Tømmerbenk: hvordan du gjør det selv for en sommerbolig, tegninger og bilder

En gjør-det-selv-benk laget av en tømmerstokk kan monteres "raskt" i form av en enkel benk eller en fullverdig design med rygg for et behagelig opphold. Strukturen er satt sammen av en enkel og kalibrert tømmerstokk, runde tømmerrester, brett, tømmer brukes.

Fordeler og ulemper med tømmerbenker

Populariteten til benker laget av naturlig materiale forklares av de mange fordelene:

 1. Det vil ikke være vanskelig for noen sommerboere å sette sammen en vanlig butikk med egne hender. Materialet vil være stammen til et kuttet tørt tre. Hvis det er stubber i nærheten i hagen, vil de fungere som støtte for setet.
 2. Tømmerbenken ser estetisk ut. Naturlig materiale passer inn i krattet i hagen, kombinert med alle typer arkitektoniske ensembler.
 3. Den praktiske bruken av benken skyldes treets egenskaper. Stokkene fryser ikke i kaldt vær og varmes ikke opp i varmen. Benken gir behagelig sitte på den hele året.
 4. Tømmerstokker er et naturlig materiale som bekrefter miljøvennligheten til benken som er satt sammen av dem med egne hender.
 5. Bruk av rundtømmer i en uvanlig form lar deg lage vakre benker. De trenger praktisk talt ikke vedlikehold, de vil stå på gaten i mange år.

Når det gjelder ulempene, er selve treet ødelagt av fuktighet, ekstreme temperaturer. Benken må regelmessig behandles med et antiseptisk middel med egne hender, åpnes med linolje eller lakk for å forlenge levetiden og opprettholde et estetisk utseende. Til tross for attraktiviteten, vil konstruksjonen av tømmerstokker se latterlig ut i en gårdsplass innredet i en moderne stil.

Typer tømmerbenker

Generelt sett kan hagebenkene deles inn i to grupper: med rygg og uten rygg. Etter design er det vanskelig å liste opp alle variantene. Håndverkere kommer med forskjellige design. Noen ganger kombineres rundtømmer med andre materialer: brett, tømmer, betong, stein. Oftere finnes tømmerbenker for sommerhus i følgende versjoner:

 1. En klassisk benk uten rygg er et langt sete laget av en tømmerstokk saget ved siden av. Støtten er to stubber, store steiner, askeblokker eller biter av tømmer. Det vil ta 1-2 timer å lage en slik struktur med egne hender. Benken er ikke designet for langvarig sitting, siden fraværet av rygg og armlener påvirker tretthet i ryggen. Strukturen installeres i hagen for en kort pause.
 2. Den klassiske benken med rygg gir komforten til en lang hvile. Setet er på samme måte laget med egne hender fra en tømmerstokk som har vært løs langs den. For ryggstøtten er et brett eller den andre delen som er igjen etter saging av rundtømmer egnet. Støtter er laget av rester av tømmerstokker. Tynne runder er festet til dem, som stikker ut som støtte for ryggen.

  Råd! Benker med rygg er ofte utstyrt med armlener for avslapning.
 3. Faste benker med bord betraktes som en spesiell type hagemøbler. Strukturen er en ikke-separerbar struktur.En bordplate og to seter er festet på vanlige støtter. Møblene er plassert i hagen under et høyt tre. I skyggen ved bordet kan du spille brettspill, drikke te, lese en bok.
 4. Hvis du har evnen til å jobbe med motorsag, blir den originale benken kuttet ut med dine egne hender fra en tykk tømmerstokk. Her kreves ingen ben. For rundtømmer, velg en fjerdedel av diameteren langs arbeidsstykket. For å sitte komfortabelt på en slik benk, må du finne stammen til et veldig stort tre med en minimumstykkelse på 70-80 cm.
 5. Den sirkulære benken er egnet for installasjon rundt den tykke stammen på et voksende tre. Her kan du installere støtter fra logger med egne hender. Setene og ryggen er best laget av et brett. Benken tar liten plass, og mange mennesker kan sitte på den i en sirkel.
 6. Et sett med hagemøbler består av separate gjenstander. Tabellen er et obligatorisk attributt. En benk med rygg er plassert i nærheten av den. Du kan kutte ned enkeltstoler fra stubbene med egne hender. Bunnen av bordet er et stykke av en tykk trestamme eller en bred stubbe. Bordplaten er hamret ut av brettene.

Uansett utforming av benker laget av tømmerstokker, kan de fremdeles deles inn i to grupper: stasjonære og bærbare. I den første versjonen graves støttene til hagemøblene i bakken, eller strukturen er så tung at den ikke kan flyttes for hånd. I den andre versjonen er ikke bena på benken begravet i bakken. Møblene er lette, om nødvendig blir de overført til ønsket sted.

Hva som trengs for å lage en hagebenk av en tømmerstokk

Før du begynner å lage hagemøbler med egne hender, må du tegne en tegning, bestemme stilen og tenke over utformingen av det fremtidige designet. De fleste sommerboere nekter å utvikle et prosjekt, og vurderer konstruksjonen som enkel. For et slikt tilfelle må du i det minste se hvordan en gjør-det-selv-tømmerbenk ser ut på bildet for å forstå hva du skal streve etter.

Type benk bestemmes avhengig av beliggenhet og formål. Hvis du har tenkt å ordne et sted for en kortsiktig hvile i hagen med egne hender, passer en enkel benk eller benk med rygg her. Massive strukturer plasseres vanligvis i hagen. Det anbefales å plassere et sett med møbler med et bord under en baldakin eller krone av et høyt tre, i et lysthus.

Hovedbyggematerialet er tømmerstokker. Rundtømmer velges i tykkelse først etter at de har bestemt seg for type benk. Det tilrådes å nekte nåletømmer. De avgir en tyggegummi som er vanskelig å fjerne fra klærne.

Råd! Det er optimalt å bruke stammer av løvtre når du lager en benk.

I tillegg kan du trenge plater, tømmerstykker, skruer, spiker fra materialer. Du trenger absolutt en antiseptisk, lakk eller tørkeolje for å male.

Fra verktøyet trenger du først og fremst motorsag eller elektrisk sag. Uten det fungerer ikke kutting og oppløsning av tømmer. I tillegg trenger du en skarp luke, kvern, hammer, meisler (hvis du har tenkt å kutte ut mønstre).

Mer informasjon om å lage benker finner du i videoen:

Tegninger av benker fra vedkubber

Størrelser på benker laget av tømmerstokker

Eieren beregner dimensjonene til hagemøbler individuelt etter eget skjønn. Lengden på benken er ikke begrenset. Antall seter avhenger av denne parameteren. Det er imidlertid urimelig å lage benker lengre enn 2-2,5 m. Det er bedre å bygge flere benker med egne hender, men med kortere lengde.

For å gjøre benken i hagen laget av en tømmerstokk behagelig, er setebredden laget 50 cm. Den komfortable rygghøyden varierer mellom 40-50 cm, og det er bedre å gjøre det selv i en liten skråning. Det er viktig å beregne høyden på bena riktig. Hvis setet heves for høyt over bakken eller settes for lavt, blir beina fort slitne og følelsesløse. Den optimale høyden på bena er innenfor 50 cm.

Hvordan lage en benk fra stokker med egne hender

Benkets produksjonsteknologi avhenger av typen.Generelt sett er handlingene identiske, men det er nyanser.

Vakker benk laget av tømmerstokker

Fin hagemøbler er vanligvis laget for å dekorere hagen. Her er det optimalt å kombinere forskjellige materialer. Et bevist alternativ er en benk laget av tømmer og tavler, eller enda bedre, legg til en bar i strukturen. Rundtømmer må rengjøres av bark, tørkes godt, poleres.

Bare støtter er laget av stokker av en vakker benk med egne hender. Hvert stativ består av to runder stablet oppå hverandre. Støttene er koblet til hverandre med en lang tykk stang. For å gjøre dette, i kroppen av stokkene under genseren, kuttet de spor med motorsag med egne hender.

Rygglenene er på samme måte plassert fra en stang. Setet er ett bredt eller to smale brett. Baksiden av en vakker benk er skåret ut. De tegner mønstre på brettene, klipper dem ut med et stikksag. Du kan lage en egen utskåret bakramme og fikse den over det siste brettet.

Råd! En utskåret benk kan dekoreres med svidde mønstre ved hjelp av en elektrisk brenner.

Tømmerbenk med rygg

For å bygge en "hast" -benk, og til og med med rygg, vil den vise seg fra tre lange tømmerstokker og to runde tømmer 50-60 cm lange. Fra verktøyet trenger du motorsag og øks.

En lang tykk stokk blir avvist i lengderetningen i to halvdeler. Dette vil være blanke for sete og rygg. To andre lange, men mindre diameter runder er begravet i bakken under en skråning. Dette vil være ryggstøttene. For at de skal stå trygt, er det lagt horisontale, korte kiler på støttene ved jordens bunn, og kutter ut fordypningene med en øks før det. Den ene halvdelen av den sagede tømmerstokken er plassert på toppen av rundvirket. For at setet skal ligge sikkert, blir også utsparinger kuttet ut på klosser under det med en øks. På samme måte er den andre halvdelen av den sagede tømmerstokken festet til bakre stolper. Den ferdige benken åpnes med linolje.

Hakket tømmerbenk

Ved hjelp av tømmerhusmetoden lager de hakkede hagemøbler med egne hender. Her må du jobbe mye med øks og motorsag. Av materialene brukes bare tykke runder av forskjellige lengder. Denne versjonen av hagemøbler sørger sjelden for produksjon av en benk fra tømmerstokker i ett enkelt design. Den hakkede designen ser vakker ut i en enkelt design av benker med et bord.

For setene og benkeplatene trenger du 5-6 halvdeler, løse langs stokkene. Arbeidet er lettere å gjøre på sagbruk, men hvis du ikke har et, må du bruke motorsag. Grunnlaget for sammensetningen er to vanlige stativer av tykt rundt tømmer horisontalt lagt med egne hender. Nedtrykk gjøres langs kantene med en øks, setene er lagt.

For å heve bordplaten, plasseres rester av tømmerstokker i midten på støttene. Lengden på det runde tømmeret skal svare til bredden på den fremtidige benkeplaten. Depresjoner er på samme måte valgt på stokker med en øks. De resterende halvdelene av stokkene er stablet. Den ferdige bordplaten behandles med et plan, en kvern, slik at et flatt plan oppnås.

Videoen viser hakkede møbler:

Tømmerbenkbord

Det er mer behagelig å sitte ved bordet hvis benker med rygg er installert i stedet for benker. Sammensetningen er på samme måte mer praktisk å produsere med en enkelt struktur. Hvis du bare velger rundt tømmer som materiale, utføres monteringen i henhold til metoden for å lage hakkede møbler.

For å forenkle oppgaven kan noen elementer erstattes med en stolpe. Installer for eksempel stolper på baksiden av benkene. Hvis du fortsatt vil være enklere, brukes loggene bare på grunnlag av hele sammensetningen. Bordplaten, setene og benkryggene er satt sammen fra brettet. Møbler ser imidlertid penere ut hvis de er helt laget av rundt tømmer.

Kalibrert tømmerbenk

Et trekk ved designet er bruken av logger behandlet på en dreiebenk for fremstilling. Arbeidsemnene er preget av en perfekt flat overflate uten fremspring, bøyninger. Slike materialer blir værende etter byggingen av et badehus eller et landsted.

I virkeligheten og på bildet ser benkene av avrundede tømmerstokker ut som et pent design. Montering utføres etter fremgangsmåten for produksjon av hakkede møbler. En kalibrert stokk passer bra med en stang. Det er praktisk å bruke den til en langsgående overligger mellom støtter, så vel som ryggstøtter.

Benk fra tømmerrester

Hvis det ligger 50-100 cm lange tømmerstokker i landet, kan de også brukes når du bygger en benk. Når du bruker slikt rundt tømmer, får du en komfortabel benk som ligner en sofa. Fra fire tømmerstokker som er lagt horisontalt, blir det laget to støtter. Et brett legges på toppen, som vil spille rollen som et sete. Sofaens bakside er utstyrt med knapt vertikalt installerte tømmerstokker. Hvis du fester det runde tømmeret på kantene på setet, får du gode armlener.

Benk laget av bjørketømmer

Den opprinnelige stolen, som minner om en sjeselong, vil være laget av rester av bjørketømmer. Du trenger 15 til 50 stykker av samme lengde. Mengden avhenger av størrelsen på benken og diameteren på stokkene. Det er optimalt å velge rundtømmer 15-20 cm tykt. Bunnen av stolen er en tykk metallplate. Det er gitt en kurve som danner sete og rygg.

Bjørkestokker er lagt ut på en metallramme. Festeplasser er merket på platen, hull bores.

Hver stokk skrus på med selvskruende skruer. Hvit bjørkebark gir benken estetikk. Hvis det er til og med uten ujevnheter, kan det bevares ved å suge det med et antiseptisk middel. I tillegg er stolen behandlet med linolje eller gjennomsiktig lakk.

Benk laget av stokker og tavler

Den enkleste versjonen av en benk uten en eneste spiker kan monteres med egne hender fra to runde tømmer og et bredt brett. Fra verktøyet trenger du motorsag, hammer og meisel. Sag først av to tykke runde tømmer 70-80 cm lange, sett dem loddrett. I stedet for en høyde på 50 cm fra bakkenivå markerer du plass til setet på brettet. Utsparingene er kuttet ut med motorsag, sporene korrigeres med en meisel. Nå gjenstår det å sette inn brettet, og butikken er klar.

Viktig! Brettet må passe tett inne i sporene på stativene, ellers vil benken falle fra hverandre.

Halvstokkbenk

Hvis det er sagd tømmerstokk langs lengden på tunet etter byggingen, vil produksjonen av benken ta 20-30 minutter. For støtter med motorsag, sag av to runder med en lengde som er lik bredden på halvstokken. Depresjoner velges med en øks i emnene. Det runde tømmeret legges på bakken med sporene opp, og setet er installert. Fiksering med spiker eller selvskruende skruer er valgfritt. Sporene på støttene må justeres mer nøyaktig til den halvcirkelformede siden av halvstokken, og den låses sikkert under vekten.

Rund tømmerbenkdekorasjon

Hver tresort har sin egen vakre tekstur og må bevares. Det er uønsket å male tømmerbenker med emaljer. Ved dekorering er det optimalt å bruke gjennomsiktige og fargede lakker, flekker, tørkeolje. Treets skjønnhet før maling er gitt mekanisk. På en benk fra en tømmerstokk med motorsag, kan du lage originale mønstre, lett gå med en kjede for å bruke små bulker. Tre som har blitt brent med en brenner eller gassfakkel ser vakkert ut. Gjengede mønstre kuttes ut med et stikksag, det benyttes meisler med forskjellige bladbredder.

For at hagemøbler skal beholde sitt presentable utseende lenger, anbefales det å åpne dem med lakk om våren og høsten. På vinteren blir bærbare benker ført inn i låven, og stasjonære strukturer er dekket med folie.

Konklusjon

En gjør-det-selv benk laget av en tømmerstokk er lett å få tak i hvis du bruker mykt treverk. Imidlertid forsvinner slikt tre raskere fra nedbør og sol. Hvis møblene vil stå i det fri hele året, er det bedre å gjøre en innsats for å bearbeide eik, bøk eller andre harde arter.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon