Høsting av bregne for vinteren hjemme

For å tilberede en bregne til vinteren, er det verdt å vurdere en av plantens egenskaper: fersk bregne lagres i ikke mer enn 2-3 dager. Da blir det ubrukelig. Derfor må arbeidsemnene utføres raskt.

Fern høster hjemme

Hjemme kan anlegget være:

 • salt;
 • marinere;
 • tørke;
 • fryse.

Hver type bregnehøsting for vinteren har sine egne egenskaper. Og når det gjelder bruk av mat, er ethvert alternativ ganske akseptabelt for første, andre kurs og salater.

Hvordan tørke en bregne for vinteren

Tørkede bregneskudd er et praktisk alternativ for høsting om vinteren, spesielt siden alle nyttige egenskaper er bevart. Det er verdt å merke seg at valg av råvarer, forberedelse av dem må tas ansvarlig, ellers vil produktet være uegnet.

Klargjøring av råvarer

For tørking, velg unge og kjøttfulle skudd uten flekker. Lengden på petiole bør ikke være mer enn 20 cm. Det anbefales ikke å tørke råbregnen uten forberedelse, siden det ferdige produktet vil være veldig bittert. I tillegg er råproduktet giftig.

Derfor setter de en panne med mye vann på ovnen, tilsett litt salt. Stilkene plasseres i varmt vann og kokes i mer enn 8 minutter. Denne prosedyren vil fjerne bitterheten. Hvis koking ikke starter på 9 minutter, må pannen fortsatt fjernes fra varmen og innholdet fjernes.

Advarsel! Lengre koking vil føre til mykgjøring og stratifisering av petioles.

Kokte skudd legges ut i et dørslag, helles over med kaldt vann for å stoppe mykgjøringsprosessen. Tørking kan startes etter at vannet har drenert fra petioles. Men koreanere og kinesere koker ikke petioles, men dypper dem bare i kokende vann i 2-3 minutter.

Hvor og hvordan du tørker

Tørketiden vil avhenge av valgt metode. Dette kan gjøres in vivo eller ved hjelp av en elektrisk tørketrommel. Hver av metodene har sine egne fordeler og ulemper, så valget vil avhenge av vertinnen.

Naturlig tørking

Det normale utseendet på tørkede petioles under naturlige forhold kan oppnås på 3-5 dager. Du kan tørke på loftet eller vinduet. Det er viktig at rommet er godt ventilert, men solstrålene skal ikke falle på arbeidsstykket.

Tørking utføres som følger:

 1. De termisk behandlede petioles tørkes og avkjøles.
 2. Da må du spre håndverkspapir, lin eller fint nett. Legg arbeidsemnet på dette underlaget og plasser det på et passende sted.
 3. Fra tid til annen snur man stilkene slik at tørking skjer jevnt.

Når du høster en bregne, må du ikke tørke stilkene for, da dette vil gjøre dem skjøre og dårlig lagret.

Kommentar! Vaskeklut brukes ikke som underlag for tørking, siden kondens samler seg på et slikt materiale, som til slutt vil ødelegge det ferdige produktet.

Tørking i en elektrisk tørketrommel

Moderne husmødre bruker en elektrisk tørketrommel for å forberede tørkede bregner. Dette kjøkkenutstyret lar deg få produktet raskere enn i luften.

Før tørking kokes stilkene og avkjøles deretter i et dørslag eller en sil. Når vannet renner, må du legge arbeidsstykket ut på en spesiell pall og plassere det i tørketrommelen. Produktet tørkes ved en temperatur på 50 grader i minst 5-6 timer (tiden avhenger av tykkelsen på stilkene).

Mens planten er i tørketrommelen, må du sjekke petioles tilstand innimellom for ikke å tørke ut. I tillegg til naturlig tørking, blir petioles tilberedt i tørketrommelen brettet i linposer og hengt i et tørt og mørkt, godt ventilert rom slik at de når tilstand.

Bestemmelse av produktet for beredskap

For at produktet ikke skal forringes under lagring med den tilberedte tørkemetoden, må du være oppmerksom på følgende faktorer:

 • riktig høstede stilker har en behagelig lukt;
 • stilkene kan være lysebrune eller mørkebrune med en nyanse av grønt;
 • ved berøring - elastisk og tørr.
Merk følgende! Overtørkede stilker knekker lett.

Hvordan lagre tørket bregne

Du kan lagre de forberedte petioles i rom med fuktighet, bare metoden vil være annerledes:

 1. På et tørt sted, hvor luftfuktigheten ikke overstiger 70%, brettes stilkene i stoffposer, pappesker, papirposer.
 2. Hvis luftfuktigheten er høy og det ikke er noe annet rom, bør den tørkede bregnen legges i glasskrukker eller matbeholdere av plast og lukkes godt slik at ingen luft kommer inn.
Viktig! Uavhengig av sted og lagringsmetode for tørkede stiklinger, må du sjekke tilstanden til produktet. Hvis bregnen er litt fuktig, bør den tørkes. Under optimale forhold kan tørkede petioles lagres i opptil 2 år.

Hva kan du lage av tørket bregne

Japanerne, koreanerne, kineserne, så vel som innbyggerne i Fjernøsten høster bregner i store mengder på forskjellige måter, inkludert tørking. Ifølge elskere av denne planten smaker tørkede skudd bedre enn saltede. Dette produktet beholder nyttige og smaksegenskaper under lagring.

Kommentar! Det er vanskelig å bestemme kvaliteten på tørket bregne etter øye, det kan bare forstås under tilberedningen.

Hvis du har et ønske om å lage noe av tørket bregne, må du først suge det i vann i 12 timer og skifte væske flere ganger. Ha den så i et dørslag eller en sil, ha i kokende vann og kok i 1-2 minutter, eller hell bare kokende vann.

Dette fullfører den foreløpige tilberedningen av bregnen, du kan begynne å lage favorittrettene dine.

Det er mange oppskrifter på forskjellige retter med bregne. Du kan lage supper med poteter og grønnsaker, steke stilkene med biff, kylling og svinekjøtt. Og hvor mange deilige salater du får med bregne! Ulike grønnsaker, løk, sesamfrø, ris, egg blir lagt til disse rettene.

Er det mulig å fryse en bregne

En ung bregne som du har samlet eller kjøpt på markedet, kan ikke bare tørkes om vinteren, men også frosses i kjøleskapet, som vanlig greener.

Selvfølgelig er det spesielle nyanser du bør ta hensyn til:

 1. Først, for frysing brukes stengler som har blitt holdt friske i ikke mer enn 2 dager.
 2. For det andre, du kan ikke tine og fryse bregnen igjen, den blir ubrukelig.
 3. For det tredje for frysing brukes små poser der stilkene legges ut for en matlaging.

Fern klargjøring for frysing

Før du sender stilkene til fryseren, må de være spesielt klargjort for å bevare produktets kvalitet:

 1. Stilkene er ordnet, eventuelle mistenkelige blir fjernet. Vasket i flere farvann.
 2. Hver petiole blir kuttet i 3 deler og kokt i 5 minutter i kokende saltvann. Det anbefales ikke å lage mat over lengre tid, siden bregnen blir veldig myk, den begynner å eksfoliere og vil ikke være egnet til frysing.
 3. Skum av skummet under kokingen.Fjern stilkene med en skje på en sil eller i et dørslag og la den stå til alt vannet har tappet ut slik at stilkene er avkjølte og tørre.
Merk følgende! Hvis du trenger å fryse en stor del av petioles, bør de kokes i nytt vann hver gang.

Hvordan fryse ordentlig

Du kan tilberede en bregne til vinteren i henhold til forskjellige oppskrifter:

 1. Bind de tørkede stilkene i små bunter og fordel det i ett lag på et blad, legg i fryseren. Når stilkene er klare, ordner du det i porsjonsposer eller plastbeholdere.
 2. Hvis du ikke har tid, kan du legge porsjonene rett i plastposer. Det er best å ta spesielle fryseposer. Etter at delen er lagt ut i posen, må du presse ut luften så mye som mulig og binde den tett.

Når arbeidsstykket er godt frossent, brettes små poser i en beholder og settes i en egen eske i fryseren.

Det anbefales ikke å fryse friske stilker fordi:

 • de er giftige;
 • vil smake bittert;
 • vil være glatt etter avriming.

Er det mulig å fryse saltbregne

Saltede stilker av planten kan kjøpes i butikken, de selges i plastbeholdere. Dessverre er det ikke alltid mulig å bruke alle stilkene om gangen. Du kan oppbevare en åpen krukke i kjøleskapet i kort tid. Derfor kan saltede bregner fryses. Smaken vil ikke endre seg, og det salte produktet fryser ikke for mye.

Hvordan du lagrer og tiner

Frosne planter i en fryser ved -18 grader kan lagres i opptil 2 år. Du trenger ikke ta ut pakkene unødvendig.

Før steking fjernes petioles fra kammeret. Hvis du trenger å lage den første eller andre varme retten, kan stilkene ikke tines, men settes umiddelbart i pannen.

For salater er de frosne petioles tint litt, deretter kokt i 1-2 minutter i kokende vann. De avkjølte stilkene brukes til matlaging.

Viktig! Ikke frys ned på nytt!

Hva kan du lage av frossen bregne

Fra frossen bregne, så vel som fra tørket, saltet og syltet, kan du tilberede første, andre retter, salater. Det er mange oppskrifter, de passer for alle blanke.

Konklusjon

Det er enkelt å forberede en bregne til vinteren. Tørkede og frosne petioles er et flott alternativ for å diversifisere familiens diett med smakfulle og sunne måltider.

Gi tilbakemelding

Hage

Blomster

Konstruksjon