Trådorm i hagen: hvordan håndtere

Trådormen skader rotvekster og spiser bakken av plantene. Det er forskjellige metoder for å bli kvitt wireworm i hagen.

Hvordan wireworms skader

Trådormen finnes i hagen som en gulbrun larve med en lengde på 10 til 40 mm, hvorfra klikkerbille kommer ut. I en larvtilstand foretrekker dette insektet frø, røtter og terrestriske deler av planter. Som et resultat av aktiviteten kan opptil 70% av avlingen bli ødelagt.

For så vidt skadedyr lever i bakken, blir det avslørt om høsten ved tilstedeværelsen av mange passasjer i poteter og gulrøtter. Wireworm beholder sin vitalitet i 5 år, hvorav 3-4 år den tilbringer i tilstanden til en larve.

Viktig! Skadedyret er mest aktivt i tørt vær.

I regnfulle somre reduseres skaden fra wirewormen i hagen. Ofte lider sene potetvarianter av skadedyret. Hvis røttene modnes i første halvdel av sommeren, når jorden ennå ikke er tørr nok, har ikke insektet tid til å forårsake alvorlig skade.

I det første året lever wirewormen under jorden og forårsaker ikke alvorlig skade på beplantningen. Insektet påfører rotavlingene størst skade i andre og tredje år av utviklingen.

Kontrollmetoder

Den viktigste metoden for å bli kvitt en wireworm i en hage er å følge jordbruksteknikker. Med rettidig eliminering gressete gress, grave opp bed og observere avling, er sannsynligheten for at et skadedyr dukker opp minimert.

Overholdelse av jordbruksteknikker

Riktig pleie hjelper til med å beskytte planter mot spredning av wireworm. Dette inkluderer et visst sett med tiltak:

 • Overholdelse av reglene for avling. Det anbefales å plante poteter i sengene der belgfrukter og frokostblandinger, agurker, gresskar, rødbeter og forskjellige grønnsaker tidligere ble dyrket. Gulrøtter plantes etter kål, tomater, løk, agurker.
 • Dypgraving av hagen om høsten. Wireworm larver graver seg ned i jorden om vinteren. Ved å grave opp sengene havner insekter på overflaten. Hvis du utfører prosedyren før frosten begynner, vil som et resultat opptil 90% av skadedyrene dø.

Under graving elimineres billelarver. Erfarne gartnere graver opp sengene og fjerner ugress som blir mat til insekter. Wireworms er tiltrukket av jordstengler av seljeurt og hvetegress.

 • Plante grønn gjødsel. Siderata er planter som kan avvise insekter og mette jorden med nyttige stoffer. Du kan plante siderater sent på høsten etter høsting eller tidlig på våren før du planter hovedavlingene.

Wireworms elimineres ved å plante følgende planter:

 • Sennep - grønn gjødsel, som er preget av rask vekst i alle værforhold. Planten vokser bedre i fruktbar jord og spirer selv ved frysende temperaturer.
 • Lupin - en plante som brukes på dårlig jord. Dyrking forbedrer strukturen til sand og leireholdig jord. Lupin metter jorden med nitrogen og fosfor, spaltes raskt og skaper ugunstige forhold for skadedyr.
 • Phacelia - en årlig plante, hvis røtter løsner jorda og øker permeabiliteten. Phacelia vokser på alle typer jord, og vekstprosessen fortsetter til frost.
 • Alfalfa - grønn gjødsel, som er plantet på jord, med unntak av salt og sur. Kontinuerlig påføring av fuktighet vil bidra til å stimulere fremveksten av frøplanter. Når du blomstrer, fjern alfalfaen og bruk den som kompost.

Kjemiske stoffer

For å bekjempe wireworm under dacha-forholdene, brukes spesielle preparater, utviklet spesielt for disse formålene.

Viktig! Når du arbeider med kjemikalier, overholdes forsiktighetsregler og de angitte dosene.

De mest effektive virkemidlene som kan løse problemet med hvordan du skal beseire wireworm er:

 • Bazudin... Legemidlet er i form av et pulver, bestående av små granuler. Én pose som inneholder 30 g av stoffet er nok til å behandle 20 kvm. m landinger. Bazudin har en lammende effekt og blir årsaken til deres død. Fremgangsmåten for håndtering av en wireworm bør være i samsvar med instruksjonene. Legemidlet påføres tørt i hver brønn før du planter poteter. Den kan forblandes med sand eller sagflis. Bazudins forbruk er 10 g per 10 potetbusker. Stoffet kan spres over jordoverflaten og deretter legges ned på en dybde på 20 cm. Denne metoden er den mest effektive, men det krever et stort forbruk av stoffet.
 • Provotox... Blant midlene for hvordan å ødelegge wireworm, skiller stoffet Provotox seg ut. Det brukes målrettet for å bekjempe dette skadedyret. Stoffets granulater er spredt i furene før de planter poteter og andre avlinger. Provotox brukes ikke sammen med andre kjemikalier. Forbruket av stoffet er 40 g per 10 kvm. m. Provotox akkumuleres ikke i bakken, det er trygt for dyr og mennesker. Verktøyet har ikke en negativ effekt på ormenes vitale aktivitet. Regelmessig bruk av stoffet lar deg kvitte seg med wireworm for alltid.
 • Zemlin... Legemidlet har et bredt spekter av effekter og brukes til å bekjempe wireworm i hagen, så vel som bjørnen, kålflue og andre skadedyr.Zemlin er tilgjengelig i en pakke som inneholder 30 g av stoffet. En pakke er nok til å håndtere 20 kvm. m senger. Legemidlet brukes om våren når man planter frø og knoller. Om høsten bringes den inn for å forhindre spredning av skadedyr.
 • Metarizine... Dette wireworm-middelet er en soppspore som, når den inntas av et insekt, har en toksisk effekt. Som et resultat blir aktiviteten til alle organene i skadedyret nøytralisert, noe som forårsaker dets død. Metarizine kommer i flytende form og tilsettes vanningsoppløsningen. Vi bekjemper wirewormen med en løsning. For 10 liter vann kreves 0,5 liter av legemidlet. Løsningsforbruket er 200 ml for hver 10 kvm. m landinger.

Mineraler

Mineralkomponenter brukes til å mate planter og skape forhold som er uakseptable for wireworms.

Følgende stoffer kan hjelpe deg med å bli kvitt wireworm uten bruk av kjemikalier:

 • Påføring av ammoniumsulfat som gjødsel. Stoffforbruket er 25 g per kvadratmeter. Ammoniumsulfat påføres om våren før planting, hvoretter det brukes som grunnlag for fôring flere ganger per sesong.
 • For å beskytte plantingen mot wirewormen, brukes ammoniumnitrat på stedet, som begynner å virke umiddelbart etter at det kommer i bakken. Denne gjødselen mister ikke egenskapene selv i tilfelle frost. Ammoniumnitrat blir introdusert i form av granulat direkte i jorden, eller en løsning blir fremstilt på basis av den. Forbruket av stoffet er 25 g per kvadratmeter. m.
 • Vanning med kaliumpermanganatoppløsning. Før du planter poteter i landet, blir jorden vannet med en løsning av kaliumpermanganat. Forbruket av stoffet er 5 g per bøtte med vann. Under hver busk påføres 0,5 liter løsning.
 • Avta surhet jord. Kritt eller aske vil bidra til å endre surhetsindikatorene. Innholdet av disse komponentene skal ikke overstige 1 kg per 1 kvm. m. Hvert tredje år kan kalk tilsettes jorden.

Lage feller

Du kan bli kvitt wirewormen ved hjelp av feller. For å gjøre dette blir små biter av poteter eller gulrøtter strengt på en ledning. Deretter plasseres wireworm agn i bakken til en dybde på ikke mer enn 10 cm, og etterlater opptil 10 cm mellom dem.

Viktig! Fellene brukes om våren før hovedavlingen plantes, når jorden fortsatt er våt.

Du kan fjerne agnet sammen med wireworm etter 3 dager. Biter av grønnsaker plasseres ofte i en krukke eller plastkopp, som er begravet opp til halsen i jorden og dekket. Etter noen dager må du få fellen og ødelegge wireworm.

Skadedyret tiltrekkes også av spirede kornfrø. De plantes mellom rader med poteter. Når plantene spirer, fjernes de, og det samme gjør insektene.

Om høsten, når du høster avlingen, kan du legge hauger med topper på bakken. Rikelig vegetasjon tiltrekker seg ormer. Etter noen dager høstes plantene sammen med skadedyret.

Folkemedisiner

Du kan trekke ut wireworm på bekostning av folkemedisiner:

 • Klargjøring av brennesleinfusjon. 0,5 kg knuste planter helles med vann. Etter 12 timer oppnås et effektivt middel for å bekjempe wireworms.
 • I stedet for nesle kan du bruke løvetann, som er nok 0,2 kg per bøtte vann. Infusjonen blir liggende i en halv dag, og deretter brukt til vanning.
 • Celandine har egenskapen til å frastøte insekter. Tradisjonelt ble en wireworm og andre skadedyr forgiftet med et middel basert på det. For å forberede infusjonen kreves 0,1 kg knuste planter. Midlet blir stående i tre dager for å oppnå maksimal konsentrasjon.
 • Introduksjon løkeskinn i jord. Løkskall brukes om våren når man planter avlinger. Den inneholder vitaminer og mineraler som bidrar til utvikling av planter. På grunnlag forberedes det også en løsning for vanning av jorden fra wireworm.
 • Bruke eggeskall. I hagen brukes et skall fra rå egg som inneholder maksimalt nyttige stoffer. Dette produktet metter jorden med kalsium, fosfor og kalium. På grunn av evnen til å redusere jordens surhet, er eggeskall en av metodene for å håndtere wireworms.

Konklusjon

Trådormkontroll innebærer bruk av en hel rekke metoder. Mange gartnere vet at når jeg blir kvitt ugress, vil antallet skadedyr på stedet reduseres. Med riktig vekstrotasjon og stell av sengene reduseres antall insekter betydelig. Mineralstoffer, kjemikalier og folkemedisiner er ikke mindre effektive mot wireworm.

Kommentarer (1)
 1. Vi har plantet "Leader" for andre året. Vi observerer ikke fargen på potetene, men knollene gir. Kanskje noe mangler? Kanskje enda mer innhøsting ville være hvis den blomstret?

  09/11/2019 klokka 09:09
  Natalia
Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon