder dykker de modne plantene i den åpne jorden.

Forberedelse av frø

For å dyrke en god høst av Yalta-løk fra frø, må du forberede plantematerialet riktig:

 1. Frøene blir dynket i 30-40 minutter i en svak løsning av kaliumpermanganat. Dette vil bidra til å desinfisere plantematerialet og redusere sannsynligheten for å utvikle soppsykdommer.
 2. Etter den angitte tiden vaskes frøene og oppbevares i en vekststimulator (i henhold til instruksjonene som er vedlagt preparatet);
 3. Etter gjennomvåting dreneres vannet og frøene tørkes.
Råd! Det er bedre å kjøpe Yalta løkfrø for planting fra pålitelige produsenter.

Valg av kapasitet

Enhver beholder for frøplanter er egnet: spesielle plastbeholdere, trekasser, torvpotter og til og med engangsbriller. Det viktigste er at de er utstyrt med dreneringshull.

Plante frø

Frøene til Yalta-løken legges ut på jordoverflaten i en avstand på 5 cm fra hverandre. Etter det blir de gravlagt 1 cm og jorden fuktes med en sprayflaske.

Beholderen med beplantning er dekket med glass eller plastfolie for å skape en drivhuseffekt og etterlates på et tørt, varmt sted.

Råd! Før du kommer opp, kan beholderen stå på et mørkt sted, men plantene som klekker, trenger mye sollys. Derfor er det bedre å overføre beholderen med frøplanter til en godt opplyst vinduskarm.

Det må utvises forsiktighet når du fjerner frøplanter fra beholderen.

Plantepleie

For å få sterke frøplanter som senere kan gi en god høst, må du organisere riktig pleie for plantene:

 1. Temperatur kontroll. Umiddelbart etter å ha plantet frøene, bør det være + 23-25 ​​° С, og etter fremveksten av frøplanter bør det reduseres til + 15 ° С om dagen og + 10 ° С om natten. Du trenger ikke å prøve å varme opp rommet mer, fordi overflødig varme kan føre til strekking av plantene.
 2. Belysning. For den normale utviklingen av Yalta løkplanter er det mye lys som trengs. Hvis det ikke er nok i rommet, må du organisere tilleggsbelysning av planter ved hjelp av fytolamper eller lysrør.
 3. Vanning. Røde løk elsker vann, så du må fukte plantene regelmessig, slik at matjorden tørker ut. Bare overdriv det ikke - overflødig fuktighet kan føre til rotting av planterotsystemet. Det anbefales å vanne jorden i beholderen med en sprayflaske.
 4. Topp dressing. Du må mate plantene to ganger: Først påføres gjødsel 14 dager etter såing, og i den andre, tre uker etter første fôring.
 5. Tynning av frøplanter. Med en sterk fortykning av plantinger, anbefales det å plante frøplanter på en slik måte at avstanden mellom frøplanter er minst 1 cm. Det er bedre å fjerne syke og skadede skudd.
 6. Herding. For at plantene skal kunne tilpasse seg raskere i det åpne feltet, må de forberedes på forhånd. For å gjøre dette begynner en boks med frøplanter å bli tatt ut i gaten omtrent en uke før plantingen, noe som øker tiden i frisk luft hver dag.

Kvaliteten på plantene avhenger av riktig pleie

Plante frøplanter i åpen mark

Røde løkplanter plantes i ubeskyttet jord når virkelig vårvær setter inn og trusselen om returfrost har gått. Det valgte området er gravd ned til spadens dybde, den nødvendige gjødsel påføres (kaliumsalt og ammoniumnitrat) og overflaten blir jevnet med en rive.

Under transplantasjonen:

 • vanne plantene rikelig i en beholder og fjern plantene forsiktig;
 • forkorte bladene og røttene med omtrent halvparten av lengden;
 • lage spor 4 cm dype, avstanden mellom dem skal være minst 35 cm;
 • vanning av de forberedte sengene og planting av frøplanter i en avstand på 10 cm fra hverandre, litt komprimering av jorda i rotsonen;
 • unge plantinger blir vannet igjen.
Kommentar! Det er bedre å bruke varmt, avgjort vann til vanning.

Ytterligere pleie

Den påfølgende pleien av Krimløkplantasjene er praktisk talt den samme som for andre vegetabilske avlinger:

 1. Vanning.Mangel på fuktighet kan føre til bitterhet i løk. Derfor er det nødvendig å vanne plantingene regelmessig, slik at jorden ikke tørker ut. Under fukting helles ikke vann under roten, men får løpe langs midtgangen.
 2. Løsne jorda og fjerne ugress. Det anbefales å gjøre den første prosedyren etter hver vanning. Ugress fjernes når det dukker opp.
 3. Topp dressing. Yalta løk blir gjødslet annenhver uke, og veksler organisk gjødsel med mineral. Som den første anbefales det å bruke en vandig løsning av råtnet kugjødsel (1: 5) eller kyllinggjødsel (1:10).
 4. Sykdomsforebygging. Overflødig fuktighet kan forårsake utvikling av soppsykdommer. Derfor er den første regelen for forebygging å kontrollere nivået av jordfuktighet.

I tillegg behandles frøplanter i løpet av rotperioden med en 1% løsning av Bordeaux-væske. Etter 20 dager sprayes plantene med Arcerida-løsning.

Denne varianten krever regelmessig pleie.

Viktig! Vanning stoppes omtrent 20 dager før høsting. Dette vil bidra til å forhindre overmetting av pærene med vann og forbedre holdekvaliteten.

Sykdommer og skadedyr

Sorten karakteriseres som motstandsdyktig mot infeksjoner. Noen ganger må du imidlertid bekjempe sykdommer:

 1. Pulveraktig mugg. Du kan bestemme tilstedeværelsen av sykdommen ved den hvite blomsten på bladene. Når alarmerende symptomer dukker opp, stoppes vanningen og plantingen behandles med soppdrepende preparater som Fitosporin.

  Pulveraktig mugg kan forårsake plantedød

 2. Grå råte. De første tegnene vises på nakken på pæren, og deretter påvirker det hele frukten. I dette tilfellet fjernes syke planter, og sunne blir behandlet med preparater basert på triazol.

  Grårot kan ikke helbredes

 3. Rust. Manifestasjonen av sykdommen er røde flekker på bladene. Å takle det på et tidlig stadium vil hjelpe behandlingen av plantinger med en løsning av Bordeaux-væske.

  Tilstedeværelsen av rust kan oppdages med det blotte øye

De elsker Yalta løk og skadedyr:

 1. Løk kryss. Tilstedeværelsen av dette insektet kan bestemmes av forsinkelsen i plantevekst og utseendet av råte på pærene. Du kan kvitte deg med ubudne gjester ved å behandle med Acaricides av Appolo-typen.

  Løkmiddaktivitet er skadelig for planten

 2. Gruvearbeidere. Larver av møll eller fluer, som er indikert med hvite striper på bladene. For å bekjempe disse skadedyrene brukes insektdrepende preparater, for eksempel Pyrethrum.

  Gruvearbeidere, til tross for deres lille størrelse, forårsaker enorm skade på planter.

 3. Thrips. Disse små skadedyrene lever av plantesaft og etterlater omfattende svarte flekker på bladene. Du kan kvitte deg med parasitter ved å behandle løkplantninger med Aktellik eller andre insektmidler.

  Tilstedeværelsen av thrips er indikert med hvite striper på bladene.

Hvordan lagres Yalta løk

Modningsperioden for rødløk er senere enn for hvite. Dette skjer vanligvis i slutten av august eller begynnelsen av september. De begynner å grave opp pærene når alle fjærene har falt. Eksperter anbefaler ikke å utsette høstingen, fordi høstfuktighet (spesielt i regnvær) kan provosere råtnende.

Sorten har ikke god holdekvalitet, så det anbefales å bruke den så snart som mulig.

Oppbevaring av løk i flere måneder krever overholdelse av visse betingelser:

 • i en leilighet må Yalta-løk oppbevares ved en temperatur som ikke er høyere enn +15 ° C (loggia, balkong), under de samme forholdene som de holdes i kjelleren;
 • luften i rommet som er tildelt rotvekster, må være tørr og luftfuktigheten lav;
 • løk blir frisk lenger hvis du holder dem hengende i flettene.

Når du former fletter for lagring, er det viktig at pærene ikke berører hverandre.

Konklusjon

Den originale Yalta-løken vokser bare på Krim. Likevel, hvis alle reglene for jordbruksteknologi følges nøyaktig, kan du dyrke en god høst av den røde søte grønnsaken i andre regioner.

Anmeldelser av Yalta løk

Anna Korneeva, Kashira, Moskva-regionen
I fjor plantet jeg for første gang en Yalta-løk på nettstedet mitt.For å være ærlig, så stolte jeg ikke på et godt resultat. Likevel fikk hun en god innhøsting, og pærene var saftige og søte. Det er sant at han ikke lyver lenge, så han måtte spise den før vinteren begynte. Jeg skal plante mer av det neste år.
Ivan Zolotarev, Vologda
Jeg plantet røde Yalta-løk med frø til frøplanter. Selvfølgelig måtte jeg tukle, men resultatet var verdt det. Pærene er store, søte og saftige. Det er imidlertid litt bitterhet, men jeg synes det ikke er skummelt. Jeg planlegger å fortsette å dyrke rødløk neste år.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon