Tørkede plommer hjemme

Tørket plomme, eller svisker, er en populær, rimelig og elsket delikatesse av mange. Ikke bare smaker det godt, det er også kjent for sine mange helsemessige fordeler. Det er ikke vanskelig å kjøpe den i en butikk eller på ferdigproduktet, men i produksjonen av tørkede plommer under industrielle forhold brukes ofte kjemikalier som er usikre for menneskers helse. Et utmerket alternativ til et kjøpt produkt er hjemmelagde svisker, spesielt siden dette ikke er vanskelig å gjøre. Det viktigste er å velge de riktige fruktene som er egnet for tørking eller tørking, samt å bestemme oppskriften, siden det er mange alternativer for dem.

Tørket plomme fordeler

Utvalget av nyttige egenskaper som dette produktet har, er veldig bredt:

 • Tørket plomme i lett fordøyelig form inneholder mange sporstoffer (kalium, kalsium, jern, natrium, jod, fosfor, krom, fluor), vitaminer (C, A, E, P, PP), stoffer som er nødvendige for menneskekroppen (fiber , pektin, fruktose, organiske syrer, proteiner);
 • det forbedrer funksjonene i mage-tarmkanalen, forbedrer fordøyelsen og stimulerer appetitten;
 • tørket plomme har en mild avføringseffekt, hjelper til med å normalisere stoffskiftet;
 • det har en gunstig effekt på blodkararbeidet, renser dem for kolesterolplakk, reduserer trykket ved høyt blodtrykk;
 • antioksidanter i tørkede plommer forbedrer blodsirkulasjonen, hjelper med anemi;
 • det fjerner overflødig væske og salter fra kroppen, lindrer ødem;
 • tørket plomme bekjemper patogene bakterier i kroppen, og reduserer antall E. coli, stafylokokker, salmonella;
 • med regelmessig bruk styrker beinvev, forhindrer osteoporose;
 • tørket plomme er uunnværlig for vitaminmangel, nedsatt ytelse og tap av styrke;
 • det regnes som et utmerket naturlig antidepressivt middel.

Viktig! 100 g tørkede plommer (ca. 10 stykker) inneholder ca. 231 kcal. Samtidig inneholder produktet ingen mettet fett. Dette gjør tørkede plommer til en nesten uunnværlig del av kostholdet for de som ønsker å gå ned i vekt.

Det er svært få kontraindikasjoner for bruk av svisker, men de finnes. Det er uønsket å rive med ukontrollert med tørkede plommer:

 • mennesker som lider av fedme;
 • har problemer med nyrestein;
 • pasienter med diabetes mellitus;
 • ammende mødre.
Råd! Forbruket av tørkede plommer for en sunn voksen er fra 2 til 6 frukter per dag. I dette tilfellet vil kroppen perfekt assimilere de gunstige stoffene i den, og ubehagelige effekter vil ikke vises.

Hvordan tørke plommer hjemme

For at hjemmelagde svisker skal bli "perfekt", er det viktig å vite hvilke varianter av plommer som er best tørket, og hvordan du tilbereder dem på forhånd.

Hvilken plomme som kan tørkes

Det antas at tørket plomme best oppnås fra ungarsk (Donetskaya, Kubanskaya, Belorusskaya, italiensk, Moskovskaya, etc.) på grunn av det optimale innholdet av sukker og pektin i frukt. Imidlertid kan andre plommer tørkes perfekt:

 • kyustendil blå;
 • renklody;
 • kirsebærplomme.

Frukt, som sikkert vil gi en utmerket beskjæring, velges i henhold til følgende kriterier:

 • godt modnet - ideelt, veier omtrent 30-40 g, med et mellomstort bein;
 • fast, tett å ta på, vakker, uten råte og skader;
 • høyt innhold av tørre stoffer i massen (17% eller mer);
 • søt (ikke mindre enn 12% sukker), med en svakt uttrykt "surhet".

Viktig! Du kan også tørke slike frukter som har fått tid til å modnes og falle helt fra grenen, eller har "visnet" litt på den. Men de som ble høstet for tidlig, er ikke egnet til å lage tørkede plommer.

Forbereder plommer for tørking

Plommer som skal tørkes må være friske - etter å ha plukket dem fra treet, skal de ikke lagres i mer enn 1 dag.

Først må du forberede dem:

 • sorter etter størrelse for å tørke identiske frukter sammen;
 • fjern stilker og blader;
 • vask godt under rennende vann og tørk med papirhåndklær;
 • kutt i to og fjern frø (hvis du planlegger å høste svisker uten dem - er små frukter som regel best tørket hele).

Viktig! Utgravde svisker er mer behagelige og praktiske å spise. Samtidig anses plommetørket sammen med steinen å være mer nyttig.

Hvordan tørke plommer riktig

Tørkede plommer av høy kvalitet hjemme kan fås på forskjellige måter - du må bare velge den mest foretrukne og praktiske for deg selv.

Tørking avløp i en elektrisk tørketrommel

Denne varianten ligner industriell tørking av frukt ved "ild" -metoden - ved varmebehandling i spesielle kamre - men tilpasset hjemmelaget mat. "Pluss" med denne teknologien er at den viser seg å tørke plommer veldig raskt - i løpet av få timer.

Før tørking ble de tilberedte fruktene blancherte - dyppet i omtrent et halvt minutt i kokende vann med tilsetning av natron (i 1 liter - ca. 15 g). Deretter vaskes de i kaldt vann og får tørke.

Etter det legges fruktene i en rad på skuffene til den elektriske tørketrommelen. Deretter tilberedes den tørkede plommen i tre trinn. Etter hver av dem blir pallene med frukt fjernet fra enheten og avkjølt til romtemperatur:

Hvor mye å tørke (timer)

Ved hvilken temperatur (grader)

3,5

50

3–6

60–65

3–6

70

Merk følgende! For å oppnå det beste resultatet i hvert trinn, bytt pallene på steder en gang i timen, og snu den tørkede plommen.

Hvordan tørke plommer i ovnen

For selvpreparering av tørkede plommer er det fullt mulig å bruke ovnen til hjemmet. I dette tilfellet vil det ta omtrent 2 dager å tørke fruktene.

Til å begynne med, som i forrige oppskrift, må frukt blancheres i kokende vann med brus, skylles og tørkes.

Stekeovnene i ovnen må dekkes med kulinarisk pergament, og fruktene skal legges ut på den (hvis dette er halvdeler, så skal de legges med oppskjæringen).

Deretter må du sende plommene til en forvarmet ovn. De må også tørkes i flere trinn:

Hvor mye å tørke (timer)

Ved hvilken temperatur (grader)

8

50–55

8

60–65

24

Fjern fra ovnen og oppbevar ved romtemperatur

8

75–80

Råd! For å få overflaten til den resulterende svisken til å skinne, kan du helt til slutt heve temperaturen i ovnen til 100 grader og holde den nesten ferdige tørkede plommen med den en stund.

Hvordan tørke plommer i solen

Metoden for å tilberede tørkede plommer i solen og frisk luft er absolutt rimelig og enkel. Det tar imidlertid lang tid (fra 7 til 10 dager) og krever godt vær.

Ferdig tilberedt frukt legges ut i trekasser eller på rister og tas ut for å tørke i friluft under solstrålene, der de blir liggende hele dagen.Om kvelden blir containerne gjemt i rommet og utsatt for solen igjen neste morgen - etter at duggen har smeltet. Som regel må disse trinnene gjentas fra 4 til 6 dager. Deretter skal fruktene tørkes i skyggen i ytterligere 3-4 dager.

Advarsel! Tiden det tar for en tørket plomme å bli fullkokt i solen kan variere betydelig avhengig av det nåværende været og fruktens størrelse.

Hvordan tørke plommer i mikrobølgeovnen

Mikrobølgeovnen lar deg tørke plommer "ekspressivt" - på bare noen få minutter. Men samtidig er det nødvendig å nøye overvåke prosessen, ellers kan kull vises ved utgangen i stedet for svisker. I tillegg vil du ikke kunne tørke frukt i store porsjoner.

De pitted halvdelene av plommer skal plasseres, oppskåret, på en flat plate som er egnet for mikrobølgeovn. Legg papirhåndklær i bunnen av beholderen og oppå fruktskivene.

Viktig! Den optimale effekten som det skal kokes tørkede plommer i mikrobølgeovnen er 250-300 watt.

Først må en tallerken med frukt plasseres i mikrobølgeovnen i 2 minutter. Deretter må tidtakeren stilles på minimum (10–20 sekunder) og sjekke produktet hele tiden til det er klart, og ikke la det brenne ut.

Tørket plomme, tilberedt riktig, er myk og elastisk å ta på, og når den presses, kommer ingen juice ut av den.

Hvordan tørke plommer hjemme i en luftføner

Du kan også lage tørkede plommer i airfryer. Det viser seg å være tett, vakkert i utseende, med en lett røkt aroma. Ulempen med denne metoden er det relativt lave utbyttet av det ferdige produktet (bare ca. 200 g tørkede plommer oppnås fra 1 kg frukt).

De tilberedte fruktene plasseres i luftføtten på flere nivåer. De bør tørkes ved en temperatur på 65 grader. Apparatet slås på i 40 minutter, og deretter får frukten avkjøles i en time. Slike handlinger utføres 2-3 ganger, hvoretter den tørkede plommen legges ut på papir og får "hvile". Fremgangsmåten gjentas neste dag.

Viktig! Det er nødvendig å tørke avløpet i luftføderen med viften på full effekt.

Hvordan tørke gule plommer

Plomme med gule varianter kalles ofte "honning" for den søte smaken av øm, saftig masse. Den kan også tørkes ved å bruke reglene og teknologiene beskrevet ovenfor.

Mange varianter av kirsebærplomme er også preget av en gul integrert hud. Denne frukten anbefales å tørke på samme måte som for vanlige plommer. Det ferdige produktet har en sur smak, brun eller brunaktig farge. Sammenlignet med vanlige tørkede plommer er den litt tøffere.

Viktig! Når du bruker en ovn eller elektrisk tørketrommel, anbefales det ikke å dele kirsebærplommen i halvdeler. Benet skal ikke fjernes. Ellers vil massen av den tørkede kirsebærplommen "spre" seg og tørke ut for mye, som et resultat av at bare en hud blir igjen.

Hvordan du oppbevarer tørkede plommer

Tørkede plommer anbefales å oppbevares på et mørkt, tørt og kjølig sted. Som en container, stoffposer, tre- eller pappesker er papirposer perfekte.

Det er også lov å oppbevare tørkede plommer i glasskrukker, men i dette tilfellet er det bedre å oppbevare dem i kjøleskapet.

Holdbarheten til hjemmelagde svisker tilberedt i henhold til alle reglene er 1 år.

Advarsel! Tørkede plommer bør ikke oppbevares i nærheten av produkter med sterk lukt (kaffe eller krydder), så vel som å være igjen på steder der skadedyr (kakerlakker, maur, møll) lever.

Plomme, tørket plomme hjemme

Tørking er et annet interessant og billig alternativ for lagring av plommer for fremtidig bruk for høsten og vinteren. Tørket plomme skiller seg fra tradisjonell tørket plomme ved at den ikke eldes så lenge og ved lavere temperaturforhold, så vel som et visst ekstra tilberedning av frukt før matlaging. Det er enda flere oppskrifter på tørkede plommer enn det er måter å tørke dem på.

Tørkede plommer i ovnen

Den enkleste måten er å visne fruktene i ovnen uten spesielle frills.Resultatet kan være et flott tillegg til kjøtt- og fiskeretter, en salte ingrediens eller et flott tillegg til salte bakevarer.

Du bør ta:

 • 0,5 kg godt modne plommer (hvilken som helst variant er egnet);
 • litt olivenolje;
 • litt salt;
 • tørre duftende urter.

Forberedelse:

 1. Skjær frukten i halvdeler, fjern frøene.
 2. Legg et bakepapir med bakepapir. Legg ut frukthalvdelene i tette rekker (kutt opp), salt og dryss over olivenolje.
 3. Forvarm ovnen til 80-90 grader. Legg bakeplaten med fruktskiver på øvre nivå og tørk i ca 45-50 minutter, og åpne døren litt.
 4. Lukk ovnen, slå av varmen og vent noen timer på at kilene er helt avkjølte.
 5. Dryss dem med en blanding av duftende urter og gjenta trinn 3 og 4 igjen.
 6. Overfør det ferdige produktet til en glasskrukke, tilsett olivenolje og avkjøl for oppbevaring.

Råd! Rosmarin, persille, timian, gurkemeie, basilikum, fenegreek, estragon, timian, paprika er best egnet som tørre krydder for tørking av plommer.

Tørket plomme med hvitløk

Noen fedd hvitløk vil legge til en krydret skarphet i smaken av tørket plomme.

Du bør ta:

 • ca 1,2 kg plommer;
 • 5 ss hver oliven- og vegetabilsk olje;
 • 5-7 fedd hvitløk;
 • 2 klyper grovt salt (bord eller havsalt);
 • 2,5 ts tørre aromatiske urter.

Forberedelse:

 1. Ordne halvdelene av de vasket og pitted fruktene, skjær dem opp, på et bakepapir dekket med bakepapir. Dryss over en blanding av salt og urter.
 2. Sett bakeplaten i ovnen, oppvarmet til 100 grader. Tørk med døren på gløtt i 2 til 3 timer, og kontroller prosessen nøye slik at frukten ikke brenner.
 3. På bunnen av en sterilisert, tørr glasskrukke, legg litt hvitløk kuttet i tynne skiver, deretter halvdelene av tørket plomme, og dryss deretter med urter. Gjenta lagene til beholderen er full.
 4. Tilsett en blanding av solsikke- og olivenoljer i krukken, slik at fruktene blir helt dekket. Lukk lokket og sett i kjøleskapet.

Råd! Denne forretten vil være deiligst når den tilføres godt. Men hvis det ikke er tid eller ønske om å vente i 2-3 måneder, kan du prøve det om et par dager.

Soltørkede plommer i en elektrisk tørketrommel

Den tørkede plommen tilberedt i en elektrisk tørketrommel viser seg å være veldig velsmakende. Dette apparatet kan opprettholde en konstant temperatur i lang tid, noe som gjør at fruktskivene kan tørke helt og jevnt uten å la dem være for saftige i midten.

Du bør ta:

 • 1,5 kg plommer;
 • 0,1 l vegetabilsk olje (helst olivenolje);
 • ca. 15 g salt;
 • 2 hode hvitløk;
 • 1 pod varm rød pepper;
 • 1 ss en blanding av tørre urter (basilikum, persille).

Forberedelse:

 1. Skjær den vasket frukten i to, fjern gropene og legg kappesiden opp på en bred tallerken eller skjærebrett.
 2. På hver av nellikene legger du en tynn tallerken hvitløk og en liten mengde finhakket varm pepper, salt og dryss med urter.
 3. Overfør skivene forsiktig til tørketrommelen. Tørk i ca 20 timer på middels varme.
 4. Legg det ferdige produktet i en glassbeholder, tilsett vegetabilsk olje og oppbevar på et kaldt sted.

Råd! Et fantastisk tillegg til tørkede plommer er hard ost.

Søte tørkede plommer i ovnen

Soltørkede plommer kan ikke bare være sure, krydret eller krydret. Et utmerket resultat vil også oppnås hvis de tilberedes med tilsetning av granulert sukker.

Du bør ta:

 • 1 kg plommefrukt;
 • 100 g sukker.

Forberedelse:

 1. Vask fruktene, kutt i to og velg frøene.
 2. Legg kilene i en kjele, dekk til med sukker og sett undertrykkelsen på toppen. Ha på et kaldt sted i flere timer til saften er gitt.
 3. Den resulterende saften skal dreneres, og fruktskivene skal legges på et bakeplate (etter å ha spredt et ark kulinarisk pergament på det).
 4. Send til ovnen forvarmet til 65 grader.Tørk til overflaten av frukten "fester" seg på toppen (mens massen inni skal forbli elastisk).
Råd! Saften som er igjen etter tilberedning av plommer i henhold til denne oppskriften, kan brukes til matlaging av kompott eller gelé eller hermetikk.

En metode for tilberedning av søte tørkede plommer i ovnen, i likhet med den som er presentert ovenfor, vises veldig tydelig i videoen:

Plomme, tørket i sirup

Du kan også visne plommer i ovnen etter å ha tidligere dynket dem i søt sirup - du vil få en annen original delikatesse som barn utvilsomt vil sette pris på. Smaken av sunne "søtsaker" fra et naturlig produkt vil imidlertid absolutt ikke etterlate likegyldige voksne elskere av søtsaker.

Du bør ta:

 • 1 kg modne og søte plommer;
 • 700 g sukker.

Forberedelse:

 1. Frøfrie frukter, kuttet i halvdeler, dekk med sukker (400 g) og la stå i omtrent en dag.
 2. Tøm den resulterende saften.
 3. Kok sirup med 1 kopp (250 ml) vann og gjenværende sukker. Hell fruktens halvdeler over dem og la stå i ca 10 minutter.
 4. Kast skivene i et dørslag og legg dem på et bakepapir dekket med bakepapir.
 5. Sett plommer i en ovn oppvarmet til 100 grader. Tørk i 1 time, og la det avkjøles. Gjenta til ønsket grad av tørrhet er oppnådd.
Viktig! Denne tørkede plommen skal oppbevares i et glass, hermetisk lukket beholder på et kjølig, mørkt sted.

Soltørkede plommer: en oppskrift av italienske kokker

Oppskriften på krydret soltørket plommer i olje ble en gang født i Italia. Kombinasjon av honning med aromatiske urter gir en spesiell "merknad" til den karakteristiske søtsurlige smaken av denne snacken.

Du bør ta:

 • ca. 1,2 kg faste plommer;
 • 1 ss honning (flytende);
 • 80 ml olivenolje;
 • 50 ml vegetabilsk (solsikke) olje;
 • 4-5 fedd hvitløk;
 • en klype havsalt;
 • en blanding av tørre middelhavsurter.

Forberedelse:

 1. Skjær den gropede frukten i kvart og fordel massesiden opp på et bakepapirkledd bakepapir eller lett oljet folie.
 2. Bland vegetabilsk olje med honning i en liten beholder.
 3. Hell blandingen over fruktskivene, dryss med urter, lett salt.
 4. Send bakeplaten til ovnen (forvarm den til 110-120 grader). Tørk i 2-3 timer til ønsket mykhet av frukten.
 5. Fyll en glassbeholder, vekslende lag: ferdige frukter, tynnhakket hvitløk, urter. Dekk med varm olivenolje.
 6. Fjern avkjølingen på kjøleskapshylle etter avkjøling.

Viktig! Tilsett litt fersk timian eller rosmarin i krukken for å gjøre denne forretten enda mer deilig.

Hvordan tørke plommer i en langsom komfyr

For å tilberede soltørkede plommer i en sakte komfyr, trenger du en grill som lar deg dampe.

Du bør ta:

 • 1 kg plommer;
 • 1 ss oliven olje;
 • 1 ts. havsalt og tørre urter.

Forberedelse:

 1. Fruktene må vaskes og skjæres i "skiver", og frøene fjernes.
 2. Sett en sirkel av pergament i bunnen av multikookerskålen, legg halvparten av de tilberedte skivene. Dryss over salt og urter og drypp over olje.
 3. Plasser risten i apparatet. Legg de resterende skivene på den. Krydre med salt, pynt med urter, dryss over den gjenværende oljen.
 4. Åpne multikokerventilen. Lukk lokket på apparatet og sett modusen "Baking" i 1 time.
 5. På slutten av tiden, prøv produktet. Hvis du trenger å tørke plommene litt mer til ønsket grad av doneness, kan du forlenge koketiden med et kvarter.

Hvordan tørke plomme med kanel og nellik hjemme

En uvanlig versjon av et veldig søtt og duftende preparat av tørket plomme vil vise seg hvis du tilsetter nellik og kanelpulver som krydder, og bruker flytende honning som fyll.

Du bør ta:

 • 1 kg plommer;
 • 0,3 l honning (flytende);
 • 1 ts. (toppen av) malt kanel og nellik.

Forberedelse:

 1. Pitted frukt, kuttet i skiver, legg i en dyp beholder, dryss med en blanding av nellik og kanel. Å røre grundig.
 2. Legg skivene på et bakepapirkledd bakepapir. Tørk i ovnen på 110 grader i ca 2,5 timer.
 3. Legg det ferdige produktet i en krukke, hell flytende honning til toppen og rull opp lokket.

Vilkår og betingelser for lagring av tørkede plommer

For at den tørkede plommen, høstet for fremtiden, ikke skal forringes, må du vite hvordan du lagrer den riktig:

 • krydret plommer gjennomvåt i olivenolje eller honning (et utmerket konserveringsmiddel) kan oppbevares i en tett lukket beholder på kjøleskapshyllen i 1 år;
 • søte soltørkede frukter (uten helling) anbefales å oppbevare i forseglede beholdere etter å ha drysset skivene med granulert sukker eller pulver.

Konklusjon

Tørkede plommer er et utmerket alternativ for hjemmebearbeiding av dette produktet for fremtidig bruk. Dens forberedelse krever ikke store investeringer av penger eller arbeidskraft - selv en nybegynner vertinne vil takle det uten problemer. Det er mange anbefalinger om hvordan du tørker eller tørker plommer. Den kan være sur, søt eller krydret og kan brukes som en frittstående rett eller brukes som en ekstra ingrediens i oppskrifter. Det er nok å prøve en gang å lage en plomme i henhold til en av de foreslåtte metodene - og du vil sannsynligvis fortsette å eksperimentere med den på kjøkkenet.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon