Gjør-det-selv murstein røykhus: varm, kald røyking

Et gjør-det-selv-røykeri laget av varmrøktede murstein blir ofte laget av røkt kjøttelskere på grunn av den enkle enheten. Imidlertid er det andre design som lar deg røyke produkter ved hjelp av en annen teknologi. Slike røykhus kjennetegnes av en kompleks enhet.

Varianter av design

Smokehouse bygger forskjellige størrelser. Dekorer dem med etterbehandling, smiing, gi en interessant form. Dette gjelder imidlertid ikke forskjeller. Du kan tenke på hvilket som helst design for en murbygning. Den viktigste typen oljelamper ligger i utformingen og metoden for å røyke produktet.

I videoen, et røykhus laget av murstein med hendene for å lage fisk:

Kaldrøkt murstein røykhus

En kompleks enhet er i besittelse av et røykhus, der produktet tilberedes etter kaldrøykemetoden. Røyk tilføres arbeidskammeret fra røykgeneratoren. Etter å ha gått langt gjennom kanalene, avkjøles det. Produktet gjennomgår ikke varmebehandling, men herder sakte.

I en hjemmelaget versjon er en røykgenerator med tilførselskanal til kammeret lagt ut av murstein

Viktig! Siden kaldrøyking ikke produktet egner seg til varmebehandling, tar det mer tid å tilberede det, for eksempel 1-2 dager.

Varmrøyket mursteinrøykhus

Strukturen betraktes som enkel. Det er ikke nødvendig å lage kanaler, lage en røykgenerator. De bretter et varmrøkt mursteinrøykhus med egne hender i form av et hus i liten størrelse langstrakt i høyden. Et metallkammer er plassert i den øvre delen. Her henges produkter. Treflis helles i bunnen av kammeret. Det er en brannkammer i bunnen av røykhuset. Brennende tre varmer opp metallbunnen i kammeret, og sagflis begynner å ulme.

Det røykrommet med varmt røyk preges av små dimensjoner

Viktig! Når det er røkt varmt, utsettes det for varmebehandling, og det blir raskt kokt.

Multifunksjonelle konstruksjoner

Det vanskeligste av enheten anses å være multifunksjonell kombinasjonsrøykhus. Hvor du kan lage varm og kald røkt. Du trenger en røykgenerator og en brannkammer. Ofte er slike bygninger utstyrt med ekstra arbeidsområder: en fyrfabrikk, et sted for en kjele, en benkeplate, en vask for oppvask, hyller, nisjer. Strukturen er et helt kompleks med mange røykkanaler inni. Bare en erfaren komfyrmester er i stand til å bygge et slikt røykhus.

Et multifunksjonelt røykhus kan erstatte kjøkkenet med alle husholdningsapparater og en vask

Tegninger av kald- og varmrøykede mursteinrøykere

Hvis du bestemmer deg for å begynne å bygge et røykhus, trenger du tegninger. De gir en klar ide om strukturen til strukturen, plasseringen av hver murstein. Det skal bemerkes med en gang at en uerfaren byggherre trenger tegninger av et røykhus laget av varmrøkt eller kald murstein. Det er bedre å overlate konstruksjonen av en multifunksjonell kombinert ovn til en mester.

Bunnen av kammeret kan være laget av ristestenger, legg dem med steiner, eller en tankformet struktur kan sveises av metall

Det enkleste kaldrøykede røykhuset ligner en ovn med en lang skorstein, som fungerer som et kammer for produkter.

Hvordan bygge et røykhus i murstein med egne hender

Før du begynner å bygge et røykhus, må du finne et passende sted for det. Neste trinn er å forberede materialet. Det er viktig å tenke på å beskytte en murbygning mot nedbør. Hvis det hele tiden blir oversvømmet med regn eller dekket av snø, vil strukturen ikke vare lenge. Mursteinen er mettet med fuktighet. Når du fyrer ved i brennkammeret, blir vannet damp. Produktet viser seg å ikke være røkt, men mer kokt. Etter utviklingen av tegningen begynner de å bygge et mursteinrøykhus med egne hender med forberedelsen av nettstedet.

Stedvalg og forberedelse

Når du bygger en hvilken som helst type røykhus, må du forstå at det vil være en stasjonær mursteinstruktur. Strukturen kan ikke overføres til et annet sted. Av denne grunn tilnærmes valget av nettstedet med alt ansvar.

Selv et lite røykhus er en stasjonær bygning på et fundament som ikke kan flyttes til et annet sted.

Røykehusdrift er forbundet med utslipp av store mengder røyk i atmosfæren. Av denne grunn er det optimalt å fjerne det fra dine egne og nærliggende boligbygg, samt grønne områder. Stedet er valgt som ikke er oversvømmet med grunnvann og avløpsvann. Det er ønskelig at det er en stabil, tett jord. Det vil være mindre kostnader for å arrangere stiftelsen.

Området som er valgt for bygging av røykhuset er ryddet for vegetasjon, steiner og rusk. Det er optimalt å fjerne det øverste laget av jord med gressrøtter. Hvis området ikke er plant, bringes det til en tilsvarende normal tilstand.

Valg av materialer og verktøy

For å bygge et røykhus fra murstein med egne hender, blir det først og fremst forberedt byggemateriale. Her må du ta det riktige valget. For å tvinge veggene brukes en rød solid murstein laget av bakt leire. Det er bedre å legge ut brannkammeret med annet materiale. Fireclay eller ildfaste murstein er egnet her.

For å tvinge veggene i røykhuset brukes rød solid murstein.

For å klargjøre løsningen trenger du også forskjellige materialer. Fundamentet helles av betong. På sementmørtel med tilsetning av kalk kan du legge ut bunnen av røykhuset. Murvegger blir drevet ut på en løsning av brun leire. Sement kan ikke brukes her. Murverket vil sprekke etter oppvarming. Området nær brannkammeret i røykhuset er utsatt for høye temperaturer. Her legges det best ut på ildfast leire å legge ut murstein. Du kan kjøpe den i en jernvarehandel. For å forberede løsninger trenger du sand og vann.

Verktøyet krever et standard byggesett. For å blande løsningen, klargjør du en spade, en bøtte, en betongblander eller et stort basseng. For å legge murstein trenger du en sparkel, plan, loddrett, byggeledning. Hvis veggene i røykhuset ikke skal pusses eller avsluttes med dekorativ stein, trenger du en enhet for å peke skjøter.

Fremgangsmåte

Når stedet og alle materialene er klargjort, er det på tide å prøve å lage et mursteinrøykhus med egne hender i henhold til en tidligere utviklet ordning. Arbeidet begynner med å legge grunnlaget. Du kan ikke gjøre uten det, siden røykhuset er tungt. På bakken kan strukturen synke og murverket vil smuldre opp.

Helling av fundamentet

Betongbunnen er en monolitisk plate. Fundamentet skal gjenta røykehusets form, stikke utover grensene på alle sider med ca. 10 cm. Først og fremst blir det laget markeringer på nettstedet. En grop på 50 cm dyp graves med en spade. Bunnen er planert, dekket med et 10 cm tykt sandlag, fuktet med vann og tampet. På toppen helles et annet lag med lignende tykkelse fra pukk.

For å lage et solid fundament under røykehuset er det forsterket.Et maske med en maskestørrelse på ca 15x15 cm er bundet fra metallstenger med strikketråd. Den pansrede rammen legges direkte på pukk eller en svart film blir først spredt for vanntetting.

Forskalingen må stige over bakkenivå minst 5 cm

Forskaling er installert langs omkretsen av grøften fra platene. Det er optimalt når den øvre delen stikker ut 5 cm over bakkenivå. Gropen helles med betongmørtel med pukk. Stiftelsen får tid til å stå minst 1 måned. I løpet av denne tiden fuktes betongen, dekkes med en film. Når den monolitiske platen stivner, fjernes forskalingen. Basen er dekket med to lag takmateriale. Vanntetting hindrer murvegger i å trekke fuktighet fra jorden.

Styling

Den første raden i ordren legges ut tørr uten løsning. Mursteinene brukes til å danne strukturens overordnede form. Det avhenger av typen struktur:

  1. Når du reiser et kaldrøkt røykhus med egne hender, dannes en vanlig struktur bestående av et kammer, en røykgenerator og en skorsteinkanal fra mursteinen i første rad. Bygningen er langstrakt. Kanallengden må være minst 4 m.
  2. For et varmrøkt røykhus er det ikke behov for en røykgenerator med lang skorsteinskanal. Den første raden med murstein gjentar formen på hele strukturen: et kvadrat eller et rektangel.

De neste radene av basen legges ut på sementmørtel. Den tilberedes i konsistensen av tykk rømme. Ta 3 deler sand, 1 del sement og 1 del kalk.

Råd! Tykkelsen på skjøtene mellom mursteinene er ca 12 mm.

Samtidig med sokkelen blir det reist et askekammer - en blåser

Brannkassereeksjon

Etter byggingen av røykhusets kjeller legges ytterligere rader med murstein på en leireoppløsning. Det er på tide å utstyre brannkammeret. I et røykhus laget av varmrøkt eller kaldt murstein, er det alltid plassert over askekammeret. Ovnen legges ut av ildfast murstein eller ildfast murstein på ildfast leire. Du kan gå den andre veien. Røykhusets forbrenningskammer er sveiset av metallplater og rett og slett innebygd i murverket.

I et varmrøkt røykeri er det et kammer for produkter over brennkammeret.

Det neste elementet er et røykekammer. Enheten avhenger av typen røykhus, men bestemmes først med størrelsen. Alt avhenger av personlige ønsker. Vanligvis er det nok for et røykhus for hjemmet at det er rom med en størrelse på 1x1 meter og opptil 1,5 meter høyde.

Hvis dette er et røykhus laget av varmrøkt murstein, sveises kammeret av metall i form av en boks med en dør. Bunnen er døv. Lasting av flis vil bli utført her, som varmes opp av brann fra ovnen. Over bunnen er det sveiset stopp, en panne er festet for å tømme fett fra produktet. Over kammeret, monter fester for rister eller kroker som røkt produkter er festet på. I den øvre delen av kammeret skjæres et vindu under skorsteinen for å fjerne røyken.

Hvis du ser på bildet av et kaldrøkt mursteinrøykhus, vil selv en uerfaren komfyrmaker forstå at røykgeneratorens brannkasse ligger langt fra røykekammeret. Det er ikke nødvendig å lage en bunn i den, siden den vil blokkere røykstrømmen fra kanalen. Burlap trekkes vanligvis hit, som fungerer som et filter som fanger sot. Resten av kameraet er likt. En pall henges over burlap, og rister eller kroker er plassert over.

Skorstein, skorstein

I et kaldrøkt røykhus må det bygges en enhet til fra murstein - en skorstein. Den kobler røykgeneratoren til røykekammeret. Den optimale lengden er 4 m, men noen ganger forkortes den til 2 m, noe som er svært uønsket. Bredden og høyden på kanalen er maksimalt 50 cm. Den kan legges ut av murstein og legges i denne tilstanden, eller et metallrør innebygd i den.

Kanalen fra metallrøret innebygd i skorsteinen er ikke tilstoppet med den rømmende mørtel fra sømmene til murverket

Viktig! Noen ganger blir kanalen til et kaldrøkt røykhus lagt begravd i bakken. Dette alternativet er egnet for et tørt, ikke oversvømmet område.

Det siste elementet i røykehuset er en skorstein med justerbar spjeld for fjerning av skorstein fra røykekammeret. Den legges ut av murstein eller det plasseres et metallrør. Et hode er ordnet på toppen. Det vil forhindre at sediment kommer inn i røykekammeret gjennom røret.

Testing

Etter at alt arbeidet er fullført, berøres ikke røykhuset i minst en uke. Mursteinen fra løsningen er mettet med fuktighet. Den må tørke. Etter det utføres den første testingen.

Den første tenningen i brannkammeret utføres tidligst en uke etter fullføring av konstruksjonen av røykhuset

Testing består av følgende trinn:

  1. Hvis det er et varmrøkt røykhus, blir chips lagt inn i kammeret. Det brennes i ovnen. En røykgenerator tennes i et kaldrøkt røykhus.

    Chips for røyking brukes fra frukt eller løvfellende ikke-harpiksholdige trær

  2. En liten mengde produkt plasseres inne i kammeret, for eksempel 1 fisk eller et stykke kjøtt.
  3. Pipesklaffen er lukket. Gi tid til å fylle kammeret med røyk.
  4. Når konsistensen av røyken øker, stiger temperaturen. Det må vedlikeholdes i henhold til oppskriften på det tilberedte produktet. Temperaturen justeres ved å åpne spjeldet. For målinger i kammeret er det gitt en lomme til et termometer.
  5. Testing utføres i en halv time. I løpet av denne tiden kontrolleres murverket slik at røyk ikke passerer gjennom sømmene mellom mursteinene.

Røykhusets kvalitet bestemmes av produktets utseende. Den skal få en gylden farge og ikke være dekket av sot.

Hva og hvordan du skal røyke i et røykhus i murstein

Hovedproduktet for røyking hos en hjemme-røyker er kjøtt, halvfabrikata og fisk. Avhengig av oppskrift, blir produktet bare saltet eller kokt først. Røkt fjørfekadaver og kaniner er deilig. Noen ganger røykes en liten gris.

Når rått kjøtt røykes, saltes det først

Hjemmelagde pølser og bacon sendes til røykeriet. Når man røyker en hel stor fisk, blir den hengt opp ned. Fruktelskere lager svisker og pærer i et kaldrøkt røykhus.

Fotogalleri av håndlagde mursteinrøykere

Røykhus under eget tak beskyttet mot nedbør

Røykeriet kan utstyres med et stort kammer med inngangsdører

Et multifunksjonelt røykhus kan bygges i et lysthus

Røykeriet i form av en ovn er utstyrt med en kokeplate, benkeplate og andre arbeidsområder.

I et kaldrøkt røykhus kan dørene til arbeidskammeret være av tre

Brannsikkerhet

Brannen brenner inne i brannkammeret under røyking. Det er umulig å kalle et brannfarlig røykhus, men sikkerhetstiltak må følges. I nærheten av vifte og brannkammer er en plattform laget av ikke-brennbare materialer i tilfelle gnister flyr ut. Ikke organiser oppbevaring av brennbare gjenstander og væsker i nærheten.

Det er uønsket å plassere røykhuset i nærheten av drivhus, lastebiloppdrett, et grøntområde, da trær og kulturelle beplantninger kan bli skadet

Konklusjon

Et gjør-det-selv-røykeri laget av varmrøktede murstein kan bygges i små størrelser. Det er bedre å overlate en mer seriøs struktur til en masterovnprodusent eller bygge den selv, men under hans tilsyn. Feil vil føre til at bygningen vil kollapse eller at produktet røykes dårlig.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon