Leirelås for en brønn laget av betongringer: hvordan du gjør det selv, foto

Det er ikke vanskelig å utstyre et leireslott for en brønn med egne hender. Dette er nødvendig slik at forurenset toppvann ikke kommer i rent vann. Tetting i sømmene mellom ringene vil vare lenger med ekstra beskyttelse av komprimert leire.

Må jeg lage et leireslott rundt brønnen

Tvil om behovet for et leireslott oppstår når forbrukeren ser konsekvensene av feil produksjon av denne strukturen. Hvis et uforsiktig lagt element kollapser, vil det skade sjakten på brønnen, og erodert jord vil komme inn. Dette kan unngås. Ikke glem frostheving, spesielt hvis vannet er høyt. Avløp er noen ganger nødvendig. Brønnen og det blinde området bør isoleres slik at jordhevingen ikke rives av de øvre ringene.

Et jordborge er nødvendig for at vodkaen skal gå en lang omvei gjennom sanden. Ellers vil det forurensede vannet umiddelbart komme til toppen av brønnen, og hvis det oppstår en liten sprekk, vil det komme inn i drikkevannet. Før du setter opp et leireslott, må du vente til jorden legger seg. De innleide håndverkere tilbyr å gjøre det med en gang, og dette truer dannelsen av hulrom mellom leirelaget og den nedlagte jorden. Det anbefales å vente på tiden, du kan fullføre dette arbeidet med egne hender.

Fordeler og ulemper med et leireslott rundt brønnen

Det er tvister om det hensiktsmessige å bygge et leireslott, spesielt med egne hender. Det er fortsatt noen ulemper:

  • du må finne leire med et sandinnhold på ikke mer enn 30%, og i utgravningsstedet under brønnen kan det hende det ikke er slik;
  • det er vanskelig å oppnå fullstendig vanntetting med bare en leire "forsegling". Det vil fortsatt være nødvendig å belegge skjøtene på ringene;
  • leire må bløtlegges og eltes for hånd; mekanisk omrøring er ikke egnet;
  • sedimentering av jorda og selve leirelaget tar tid, med en forhastet installasjon vil ikke låsen fungere.

Entreprenører kan tilby å gjøre alt på en sesong, men deres motivasjon er å få betalt så snart som mulig. Når man ordner en brønn med egne hender, har mange muligheten til å vente. Fordelene med et leireslott er viktige for noen:

  • leire er et billig materiale, noen ganger helt gratis;
  • med riktig installasjon vil ikke reparasjoner være påkrevd i årevis;
  • eliminering av mangler eller konsekvensene av slitasje er billig;
  • brønnen vil være pålitelig beskyttet mot inntrenging av smelte og regnvann.

Hvordan velge leire for et slott på en brønn fra grunnvann

For å lage slottet trenger du fet leire, den tillatte blandingen av sand i den er opptil 15%. For å sjekke, rull en liten ball fuktede råvarer med hendene, slipp den fra en høyde på 1 m på en hard overflate. Hvis ballen faller fra hverandre eller er sterkt skadet, er mengden sand uakseptabelt høy. Hvis det bare er små sprekker på sidene, er det passende.

Du kan også trykke ned på ballen med hånden og se om det er store sprekker rundt kantene. I tillegg, for å teste, må en rullet leirklump eller en kake fra den tørkes med god ventilasjon eller til og med i solen. Jo mer sand i sammensetningen, jo mindre vil prøven sprekke.

Merk følgende! Det er tynn leire med høy blanding av sand som beholder formen når den tørkes.

Fet leire sprekker når den er tørr, men den holder formen bedre når den er våt.

Leiren er gjennomvåt for å øke plastisiteten. Om mulig høstes de om høsten og blir igjen på et åpent sted for vinteren.

Hvis det ikke er tid, utføres bløtlegging i 1-3 dager. Den gjennomvåt leire må eltes - uten denne prosedyren blir den ikke vanntett. Prosessen er ganske arbeidskrevende, det er vanskelig å gjøre det med hendene, og en betongblander eller en mikser på en perforator blander seg rett og slett og krummer ikke sammen. Tradisjonell måte: kna (knead) med føttene. For å øke plastisiteten og forbedre vannavvisende egenskaper, kan du tilsette 10-15% av hydrert kalk, kontakt med huden må utelukkes. Den ferdige leiren har konsistensen av plasticine, den blir våt.

Hvordan lage et leireslott for en brønn med egne hender

Det anbefales å begynne å legge et leireslott etter krymping av jord, som varer minst 1 år etter byggingen av selve brønnen. Betongringer begravet i bakken skal ikke pakkes med isolasjonsmateriale, spesielt skummet materiale. Stenophon nevnt nedenfor vil smuldre og begynne å spaltes i bakken.

Det anbefales å behandle den ytre delen av bagasjerommet med sveiset vanntetting eller bitumen, men materialet skal ikke være taktekkende, men utformet for å fungere i bakken. Dette vil gi flere sjanser til å opprettholde integriteten til ringleddene under sesongmessige bakkebevegelser, hvis de forekommer.

Frostbeskyttelse skal plasseres på toppen. Brønnen i seg selv vil opprettholde en positiv temperatur om vinteren, men leiren rundt den må ikke få fryse, det kraftig hevende materialet vil skade de øvre ringene når det utvides. Når du installerer et isolert "hus" på en betongbrønn og et varmt blindområde, vil leireslottet ikke fryse, vil ikke utvide seg og kofferten forblir intakt.

På dette bildet brukes EPS til å isolere skaftet på brønnen, sannsynligheten for frysing av leireslottet øker, noe som vil føre til separering av den øvre ringen:

Bredden på leireslottet er 1 m fra brønnen, dybden er minst 2 m, men alltid dypere enn nivået for frysing av jorden. Leire skal helles over bakkenivå for å sikre en skråning vekk fra brønnen. For å få større tetthet av slottet, bør leggingen gjøres i lag på 10-15 cm, og forsiktig rammes hver av dem med et verktøy. Det kan være en tung tømmerstokk med håndtak. Du bør ikke prøve å hamre leire i slottet ved å stemple føttene - dette er ineffektivt.

Viktig! Et leireslott kan ikke lages med en skråning mot brønnen, i form av en kil - det lekkede vannet vil gå direkte til gruven. Sålen på låsen skal være vannrett eller skrå utover.

Hvordan lage et blindområde for et slott av leire for en brønn

Det blinde området beskytter leireslottet mot erosjon og frysing. Årsaken til frostheving er temperaturer under vann og vann. Det er nok å fjerne en av disse faktorene slik at brønnen ikke deformeres etter vinteren. Selve betongakselen er begravet mye under frysepunktet, dette er nok til å varme opp jorden rundt.

Drenering er nødvendig når grunnvannsnivået er høyt om våren og høsten. Hovedvanskeligheten er at det ikke er klart hvor det tildeles. Et naturlig sirkulasjonssystem vil kreve en skråning. Hvis brønnen er plassert på et lavt sted, blir oppgaven vanskeligere. Som en siste utvei kan du sette en dreneringspumpe, men den vil fungere konstant, som for eksempel når du pumper vann fra kjellere, som han drukner om våren i sumpete områder. Avløpssystemet vil også kreve et kum med lås på lokket.

Råd! Å legge dreneringsrør gir ingen mening når det ikke er noe å dumpe vannet. Det er verdt å lage et leireslott høyere over overflaten, og pålitelig isolere brønnen og det blinde området.

Blindområdet på blindeområdet er minst 1,5 m, og i tillegg til isolasjon, må det også være vanntetting i det. Leire kan brukes her, med et lag på 0,3-0,5 m, også komprimert, men i dette tilfellet er det bedre å utsette arbeidet i et år. Den nedre delen av strukturen kan legge seg, og smelte- og regnvann vil gå inn i det dannede hullet.

Ovenfra er blindområdet dekket med tre eller fliser, det vil si med slikt materiale som ikke vil bli skadet av bevegelsen av bakken. I tilfelle reparasjon er det bedre å la etterbehandlingslaget være sammenleggbart.

Reparasjon og restaurering av et leireslott for en brønn

Årsakene til reparasjonen kan være forskjellige: jordslottet kan ha blitt vasket ut av regn eller overliggende vann, gjennom hullene kom vann til gruven og leiren sivet inn, en ubehagelig råtten lukt antyder at et hulrom har dannet seg et sted.

Et leireslott kan bosette seg over tid og løsne fra det blinde området. For å eliminere de resulterende tomrommene fjernes gulv, vanntetting og isolasjon, og selve låsen og de indre veggene i brønnen undersøkes. Hvis det ikke finnes lekkasjer av leirevann i brønnen, og ingen sprekker er synlige fra utsiden, kan topplaget ganske enkelt fylles opp.

Spor av skittent vann lekker inne i brønnen, sprekker utenfor, et mistenkelig høyt fyllingsnivå (utenfor sesongen), en råtten lukt (for eksempel etter regn) er tegn på at låsen må gjøres om.

Den utgravde gamle leiren må fuktes og eltes på nytt, og veggene i brønnboringen må inspiseres for sprekker. Lekkasjer fra innsiden vil også være en anelse hvor sømmene har skilt seg, på disse stedene kan det være nødvendig med en tetning. Betonglåsene i brønnringene kan ødelegges. Eventuell ytre isolasjon bør fjernes og erstattes med en ny. Det gir ingen mening å lete etter pauser, vann kan lage en "lomme" og materialet skal skrelles av på steder.

Konklusjon

Når du lager et leireslott for en brønn med egne hender, bør du ta hensyn til finessene til denne teknikken. Oppgaven er å få vann fra en dybde uten urenheter, og uforsiktighet i utførelsen vil føre til det motsatte resultatet. Selve metoden er ganske god og økonomisk, men det vil kreve en ansvarlig tilnærming.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon